allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenCourge
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Courge

zondag 22 oktober 2017 , door Hanjo

"Courge", of in het Nederlands "kalebas" (of "squash"), is een verzamelnaam voor een groot aantal aan elkaar verwante gewassen, zoals pompoen, flespompoen, fleskalebas en courgette (of zucchini).

Het vorige artikel in deze rubriek: Bodemverbetering
Beoordeling:
Bezoeken: 468
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In Frankrijk worden deze vruchten samengevat onder de noemer "courge", een term waarvan de precieze betekenis in de alledaagse Franse taal niet altijd duidelijk is. Er kunnen drie aanvaardingsniveaus worden onderscheiden:

 • in brede zin verwijst "courge" naar de vele soorten Cucurbitacées, of meer specifiek hun bijzondere vruchten, peponiden, grote bessen met zeer veel zaden in een stevige schil. Min of meer synoniemere termen zijn onder andere potiron, citrouille, giraumon, coloquinte, of calebasse;
 • in meer beperkte zin verwijst "courge" naar planten van het geslacht Cucurbita, dat een tiental soorten omvat waarvan er slechts vier (in het bijzonder in Europa) algemeen worden geteeld: de vele variëteiten van de courge (Cucurbita pepo), de potiron (Cucurbita maxima), de courge musquée (Cucurbita moschata) en de courge de Siam (Cucurbita ficifolia);
 • in de engste zin van het woord, bijvoorbeeld die van botanici, zijn "courges" de planten die behoren tot de soort Cucurbita pepo, die vele gecultiveerde variëteiten omvat, die worden gesplitst in zomervruchten, waarvan de courgette (of zucchini) het meest bekend is, of als wintervruchten, die rijp worden gegeten en waarover dit artikel gaat.

De familie Courges

Pompoenen zijn zeer oude cultuurgewassen en vormen samen met kalebassen en komkommers één familie. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

Soorten van het geslacht Cucurbita, dat totaal een twaalftal soorten omvat, leveren pompoenen. Sommige soorten zijn eetbaar, maar de kalebassen zelf kunnen alleen worden gebruikt voor decoratieve doeleinden.

Enkele voorbeelden
Franse naam Nederlandse naam Latijnse naam
Courge de Siam Vijgenbladpompoen Cucurbita ficifolia
Potiron Reuzenpompoen Cucurbita maxima
Courge du Mexique Ayote Cucurbita mixta of Cucurbita argyrosperma
Courge musquées, waaronder
Courge musquée de Provence
Muskuspompoen Cucurbita moschata
Pâtisson[1] Patisson Cucurbita pepo ovifera
Jack Be Little
of: Pomarine
Cucurbita pepo pepo

De sierpompoen (Cucurbita pepo) kent vele variëteiten, zoals: de pomarine, melonette jaspée de vendée, courge à moelle, lady godiva, delicata, courge spaghetti, patidou, pâtisson, courgette (of zucchini), citrouille (vraie) en de courge sucrière (ofwel courge du Brésil. Ze zijn niet allemaal eetbaar!

Enkele soorten met de maanden dat ze in de winkel liggen
Enkele soorten met de maanden dat ze in de winkel liggen

De pompoen is vooral rond eind oktober in het straatbeeld te zien als Halloween-symbool. Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Er is een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten als borrelhapje.

Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. In Mexico wordt deze bloem dikwijls in de keuken gebruikt bij de garnering en decoratie van gerechten. De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje alvorens gefrituurd te worden.

Voetnoten:

[1andere namen zijn: artichaut d’Espagne, bonnet-de-prêtre, bonnet d’électeur, couronne impériale

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • De oogst drogen

  Met een droogoven kun je langer genieten van de groenten- en fruitoogst.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention