allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenFormaliteitenOverlijdenBegrafenisartikelen
 

Begrafenisartikelen

woensdag 28 augustus 2019 , door Hanjo

Met articles funéraires wordt verwezen naar alle versieringen die een graftombe verpersoonlijken.

Het vorige artikel in deze rubriek: Overbrengen overledene naar andere gemeente
Beoordeling:
Bezoeken: 102
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Of het nu gaat om een graf met een lichaam of as, een concessie bestaat altijd uit dezelfde basiselementen: een waterdichte caisson in de grond (of in de hoogte in het geval van een columbarium) en een afdekplaat.

Daarnaast is er een gedenksteen (stèle) en/of plaat van steen, graniet of marmer, waarop de naam van de overledene, zijn geboorte- en sterfdata en het nummer van het departement van het gemeentehuis staan vermeld.

Begrafenisartikelen vervolledigen het graf volgens de wensen van de overledene en/of die van de familie.

Ze zijn niet verplicht, hun functie is om de laatste rustplaats te verfraaien en tegelijkertijd uniek te maken; ze roepen de herinnering aan de overledene op, herinneren de bezoekers aan wie hij was, moedigen contemplatie en meditatie aan, terwijl ze de gehechtheid van geliefden aanduiden.

De keuze aan accessoires is dan ook groot: van eenvoudig herdenkingsplaatje tot bloemencomposities...

Begrafenisaccessoires en wetgeving

Hoewel de indeling van het graf zeer strikt wordt geregeld door de verschillende wetten met betrekking tot het begrafenisdomein en het algemene reglement van de plaatselijke autoriteiten, zijn de richtlijnen voor de decoratie flexibeler en vallen ze onder de bevoegdheid van de gemeente.

De ornamenten mogen niet verder reiken dan het aangrenzende graf of de toegangswegen. In deze context is het planten van een boom op een graf dus niet toegestaan.
Het is aan de burgemeester om het aanbrengen van epitafen en andere inscripties te valideren of de verwijdering ervan toe te staan.
Voor de plaatsing van religieuze accessoires of gedenkstenen moeten de nabestaanden ten minste twee dagen voor de plaatsing een officiële aanvraag indienen bij de betreffende dienst van de gemeente.
Dit laatste mag alleen worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf op vertoon van een officiële vergunning. De decoraties zijn eigendom van de familie en zij mogen bepalen waar ze op het graf worden geplaatst.

Objecten mogen ook niet worden verplaatst zonder toestemming van de nabestaanden. De gemeente treedt alleen op als het graf niet meer wordt onderhouden, wat een gevaar voor de gezondheid of een gebrek aan fatsoen kan betekenen.

Wat zijn de verschillende soorten ornamenten?

We beginnen met de voorwerpen die aan het graf vastzitten.

Gedenkplaten (plaques funéraires) worden over het graf geplaatst om de toegang af te sluiten. Ze worden over het algemeen geslepen uit graniet, steen of marmer, materialen die hun glans niet verliezen. Ze kunnen versierd worden met inscripties, citaten, epitafen, afbeeldingen, gravures en/of worden verguld.
Ook kan een grafsteen (stèle) worden geplaatst, gebeeldhouwd in diverse vormen, ook voorzien van inscripties. Er kunnen ook bronzen motieven, bloemen, kruisbeelden, citaten die ook op het oppervlak zijn geplakt, of medaillons met de beeltenis van de overledene worden aangebracht.
Deze ornamenten kan worden aangevuld met verplaatsbare elementen, zoals de kleine gedenkplaatjes in verschillende vormen. Ze kunnen op verschillende manieren worden versierd, net als de grafsteen en plaat.
Het is ook mogelijk om beeldhouwwerken aan te schaffen in de vorm van bloemen, heiligen- of engelenbeelden of lantaarns met gedenkvlammen.
Vazen (vases) en plantenbakken (jardiniéres), in verschillende vormen, worden over het algemeen gemaakt van zware materialen, graniet, steen of metaal, om composities van echte planten en bloemen of kunstbloemen (fausses fleurs) en -planten te herbergen.

Welke criteria moeten worden gehanteerd?

De accessoires die op het graf worden geplaatst, worden aan de natuur blootgelegd. Naast de veranderingen die de tand des tijds met zich meebrengt, zullen zij te maken krijgen met slecht weer, regen, wind, sneeuw, zon en hitte. Ze kunnen dus vervormen of splijten, breken, geleidelijk verkleuren of aangetast raken.

Ze zullen regelmatig moeten worden onderhouden, wat een reële zorg kan zijn voor families die geografisch ver van het graf verwijderd zijn en die het graf slechts af en toe kunnen bezoeken.

Hun kosten variëren van enkele tientallen euro’s voor een keramiek tot enkele honderden voor een steen, of zelfs meer in het geval van originele en unieke creaties gemaakt door kunstenaars.

De handel speelt hier slim in op het sentiment van de nabestaanden. Het is daarom raadzaam om de prijzen te vergelijken, maar ook om te bepalen welke objecten het meest betrouwbaar zijn en tegelijkertijd echt representatief voor het karakter van de overledene.

Het is essentieel om rekening te houden met de volgende criteria:

 • de dichtheid van het product;
 • de stevigheid;
 • het fabricagemateriaal (graniet wordt beschouwd als het meest solide en minst veranderlijke materiaal, met echter meerdere nuances en een zeer mooie pleisterlaag);
 • het gewicht (een zwaarder voorwerp is bestand tegen de wind);
 • de esthetiek (een soberder vorm zal de tand des tijds beter doorstaan dan een complex ontwerp).

Er zijn veel gespecialiseerde online verkoopsites en die aantrekkelijke prijzen aanbieden. Maar kijk ook eerst in een tuincentrum, of bij een pompes funèbres om je te overtuigen van: de kwaliteit van het artikel, de omvang en/of inhoud en de visuele weergave. Zo voorkom je teleurstellingen.

Het is ook noodzakelijk om te anticiperen op de mogelijkheid van diefstal. Informeer dus naar de mogelijkheid om de voorwerpen op het graf te bevestigen.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention