allesfrans.com
 
BeginpaginaEnergieAlgemene energie informatieNiet iedereen kan zomaar van energieleverancier veranderen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Niet iedereen kan zomaar van energieleverancier veranderen

woensdag 13 december 2017 , door Hanjo

In Frankrijk staat de particuliere energiemarkt sinds 2007 open voor concurrentie. Maar in sommige stedelijke gebieden verhindert een uit de Tweede Wereldoorlog geërfde uitzondering de consument om naar een andere leverancier voor elektriciteit of aardgas over te stappen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Geen naheffing energiekosten van meer dan 14 maanden geleden
Beoordeling:
Bezoeken: 105
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Woont u in Grenoble, Bordeaux of Straatsburg en wil je van energieleverancier veranderen om de gas- of elektriciteitsrekening te verlagen? Dan kan dit, ondanks het feit dat het al tien jaar is toegestaan dankzij de liberalisatie van de particuliere energiemarkt, bijzonder ingewikkeld of zelfs onmogelijk blijken.

In deze drie grote steden zitten de inwoners net als in 147 andere plaatsen (gemeenten of agglomeraties) in Frankrijk "gevangen" in een monopolie op de distributie van elektriciteit (of gas) door een "lokale distributiemaatschappij". Het is een erfenis uit de naoorlogse periode.

De lokale distributiebedrijven (entreprise locale de distribution (ELD)) zijn lokale overheden die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog aan de nationalisatie zijn ontsnapt. In 1946, toen alle elektriciteitsleveranciers werden gefuseerd onder de vlag van Électricité de France (en aardgasleveranciers onder Gaz de France), verzetten deze structuren zich daartegen. Zij oefenen hun monopolie nog steeds uit op 5% van het grootstedelijk grondgebied.

(Klik om te bekijken)

De grootte van deze lokale distributiebedrijven die aardgas, elektriciteit of beide energiebronnen op de markt brengen varieert sterk. Voor de aardgasvoorziening bedienen de drie grootste ELD’s in stedelijke gebieden bijvoorbeeld ongeveer 420.000 klanten. Dit zijn Gaz de Bordeaux (200.000 klanten), Gaz de Strasbourg (120.000 abonnees) en Gaz et Électricité de Grenoble (100.000 klanten). In sommige meer landelijke gebieden daarentegen hebben lokale distributiebedrijven slechts enkele honderden klanten.

Wat is het belang voor klanten?

Deze lokale distributiebedrijven zijn van beperkt belang voor de abonnees. De ondernemingen bieden immers strikt genomen hetzelfde als EDF of Engie: contracten voor de levering van elektriciteit of aardgas tegen gereguleerde tarieven.

Het probleem met de ELD’s is vooral dat het onmogelijk blijkt een contract af te sluiten met een alternatieve leverancier (Direct Energie, Total Spring, Plüm Energie,...) en de klanten dus geen kostenbesparing kunnen doen op hun energierekening. Ondernemingen zoals Cdiscount Energie slagen erin aanbiedingen te doen waarbij de kosten 15% lager liggen dan de Franse staat gereguleerde energietarieven.

Het verlaten van een ELD is technisch ingewikkeld

In de praktijk hebben afnemers die gevestigd zijn op het grondgebied van lokale distributiebedrijven de mogelijkheid om een andere leverancier te kiezen. Zoals overal in Frankrijk is dit sinds 2007 toegestaan. In werkelijkheid is het echter uiterst ingewikkeld om van exploitant te veranderen vanwege een groot aantal technische beperkingen. In de loop der jaren hebben de lokale distributiebedrijven hun eigen informatiesystemen ontwikkeld (computerprocessen die hen in staat stellen een leveringspunt te identificeren, d.w.z. een meter en dus een klant) dat niet vergelijkbaar is met het systeem dat Enedis (voorheen GrDF) op 95% van het grootstedelijk grondgebied gebruikt. De alternatieve leveranciers moeten betalen voor de compatibiliteit van de verschillende bestaande systemen en dit is extreem duur.

Enkele alternatieve leveranciers stortten zich in het avontuur

De afgelopen jaren hebben enkele alternatieve leveranciers geprobeerd het grondgebied van lokale distributiebedrijven te betreden. Dit is met name het geval bij ekWateur. Opgericht in 2016, heeft het bedrijf geprobeerd zich te vestigen in Grenoble. Ze hadden er de kans om 100.000 nieuwe klanten te bereiken, maar het was geen succes. Technisch gezien ging het goed. Maar vanuit commercieel oogpunt bleek het een mislukking. In drie maanden werden ongeveer 100 contracten afgesloten en de eerste inbedrijfstelling in Grenoble duurde vier uur.

Hoewel de markt van de lokale distributiebedrijven interessant is voor alle energieleveranciers, concentreren ze zich liever op de 95% van het Franse grondgebied waar aan de concurrentievoorwaarden wordt voldaan.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention