maandag 8 maart 2010 , door
Bewerkt op donderdag 2 april 2020
Auto’s worden beschouwd als gevaarlijke afvalstoffen en mogen nergens buiten gebruik worden achtergelaten. Alleen erkende bedrijven kunnen ze recyclen. De vernietiging van een wrak is gratis.
Onvermijdelijk wordt het Franse autopark ouder. Ieder jaar besluiten ongeveer 1,5 miljoen Franse eigenaren dat hun voertuig niet langer geschikt is voor het verkeer. En aangezien niet alle auto’s als museumstukken eindigen moeten ze op een andere manier van de hand gedaan worden.
Wanneer je je voertuig aan een erkende sloper toevertrouwt, geeft deze je een ontvangstbewijs (récépissé de prise en charge pour destruction - N° 12514). Ook verzendt hij een exemplaar naar de prefectuur. Dit document is je bewijs dat je je overeenkomstig de wet van je voertuig hebt ontdaan.
Wanneer je sloopauto door een erkend bedrijf wordt vernietigd, geeft deze aan de prefectuur een vernietigingscertificaat door. De prefectuur kan dan de inschrijving van het voertuig annuleren en je wordt niet meer als de eigenaar beschouwd. Enkel erkende slopers zijn gemachtigd om de Carte Grise van het voertuig voor nietigverklaring aan de prefectuur door te sturen.
De vernieling van een sloopvoertuig is gratis op voorwaarde dat het een volledig voertuig is, dat wil zeggen, dat er geen wezenlijke componenten ontbreken zoals de motor of de katalysator… Wanneer het een wrak is dat niet meer kan rijden, zul je ongeveer € 50 sleepkosten moeten betalen.
Sinds eind 2003 worden voertuigen buiten gebruik (personenwagens, bestelwagens en bromfietsen met drie wielen) als gevaarlijke afvalstoffen beschouwd. De wrakken moeten dus door erkende bedrijven vernietigd worden. Het niet naleven van deze regel wordt als milieumisdrijf (bodemverontreiniging) beschouwd.
De lijst van de 1.600 erkende VHU’s is beschikbaar in elke prefectuur of op de website waarnaar we hier verwijzen.
Op internet: Erkende slopers op deze overheidssite
Waar en wanneer werd jouw Franse voertuig eerder gekeurd?
Huidige bezoekers: 40
Door de grote afstanden is de auto voor vele Fransen geen luxe-artikel. Ze gaan er dan ook niet als zodanig mee om.
Je vindt hier de belangrijkste zaken rond de auto: het invoeren uit Nederland, het kenteken, de keuring en de verzekering.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Genieten, maar je ook aan de regels houden...
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.