allesfrans.com

 • Inzameling specifiek klein chemisch afval opgeschort

  Dit is een bewerking van een Facebook-bericht van SICTOM Sud-Allier.
 • Spoorlijn Nantes-Lyon (via Moulins) open voor concurrentie

  Frankrijk gaat een begin maken met de openstelling voor concurrentie van enkele spoorlijnen.

 • Een nieuwe bril of lenzen - wat wordt vergoed?

  Ook een deel van de kosten voor een nieuwe bril of contactlenzen wordt in het Franse sociale stelsel vergoed.

 • Inzameling specifiek klein chemisch afval opgeschort

  Dit is een bewerking van een Facebook-bericht van SICTOM Sud-Allier.
 • Spoorlijn Nantes-Lyon (via Moulins) open voor concurrentie

  Frankrijk gaat een begin maken met de openstelling voor concurrentie van enkele spoorlijnen.

  
BeginpaginaVerkeer en vervoerDocumentenRijbewijsJe rijbewijs omzetten in een Frans exemplaar of een internationaal (...)

Je rijbewijs omzetten in een Frans exemplaar of een internationaal rijbewijs aanvragen

zaterdag 23 september 2017, door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 21 december 2018

Wil (of moet) je je niet-Franse rijbewijs inruilen voor een gelijkwaardig Frans rijbewijs of wil je een internationaal rijbewijs aanvragen? Sinds september 2017 is de procedure veranderd!

Het vorige artikel in deze rubriek: In één keer alle punten kwijt. Kan dat?
Beoordeling:
Bezoeken: 1.723
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Alle aanvragen kunnen nu uitsluitend per post worden ingediend. Ze worden niet langer verwerkt aan de loketten van de préfecture of souspréfecture.

Internationaal rijbewijs

Je dient de aanvraag per post te sturen naar de Nationale Dienst voor Internationale Rijbewijzen en Rijbewijsomwisseling op het volgende adres:

Préfecture de la Loire-Atlantique
CERT PCI
TSA 33524
44035 Nantes Cedex 1

Omzetting naar Frans rijbewijs

LET OP
De omwisseling van het rijbewijs duur momenteel zeer lang (soms wel tot 12 maanden)! Ook het bewijs dat de aanvraag in behandeling is laat lang op zich wachten. Wacht dus niet te lang!

Je dient de aanvraag per post te sturen naar de Nationale Dienst voor Rijbewijsomwisseling op het volgende adres:

Préfecture de la Loire-Atlantique
CERT PCE
TSA 63527
44035 Nantes Cedex 1

Woon je in Parijs, dan moet je voor beide contact opnemen met het Centre de ressources des échanges de permis de conduire étrangers et des permis internationaux de conduite:

Préfecture de Police de Paris
DPG / SDCLP
Centre de ressources des échanges de permis de conduire étrangers et des permis internationaux de conduite (Crepic)
1 bis rue de Lutèce
75 195 Paris Cedex 04

Het dossier

Inruilen buitenlands rijbewijs

Je moet de volgende documenten toezenden:

een ingevuld en ondertekend formulier N° 14879 voor het aanvragen van een rijbewijs;
Geef duidelijk je emailadres en mobiele telefoonnummer aan.
het ingevulde en ondertekende formulier N° 14948 dat in kleur moet worden afgedrukt;
een kleurenkopie van het in te ruilen rijbewijs (en, indien nodig, de officiële vertaling ervan);
een kopie van je identiteitsbewijs;
een adresbewijs (justificatif de domicile);
een kopie (recto-verso) van een bewijs van verblijf in Frankrijk voor ten minste 6 maanden (bijvoorbeeld een huurcontract, arbeidsovereenkomst, bewijs sociale zekerheid, fiscaal advies...);
3 pasfoto’s (waarvan 2 op de 2 Cerfa-formulieren).
Woon je op Corsica, Réunion, Frans-Guyana, Martinique of Mayotte, dan moeten per cheque regionale belasting worden betaald.

Afgifte van het rijbewijs

Je originele buitenlandse rijbewijs zal systematisch worden gevraagd om de authenticiteit ervan te verifiëren wanneer alle andere elementen van het dossier een omwisseling toelaten. De betrokken afdeling zal contact met je opnemen. Er wordt een certificaat van afgifte van het buitenlandse rijbewijs afgegeven.

Uitgiftetermijn

De tijd die nodig is om een Franse rijbewijs af te geven varieert, afhankelijk van het aantal aanvragen en de complexiteit van het dossier.

In geval van twijfel over de echtheid van het in te ruilen document kan de procedure langer duren.

Ontvangst van het rijbewijs

Het Franse rijbewijs wordt je per post toegezonden.

Eigenschappen

Het afgegeven Franse rijbewijs heeft geen proeftijd, tenzij het oorspronkelijke rijbewijs minder dan 3 jaar oud was. Vanaf de datum van afgifte is het Franse rijbewijs 15 jaar geldig (of 5 jaar voor de zogenaamde "zware categorieën").

Aanvragen internationaal rijbewijs

Je moet de volgende documenten toezenden:

een ingevuld en ondertekend formulier N° 14881 voor het aanvragen van een internationaal rijbewijs;
een kleurenkopie van het in te ruilen rijbewijs;
een kopie van je identiteitsbewijs;
een adresbewijs (justificatif de domicile);
een kopie van je identiteitsbewijs;
twee pasfoto’s;
een gefrankeerde envelop voor aangetekende verzending (50 gram) met daarop jouw naam en adres.

Afgifte

Het internationale rijbewijs wordt per aangetekende brief naar je thuisadres gestuurd.

Het tijdschema voor de afgifte van het internationale rijbewijs varieert. Levering kan onmiddellijk plaatsvinden of enkele dagen of weken in beslag nemen. Het is raadzaam om tijdig genoeg voor vertrek een aanvraag in te dienen.

Wanneer je tijdelijk in het buitenland verblijft voor studie, opleiding of een missie terwijl je je gewone verblijfplaats in Frankrijk aanhoudt, stuurt de dienst je internationale rijbewijs naar de ambassade of het consulaat waarvan je afhankelijk bent, tenzij je aangeeft dat het in Frankrijk beschikbaar wordt gesteld.

Geldigheid van het internationale rijbewijs

Het internationale rijbewijs wordt afgegeven voor 3 jaar of voor de duur van je Franse rijbewijs als dit minder dan 3 jaar is.

Het is alleen geldig in het buitenland met je Franse rijbewijs. Je kunt er dezelfde categorieën voertuigen (auto’ s, motoren, enz.) mee besturen als met je Franse rijbewijs.

In Frankrijk heeft het internationale rijbewijs geen waarde. Je kunt er niet mee rijden, want het vervangt je Franse rijbewijs niet, dat je moet bewaren.

Vernieuwing

Het internationale rijbewijs is hernieuwbaar.

Voor een verlenging moet je dezelfde documenten overleggen als voor een eerste aanvraag, vergezeld van het verlopen internationale rijbewijs.

Voor een verlenging na verlies of diefstal van het rijbewijs moet je dezelfde documenten voorleggen als voor een eerste aanvraag, inclusief de aangifte van verlies of diefstal.

 • Statusinfo omzetten rijbewijs
  Een artikel in onze rubriek > Verkeer en vervoer > Documenten > Rijbewijs

  Er is nu een speciaal telefoonnummer voor het navragen van de status van de aanvraag van een internationaal rijbewijs en de omzetting naar een Frans rijbewijs.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 • Mijn vrouw heeft 6 januari 2018 een frans rijbewijs aangevraagd omdat haar nederlandse rijbewijs eind mei 2018 verliep. Tot 16 juli 2018 geen informatie van de prefecture in Nantes ontvangen en ook bij telefonisch proberen de stand van zaken te achterhalen, zeer kortaf behandeld en geen enkel inzicht gekregen. Het kon nog wel 4 tot 6 maanden gaan duren. Onze burgemeester heeft nog een poging gewaagd om te weten te komen hoe lang het zou gaan duren. Deze werd echter, naar eigen zeggen, zeer onbeschoft behandeld.
  16 juli 2018 eindelijk een "attestation de depot de permit de conduire" ontvangen, waardoor mijn vrouw eindelijk na 3 maanden weer auto mocht rijden. Deze tijdelijke toestemming verloopt echter 16 maart 2019 en aangezien we helemaal niets horen en bellen naar Nantes niet helpt, worden wij toch wel nerveus.
  Heeft iemand een idee hoe wij zinvolle acties kunnen ondernemen om een 2de periode van het niet beschikken over een rijbewijs te voorkomen?
  Zelf heb ik begin mei 2018 een aanvraag voor een "échange de permit de conduire" ingediend, aangezien mijn rijbewijs 30 mei 2019 verloopt. Ik vrees nu dat ook ik het slachtoffer wordt van de franse bureaucratie.

 • Goedemorgen, Ik ben bezig het rijbewijs van mijn vrouw om te zetten naar een Franse versie. Ik heb de nodige formulieren ingevuld en de vereiste bescheiden verzameld en ben nu toe aan het versturen van het geheel naar de betreffende instantie. Ik kom echter twee adressen tegen. Één door Hanjo (september 2017) en één die ik vond op ’infofrankrijk.com’(januari 2018). De adressen zijn niet hetzelfde maar wel beide in Nantes.De eerstgenoemde is geadresseerd aan de ’Préfecture de la Loire-Atlantique - CERT PCI’ en de tweede aan ’CERT PCE - TSA 63527’. Kan iemand mij informeren welke het juiste adres is voor een niet inwoner van Parijs??? Is er misschien nog een ander adres welke de juiste is??? Ik kom er op de Franse website niet uit vandaar mijn vraag via deze weg. Bij voorbaat mijn hartelijke dan voor de assistentie.

 • Mijn situatie is net even anders dan het kopje vermeld.
  Ik wil mijn Franse rijbewijs en dan met name de delen voor BE verlengen.
  Ik heb geprobeerd dit via de Franse officiele sites (ants)uit te puzzelen, maar kom er niet uit.

  Is er iemand die mij stapsgewijs kan uitleggen hoe ik dit moet doen? Een en ander is door de gebrekkige kennis van de Franse taal ook moeilijk.
  Hopende dat iemand hier meer (franse) kaas heeft gegeten...

  Vriendelijke groet,

  Mirjam

 • Maar als je rijbewijs C en D hebt, moet men dan geen medische keuring laten doen.
  Mijn Nederlands rijbewijs verloopt in 2018, als ik alles doorlees , kom ik niets tegen over een medische keuring voor groot rijbewijs.

  • Goedendag, ik zit nu midden in de procedure rond het omzetten van mijn Nederlandse rijbewijs naar een Frans. Omdat mijn Nederlandse verloopt in augustus 2019.
   In de berichtwisseling lees ik niets over de ’Echtheidsverklaring’ van het Nederlandse rijbewijs die bij de RDW moet worden aangevraagd. Ik weet niet precies of daar ook een kopie van gestuurd moet worden, heb het voor de zekerheid maar wel gedaan. De pasfoto’s moeten door een door ants goedgekeurde fotograaf worden gemaakt. Deze maakt met een slimme digitale techniek een aanvraag voor je maar dat wordt niet goedgekeurd. Dat is alleen voor Fransen.
   Je wordt verwezen naar de volgende site.
   https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1758

   Ik heb inmiddels een heel dossier aangelegd. Als iemand prijs stelt op informatie geef ik die graag. Maar.... ik heb mijn Franse rijbewijs nog niet! Dus niet te vroeg juichen hou ik mijzelf steeds voor.


Allesfrans, ook voor:
 • Geld, bank, verzekering

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen en welke afwijkende verzekeringen zijn er?

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |