allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingCultuurTheaterWat is zo anders aan Franse musicals?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wat is zo anders aan Franse musicals?

zondag 19 november 2017 , door Hanjo

Terwijl (Franse bewerkingen van) Amerikaanse musicals de Parijse podia bestormen, blijven Franse musicalproducties achterwege. Hoe zit dat?

Beoordeling:
Bezoeken: 262
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

 • Amerikaanse musicals zijn anders dan Franse musicals.
 • Het Franse publiek waardeert met name de kwaliteit van de productie en de diepgang van de Amerikaanse musicals.
 • Twee Parijse theaters produceren de meeste bewerkingen van Amerikaanse musicals, met twee zeer verschillende groepen publiek.

Wat hebben "Grease", de "West Side Story" en "Singin’in the Rain" gemeen? Het zijn drie musicals die rechtstreeks uit de Verenigde Staten komen en sinds september een hit zijn op de Parijse podia. Deze in de Verenigde Staten gemaakte musicals hebben een geheim dat de Fransen (nog) niet hebben kunnen namaken.

In Frankrijk weet men nog niet hoe musicals ("comédies musicales") moeten worden gemaakt. Alle specialisten zijn het daar over eens. Toch zijn er wel producties, zoals "Notre Dame de Paris", "Les 10 Commandements" (De Tien Geboden) en allerlei afgeleiden. Maar dit zijn muzikale voorstellingen, "spectacles musicaux". In de Franse muzikale voorstellingen onderbreken liedjes de actie! Maar in een musical zijn het juist de liedjes die de actie voortbewegen. En de Amerikaanse cultuur leent zich veel meer voor dit soort entertainment dan de Franse.

In de Angelsaksische cultuur is er geen verschil tussen cultuur en amusement, wat het mogelijk maakt om gedurfde dingen te doen, terwijl in Frankrijk musicals tot de variété behoren, dus maakt men er alleen variaties. In de Verenigde Staten staat de musical dichter bij een populaire opera. Wat je nodig hebt is een geweldige score en een mooi verhaal met een boodschap. Het resultaat is van zeer hoge kwaliteit.

Véronique Bandelier, de regisseur van de Franse versie van Grease, is vol van de inhoud van de Amerikaanse shows: "In Mamma Mia of Grease is er een enorme zoektocht naar de identiteit van individuen, zodat we ze kunnen identificeren in de groep, elk met een eigen dimensie", legt ze uit. Het verhaal is er, het gaat om boeiende mensen. Het orkest, dat vaak afwezig is in Franse "musicals", zorgt voor vibraties en brengt de energie over naar het publiek. Veel zaken zijn niet waarneembaar, maar dragen bij aan de magie van de show.

Amerikaanse musicals zijn van goede kwaliteit. Het succes van Amerikaanse producties kan deels worden verklaard door het feit dat films en televisie een zeer groot publiek hebben veroverd. We ontdekken of herontdekken wat we weten of denken te weten. Behalve bij Singin’in the Rain, wat oorspronkelijk een film was.

Het Franse publiek kan er nog niet goed mee om gaan. In Parijs zijn de toeschouwers verward door het overweldigende aanbod (400 musicals in 2016), terwijl het buiten de grote steden nog een culturele woestijn is, met uitzondering van de Zenith’s die soms nog musicals als "Mozart, l’Opéra rock" of "Jésus" op het programma hadden. Op zich niet slecht, maar niet te vergelijken met die van de Amerikanen.

De Amerikaanse musical heeft buiten de grote steden nog een publiek te veroveren. En de Franse spectacles musicaux, die de Angelsaksen intrigeren (en de Franse manier van werken waarschijnlijk helemaal niet leuk vinden), zijn erg populair in Azië en Oost-Europese landen. Genoeg reden voor de Fransen om nog even door te gaan met hun muzikale producties, zodat ze nog even de tijd hebben om te beslissen of Amerikaanse musicals echt de voorkeur hebben.

 

Bron:

20Minutes.fr

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention