allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkWonenOnderhoud van de woningJe woning op de winter voorbereiden
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Je woning op de winter voorbereiden

maandag 27 november 2017 , door Hanjo

Zorg dat je de winter niet in de kou staat. Doe daarom ruim voor het eerste sneeuwballengevecht een inspectie in en rond je woning en voer enkele gebruikelijke controles uit. De verwarming, de ventilatie en het dak...We noemen de belangrijkste.

Beoordeling:
Bezoeken: 207
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Enkele tips voor een zorgeloze winter:

Laat de cv-ketel onderhouden

De Franse wetgeving vereist een jaarlijkse revisie van de cv-ketel. En een goed afgeregelde ketel levert 8 tot 12% energiebesparing op. Bovendien heeft dit dure apparaat wanneer het goed onderhouden wordt 5 keer minder vaak defecten of technische storingen. Eigenaar of huurder, in een huis of een appartement, het is de verantwoordelijkheid van de bewoner om contact op te nemen met de vakman die deze service verzorgt.

In het geval van schade of een incident met betrekking tot de ketel, kan het certificaat dat de vakman na de revisie heeft afgegeven door de verzekeringsmaatschappij worden gevraagd. Bij een recente ketel volstaat een minimumcontract met alleen onderhoud, maar voor oudere apparatuur is het vaak voordeliger om een onderhoudscontract af te sluiten voor één of meerdere reparaties (tussen € 60 en € 140 per jaar).

Afhankelijk van het bedrijf omvat dit type contract slechts kosten voor het voorrijden en onderdelen, maar soms ook arbeidsloon. Indien het onderhoudscontract forfaitair is en stilzwijgend van jaar tot jaar wordt verlengd, moet de dienstverlener de klant niettemin 1 en 3 maanden voor het verstrijken van het contract informeren over de verlenging ervan. Hij is verplicht een document op te stellen waarin de procedure wordt toegelicht die moet worden gevolgd om de overeenkomst te beëindigen, bij gebreke waarvan de overeenkomst op elk moment van het jaar kosteloos kan worden opgezegd (art. L136-1 Code de la consommation).

 • Schoorsteen vegen en controle CV-ketel
  Een artikel in onze rubriek > Een (t)huis in Frankrijk > Wonen > Onderhoud van de woning

  De jaarlijkse controle van de cv-ketel is in Frankrijk sinds 2009 verplicht. En ook het niet regelmatig laten vegen van de schoorsteen kan tot extra kosten leiden.

Controleer de radiatoren

Naast het jaarlijkse bezoek van de installateur voor de verwarmingsinstallatie (onderhoud van de brander en ketelafstelling) en het onvermijdelijke vegen van de schoorsteen, zijn bepaalde handelingen (zoals het doorspoelen van water en stof) binnen ieders bereik.

Ze maken het mogelijk om een meer efficiënt werkend verwarmingssysteem te verkrijgen en zo energiebesparingen te realiseren. Wanneer in de radiatoren gebubbel hoorbaar is, een fluitsignaal in de circulatiepomp klinkt of wanneer de druk bij de keteldrukmeter daalt, moet het systeem ontlucht worden.

Deze eenvoudige handeling begint met het uitschakelen van de ketel en het toevoegen van water aan het systeem om de druk te verhogen. De beluchting moet worden uitgevoerd aan de radiator die zich op het hoogste punt en het verst van de ketel bevindt en daarna stuk voor stuk verdergaan, terwijl de druk op de manometer wordt gecontroleerd.

Deze rondgang langs alle verwarmingstoestellen kan ook gebruikt worden om onder en achter elke verwarming schoon te maken. Controleer ook of er geen meubilair te dicht bij een warmtebron staat.

Elektrische convectoren en andere warmtebronnen presteren beter met een stofvrij rooster en een schoon front. Controleer ook even of ze nog werken. Met name de versies met een mechanische thermostaat willen mog wel eens problemen geven.

En vergeet ook niet een inspectie te doen van de rookmelder(s) en de eventuele CO2 detector(s).

Zorg voor brandstof

Brandhout

Voordat de houtblokken voor de haard of ketel worden geleverd, moet worden bepaald waar ze worden opgeslagen. Het hout moet gemakkelijk toegankelijk zijn en beschermd zijn tegen de elementen in een lichte, geventileerde ruimte.
Vermijd een kelder en garage. Heb je geen een tuinhuisje of schuur dan vergemakkelijkt een buitenmuur het stapelen van de stammen, op voorwaarde dat de stapel niet aan de muur vastzit zodat lucht kan circuleren.

Het hout mag niet in direct contact komen met de bodem, maar op een betonnen plaat of pallet worden geplaatst om beschadiging van het hout door vocht te voorkomen. Het moet tegen de regen beschermd worden door een luifel of zeildoek, dat licht hellend geplaatst is om te voorkomen dat er regenwater op blijft staan.
Vrije ruimte aan de uiteinden van de stapel zorgt ervoor dat er lucht kan circuleren tussen de houtblokken. Als de bergruimte klein is, stabiliseer je de houtstapel door afwisselend de richting van het houten te veranderen.

Hout biedt een betere calorische waarde bij kamertemperatuur, vandaar het voordeel om enkele houtblokken dicht bij de haard te plaatsen. De kwaliteit van de warmteproductie is afhankelijk van het vochtgehalte (20% is ideaal). Te vochtig hout verbrandt niet goed en te droog hout verbrandt te snel en heeft het een slechte warmteverhouding.

Natuurlijk bepaalt ook de houtsoort de kwaliteit van het vuur. Zachte houtsoorten kunnen worden gebruikt voor het ontsteken omdat ze snel verbranden en snel warmte afgeven, maar ze verstoppen de kanalen. De beste keuze is hout van de eik, berk, iep, beuk, es en esdoorn.

Gas of olie

Wanneer je gaz de ville hebt, beschik je over een permanente voorraad, maar wanneer je een tank te vullen hebt, is het tijd om te controleren hoeveel er nog in zit. Wees er op tijd bij, want na de eerste koude nachten stromen de aanvragen binnen bij de leveranciers.

Pellets

Het gebruik van houtpellets of granules is sterk in opkomst. Het biedt dan ook vele voordelen. Een van die voordelen kan het met korting (5 tot 10%) inkopen van een volle pallet met zakken pellets. Bedenk voor je op zo’n aanbod ingaat wel het volgende:

 • Die pallet vol pellets moet vervoerd worden en 70 zakken van 15 kg wegen meer dan één ton. De meeste aanhangers kunnen (en mogen) dat gewicht niet dragen, waardoor je moet laten vervoeren en je voordeel weer kwijt bent.
 • Die pallet vol pellets moet droog opgeslagen worden.
Wanneer je iedere week met de wekelijkse boodschappen ook een aantal zakken met pellets meeneemt, merk je dat prijsverschil nauwelijks en je hoeft slechts enkele zakken op te slaan.

Reinig het ventilatiesysteem

Slechte ventilatie veroorzaakt condensatie en vocht.
De lucht in het leefgebied wordtop natuurlijke of mechanische wijze vernieuwd.
In het eerste geval is de behuizing uitgerust met hoge en lage roosters die zorgen voor ventilatie van de ruimtes. In de tweede, gecontroleerde mechanische ventilatie, vernieuwt een apparaat constant de lucht in de woning zonder dat daarbij warmteverlies optreedt.

In beide gevallen moet het systeem gelijktijdig met het inschakelen van de verwarming worden gecontroleerd.

De roosters en ventilaties worden binnen en buiten met een stofzuiger gereinigd, waarbij alles wat ze kan verstoppen moet worden verwijderd.
Als de ventilatie-ingangen zelfinstelbaar zijn, mag het beweegbare membraan niet worden verlijmd of gescheurd zijn en mogen de vochtgevoelige delen niet nat worden bij het aanzuigen.

Voor een effectieve reiniging van de ventilatiegaten in de keuken en de badkamer is het beter om ze te demonteren en in een ontvetter te laten weken, verdund met heet water. Ze moeten droog zijn voordat ze worden teruggeplaatst.

 • De filters worden jaarlijks gewisseld, vooral bij dubbelstroom VMC’s.
 • De ventilator wordt met een droge doek gereinigd.
Deze operatie kan worden uitbesteed aan een vakman, die ook de binnenkant van de kanalen zal reinigen met een geschikt materiaal (ca. € 130).

Bescherm de watermeter

Bij extreme kou is het het beste om de watermeter te beschermen tegen vorst. Eventuele kosten voor de vervanging zijn ten laste van de nalatige consument.

Wanneer de meter zich binnenshuis bevindt, volstaat het ervoor te zorgen dat hij bij langdurige afwezigheid "vorstvrij" blijft. Bevindt de meter zich in een onverwarmde ruimte (garage of kelder), dan kan hij beschermd worden met glaswol, een schuimmantel of door het maken van een isolerende doos.

Wanneer de meter zich buiten bevindt, is alleen isolatiematerialen nodig.
Maar wees voorzichtig, want sommige isolatiematerialen absorberen vocht: glaswol, dode bladeren, stro, dekens, oude kranten of karton.

Vermijd ook geëxpandeerde polystyreenplaten waar knaagdieren dol op zijn en kies voor polyurethaan- of geëxtrudeerde polystyreenplaten.

Vergeet ook niet om de buitenmeter te legen bij een tweede woning of in een tijdens de winter ongebruikt bijgebouw.

Sluit het niet alleen af om bevriezing te voorkomen. Tap ook het gedeelte van de leiding tussen de meter en de interne toevoerleiding af door de twee kleppen van het emissiebeperkingsventiel te activeren: de ene leegt de meter en de andere jouw leidingstelsel.

Buiten: denk aan vorst en je (tuin)gereedschappen

Vergeet niet voor de eerste vorst het ondergrondse irrigatiesysteem te ledigen. Tap het systeem volledig af.

De combinatie aarde en water werkt corrosief op de metalen delen van het tuingereedschap. Dus reinig het zorgvuldig en vet het in voordat je het opslaat.

Het is ook een goede gelegenheid om de stelen, handvatten en bindingen te controleren. Voor gereedschap met schroefkoppeling is slechts één draai van een schroef voldoende. De bladen van spades kunnen worden gereinigd en opgeslagen. Je kunt hun uiteinden beschermen met een schuimisolatiehuls of een opengesneden tuinslang.

Verwijder de benzine uit de brandstoftanks van je maaimachine en andere apparaten. De stilstaande brandstof kan de tank beschadigen en zal hoe dan ook zijn efficiëntie verliezen.

Zet de barbeque in een schuur of dek hem af, net zo als de tuinmeubelen. Wanneer je deze onafgedekt buiten laat staan, heb je in het voorjaar een hele klus aan het verwijderen van de aanslag die met name in de wintermaanden ontstaat.

Inspecteer de dakgoten

De dakgoot is onmisbaar om regenwater af te voeren, maar ze bevat ook mossen en dode bladeren.
Jaarlijks onderhoud is noodzakelijk. Het verdient de voorkeur te voorkomen dat klimplanten op het dak groeien om zo de productie van afval te verminderen. Verwijder ze met een paar goede handschoenen. Werk van de valpijp af om te voorkomen dat de bladeren en mossen in de uitloop vallen.
Denk ook aan het rooster dat je misschien in uitloop hebt geplaatst. Het moet regelmatig worden ontdaan van afval om verstopping te voorkomen.

Controleer na het reinigen de goot op scheuren. Indien nodig is een asfaltwaterdichtingsband een zeer effectief middel om het gebarsten gebied te bedekken en af te dichten. Maak van de gelegenheid gebruik om na te kijken of alles nog goed vast zit. Een pak sneeuw is een flinke belasting voor de dakgoot!

Zorg ervoor dat de ladder niet rechtstreeks tegen de goot leunt. Gebruik indien mogelijk aangepaste ladder of een steiger.

Vermijd infiltratie op daken

Mossen die op de dakpannen groeien, kunnen de afvoer van regenwater hinderen.
Verwijder ze met een schraper, spoel de pannen af en spuit er bij droog weer een antimousse overheen.
Twee tot drie weken later reinig je na met een hogedrukreiniger om infiltratie te voorkomen.
Als de tegels eenmaal droog zijn, spuit je er een afdichtingsmiddel op wat de levensduur verlengt.

De afdichting van de nokpannen kan barsten wat infiltratie kan veroorzaken.
Dicht ze af met een plamuur voor buitenmetselwerk. Controleer ook het knooppunt van twee dakdelen en zorg voor een waterdichte afdichting zonder spleetjes.

Laat de schoorsteen vegen

 • Schoorsteen vegen en controle CV-ketel
  Een artikel in onze rubriek > Een (t)huis in Frankrijk > Wonen > Onderhoud van de woning

  De jaarlijkse controle van de cv-ketel is in Frankrijk sinds 2009 verplicht. En ook het niet regelmatig laten vegen van de schoorsteen kan tot extra kosten leiden.

Tap de radiatoren af

Misschien heb. Je. Het al gelezen in het hoofdstuk over de cv-ketel. De radiatoren moeten ieder jaar ontlucht worden om te zorgen voor een efficiënte verwarming.

Heb je bij je woning een gedeelte dat niet verwarmd wordt in de winter, dan kun je een hoop ellende voorkomen door er het hele leidingstelsel van de CV af te tappen.

De zolder

Wanneer je woning een ongebruikte zolder heeft, controleer je of die zolder niet vochtig is. Kijk ook of de isolatie nog keurig op zijn plaats ligt.

Isolatie van leidingen

Waterleidingen en de aan- en afvoerleidingen van de CV liggen vaak boot in de kruipruimte onderhet huis of op zolder. Je kunt ze eenvoudig en zonder veel kosten isoleren met speciale mantels die in iedere bouwmarkt te vinden zijn.

Breng tochtstrips aan

In oudere, minder goed geïsoleerde woningen is het zinvol tochtstrips aan te brengen en deze ieder jaar te controleren en eventueel te vervangen door nieuwe. Denk er wel aan dat een woning ook geventileerd moet worden, dus te goed isoleren zonder ventilatie is niet goed.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention