allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landAlgemeenOverstroming, Frankrijks grootste natuurgevaar
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Overstroming, Frankrijks grootste natuurgevaar

dinsdag 2 maart 2010 , door Hanjo

Gecontroleerd op vrijdag 17 augustus 2018

Het risico van overstromingen is het belangrijkste natuurlijke risico in Frankrijk. Eén op de drie gemeentes loopt min of meer kans te worden getroffen door een overstroming.

Het vorige artikel in deze rubriek: Onze toeristische tip
Beoordeling:
Bezoeken: 11.383
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2008 werd een inventarisatie gemaakt waaruit bleek dat 16.134 gemeentes, ofwel 5,1 miljoen Fransen in een risicogebied wonen, een gebied met een totale oppervlakte van meer dan 27.000 km².

Fransen vermoeden dat Nederlanders vooral naar Frankrijk verhuizen omdat ze bang zijn dat Nederland onder water komt te staan. Het risico is in Frankrijk echter groter dan in Nederland. Wij hebben hier in 5 jaar al meer overstromingen meegemaakt dan in 50 jaar in Nederland!

Steeds meer schade

De laatste vijftig jaar is de schade die in Frankrijk door de overstromingen wordt veroorzaakt, steeds aanzienlijker geworden. Dit komt vooral door de sterke stads­ontwikkeling in de overstromings­gebieden. In 2009 benadrukte een studie van het algemene Commissariaat van Duurzame Ontwikkeling dat tussen 1999 en 2006 bijna 100.000 woningen werden gebouwd in overstromings­gebieden van 424 grote gemeenten, waarvan 8.000 in de Alpes-Maritimes, Var en Val-de-Marne.

Carte de vigilance crues

Onder andere op de weerkaart van Météo France vind je deze waarschuwing voor dreigend overstromingsgevaar.
De kleur verandert naar gelang de situatie en wanneer je op de afbeelding klikt, krijg je een overzicht.
 

Op 22 september 1992 veroorzaakte een overstroming in de stad Vaison-la-Romaine (Vaucluse) 46 slachtoffers. Sinds dit drama is alle bouw nabij Ouvèze verboden en hebben 70 huishoudens hun woning moeten verlaten. Nadien hebben drie belangrijke overstromingen in Frankrijk plaatsgevonden die samen meer dan 60 slachtoffers eisten en 3,2 miljoen euro schade toebrachten. In 1999 vonden 34 personen de dood bij overstromingen in het zuiden (Aude, de Tarn, Pyrénées-Orientales, Hérault).
In 2002 is Gard het meest getroffen door nieuwe overstromingen ten gevolge van hevig onweer (24 doden). In 2003 slaan stortbuien toe in 19 departementen in het zuidoosten, waarbij dijken doorbreken en 7 doden te betreuren zijn.

Regelmatig worden vakantiegangers op campings door stortbuien verrast. Gelukkig met minder gevolgen dan het drama op de camping van Grand-Bornand (Haute-Savoie) waar in 1987 een modderstroom 23 slachtoffers eiste.

Recente overstromingen

 • Eind februari 2010 zet de storm Xynthia de gemeenten Faute-sur-Mer en Aiguillon-sur-Mer in Vendée onder water. De storm wordt tot nationale ramp verklaard en eist zeker 54 doden, waarvan 47 in Frankrijk. De meesten kwamen om door verdrinking nadat de zee het land inspoelde in de Vendée, ten noorden van La Rochelle.
 • In juni 2010 wordt het zuiden van Frankrijk opgeschrikt door hevige regenval. In het departement Var valt in 12 uur tijd zo’n 200 mm regen. Het veroorzaakt modderstromen en vele huishoudens zitten urenlang zonder elektriciteit. Franse weerkundigen spreken van de ergste overstroming in de Provence sinds 1827. Vele Nederlandse toeristen moeten de hulp van het ANWB steunpunt in Lyon inroepen. Onder de toeristen vallen geen slachtoffers, maar het noodweer eist wel 25 levens. Vooral ouderen zijn het slachtoffer.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Overstroming, Frankrijks grootste natuurgevaar 13 oktober 2015 11:15, door Gerard Brinkman

  In het hoofdstukje "Steeds meer schade" wordt gesproken over het zuidoosten met de departementen oa. Aude en de Tarn.
  Graag zuidoosten wijzigen in zuidwesten resp het westelijke gedeelte van de Middellandse Zee.
  Zuidoosten is de omgeving van Nice / Cannes danwel de Var

  Ergens verderop in de rubriek "Recente overstromingen" wordt gesproken over de Province, ik denk dat Provence wordt bedoeld.

  Met vriendelijke groet,
  Gerard Brinkman

 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention