allesfrans.com

 • Festi’BD, het jaarlijks stripfestival van Moulins

  Ieder jaar wordt eind maart in de stad Moulins een gratis toegankelijk stripfestival georganiseerd.

 • Soorten tegels en hun prijs

  Tegelprijzen variëren aanzienlijk afhankelijk van de materiaalkeuze, afwerking, afmeting en gebruiksklasse.

 • Een nieuwe bril of lenzen - wat wordt vergoed?

  Een deel van de kosten voor een nieuwe bril of contactlenzen wordt in het Franse sociale stelsel vergoed. En die vergoeding wordt verder uitgebreid...

 • Festi’BD, het jaarlijks stripfestival van Moulins

  Ieder jaar wordt eind maart in de stad Moulins een gratis toegankelijk stripfestival georganiseerd.

 • Soorten tegels en hun prijs

  Tegelprijzen variëren aanzienlijk afhankelijk van de materiaalkeuze, afwerking, afmeting en gebruiksklasse.

  
BeginpaginaFranse samenlevingFranse publieke opinieWat denken de Fransen van hun werklozen

Wat denken de Fransen van hun werklozen

donderdag 7 december 2017, door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 9 december 2017

Een meerderheid van de Fransen vindt dat een groot deel van de werkzoekenden geen baan vinden, ofwel omdat ze zichzelf niet genoeg verkopen, ofwel omdat ze te "kritisch" zijn op het aanbod.

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoe denkt Frankrijk over een basisinkomen voor iedereen?
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 48
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De mythe van de profane werklozen lijkt een harde huid te hebben. Begin november presenteerde Pôle emploi, het Franse arbeidsbureau, de resultaten van de versterkte controle van werklozen, dat in september 2015 was opgezet. Hierbij bleek een zeer grote meerderheid van de werkzoekenden (86%) aan hun verplichtingen te voldoen.

Toch lijken veel Fransen te denken dat werklozen heel goed aan een baan zouden kunnen komen als ze zich er meer voor zouden inzetten. Volgens de Odoxa-barometer voor BFM Business, Aviva en Challenges zijn bijna twee op de drie Fransen (64%) van mening dat het percentage werklozen dat werk kan vinden als ze zichzelf meer inzetten of minder "moeilijk" doen, "belangrijk". Alleen onder linkse aanhangers is hiervoor geen meerderheid (44%) te vinden.

Nepmaatregelen

De meeste Fransen zijn het dan ook eens met de wensen van Emmanuel Macron, die tijdens zijn televisietoespraak op 16 oktober zei dat hij de werklozen meer onder controle wilde houden. "We moeten ervoor zorgen dat ze actief op zoek zijn naar een baan, we moeten de inspanningen controleren die gedaan worden en we moeten ervoor zorgen dat ze geen recidive weigeraars zijn," zei hij.

In feite hebben de Fransen hierover een paradoxale mening. Tweederde van hen vindt dat deze maatregel nodig is om de Pôle emploi beter te laten functioneren (67%) en te besparen (65%). Tegelijkertijd zijn echter bijna evenveel (59%) van mening dat deze versterking "imaginair" is, omdat de beheersmaatregelen al bestaan en zeer moeilijk toe te passen zijn (59%). Een kleine meerderheid (51%) vindt deze maatregel niet "oneerlijk".

Verlaging van werkloosheidsuitkeringen

De Fransen werd ook gevraagd naar verscheidene maatregelen die in het kader van de hervorming van de werkloosheidsverzekering werden genomen. 69% is voorstander van het opschorten van werkloosheidsuitkeringen wanneer "het zoeken van de werkzoekende ontoereikend wordt geacht" en 61% voor het opschorten van rechten wanneer de werkzoekende twee aanbiedingen weigert die als "fatsoenlijk" worden beschouwd. In de praktijk kunnen deze twee sancties al door Pôle Emploi worden opgelegd: een wet van 2008 staat een tijdelijke vermindering of schorsing toe wanneer de werkzoekende tweemaal een "redelijk" aanbod weigert.

Bovendien is een kleine meerderheid van de Fransen (53%) voorstander van een verlaging van de werkloosheidsuitkeringen, met een vermindering van de rechten per salaristrap met twee jaar. Aan de andere kant zou slechts een derde (34%) graag zien dat de maximumvergoedingsperiode voor werkzoekenden, die momenteel twee jaar bedraagt, wordt verkort.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

Internetonderzoek uitgevoerd op 29 en 30 november met een steekproef van 991 personen die representatief is voor de Franse bevolking van 18 jaar en ouder, waaronder: 238 linkse sympathisanten, 137 sympathisanten van LaREM, 148 niet-FN sympathisanten van rechts en 130 FN-aanhangers. De representativiteit van de steekproef wordt gewaarborgd door middel van de quotamethode.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |