allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenVoorlichtingJe voorbereiden op een noodsituatie
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Je voorbereiden op een noodsituatie

woensdag 3 januari 2018 , door Hanjo

De Franse overheid biedt onder andere op een website allerlei informatie over de verschillende risico’s die je (in Frankrijk) loopt. Ook over hoe je je het best kunt voorbereiden op een crisissituatie. Belangrijk genoeg om op deze website een vertaling te bieden...

Het vorige artikel in deze rubriek: Plan "Vigipirate" aangepast
Beoordeling:
Bezoeken: 89
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bij een crisis gaat het vaak om een noodsituatie. De aanleidinggevende factor en de plotselinge opkomst van een crisis leiden tot een nieuwe situatie die snel moet worden aangepakt. Anticiperen door vooraf een verzamelplaats te identificeren, een medicatiepakket of noodtelefoonlijst voor te bereiden en solidariteit tonen door mensen te identificeren die hulp nodig kunnen hebben zijn enkele acties en goede praktijken om jezelf en jouw dierbaren te helpen en beschermen.

Het maken van een persoonlijk plan voor jouw leefomgeving is ook belangrijk, want elk gezin heeft zijn eigen bijzonderheden: woonruimte, werkplek, school, aantal kinderen of ouderen, zieke mensen, enzovoort.

Vergeet niet de SAIP-waarschuwingstoepassing te downloaden. De toepassing is beschikbaar voor Android en Apple smartphones.
 • #SAIP: wees gewaarschuwd!
  Een artikel in onze rubriek > Overheid > Overheid algemeen > Voorlichting

  Met deze app word je in Frankrijk gewaarschuwd in geval van een calamiteit.

Een noodplan voor de buurt opstellen

Nodig je buren uit om ook een noodplan voor hun gezin te maken en zorg ervoor dat iedereen die extra hulp nodig heeft, deze krijgt. Bereid voor wie wie gaat helpen en bijvoorbeeld met jou gaat meerijden bij een evacuatie.

Doe minstens één keer per jaar een collectieve oefening om uit uw huis te komen.
Lokaliseer kwetsbare mensen rond jouw huis die hulp nodig hebben bij het evacueren.
Identificeer ontmoetingsplaatsen in geval van een crisis. Kies veilige plaatsen waar alle familieleden samenkomen in geval van noodontruiming vanuit huis.
De locatie kan dicht bij jouw huis liggen als de familie er op dat moment verblijft, maar kan ook elders liggen als de familie verspreid is. In het laatste geval moet de voorkeur worden gegeven aan een locatie die is aangepast aan het geïdentificeerde of waarschijnlijke risico’ s. Het is aan te raden om het gemeentehuis te vragen naar de risico’s en ideale ontmoetingsplaatsen ten opzichte van deze risico’s (overstromingen, vergiftiging, lawines...).
Ook is het noodzakelijk om een geschikte verzamel- en huisvestingslocatie verder weg te vinden in geval van nood (overstroming, aardverschuiving, vergiftiging, explosie, brand...).
Wanneer een gebeurtenis plaatsvindt en de kinderen op school zijn, haal ze dan niet op: ze worden opgevangen door de onderwijs- en reddingsteams. Je kunt contact opnemen met de school of de website ervan raadplegen voor de nodige informatie.
 
Maak kopieën van belangrijke documenten (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, familieboekje, enz. Bewaar een set van deze onderdelen thuis, op je, op kantoor, bij een vriend of familielid. Je kunt al jouw belangrijke administratieve documenten ook opslaan in een beveiligde online ruimte (elektronische locker) wanneer je die hebt.

Speciale voorzorgsmaatregelen voor kinderen

Vraag schoolpersoneel naar hun beleid in een noodsituatie.
Het verdient de voorkeur om je in de nabijheid van de door de school aangegeven evacuatieplaats te bevinden indien deze zich niet in een gevarenzone bevindt.

In geval van een snel veranderende crisis is het beter om de website van de school te raadplegen voor informatie en om de kinderen op te halen in geval van evacuatie.

Speciale voorzorgsmaatregelen voor personen die verzorging behoeven

Noteer alle details van jouw gezondheidsstatus (chronische ziekten, allergieën, operaties, medische voorgeschiedenis, screeningtests, recente vaccins, contactgegevens, sociale zekerheidsnummer). Bewaar dit document en je laatste recept thuis, op kantoor en bij je. Zorg ervoor dat je het regelmatig bijwerkt. Deze documenten zullen waardevol zijn in geval van nood of onmiddellijke evacuatie.
Identificeer samen met je arts de noodzakelijke inhoud van een voorraad medicijnen en medische benodigdheden voor twee weken, samen met de juiste voorschriften en medische documenten. Als dit pakket is opgemaakt, moet deze worden meegenomen in geval van onmiddellijke evacuatie of insluiting.
Vraag je apotheker om een farmaceutisch dossier ("dossier pharmaceutique") te openen: Dit verzoek kan nuttig zijn als je niet beschikt over een "medische pakket" bij onmiddellijke evacuatie.

Maak een noodplan voor het gezin

Zorg voor de veiligheid van je woning.
Tijdens een noodgeval is het noodzakelijk je woning te beveiligen. Volwassenen en kinderen moeten weten hoe ze het water, elektriciteit en gas in hun woning kunnen uitschakelen.

Noodnummers

De lijst met noodnummers moet zorgvuldig worden opgesteld en in de buurt van de telefoon thuis en op het werk worden geplaatst. Je kunt deze nummers ook programmeren in de vaste en mobiele telefoon.

Leer kinderen hoe ze nood- en contactnummers moeten bellen.

Nummer contactpersoon

Een primair contactpersoon moet worden aangewezen voor alle gezinsleden. Het is belangrijk dat deze persoon geografisch voldoende ver weg verblijft, zodat deze niet beïnvloed kan worden door de gebeurtenis die jou overkomt. Daarnaast zijn er nuttige contacten afhankelijk van de situatie: buren, familie, vrienden, verzekeringsmaatschappijen, overigen (vermeld naam, huis, mobiele telefoon, werk, e-mail en adres).

Ken je niemand in de buurt, neem dan contact op met collega’s op het werk, een culturele vereniging....

Enkele goede reflexen

Geef de voorkeur aan SMS-berichten boven spraakoproepen.
Denk aan het gebruik van sociale netwerken om jouw situatie aan te geven en het signaal af te geven dat het goed met je gaat. Dit ontlast het telefoonnetwerk dat vrij moet blijven om de echte noodgevallen aan te pakken.

Evacuatie scenario’ s

Indien mogelijk moeten twee nooduitgangen worden voorzien voor alle kamers in huis. Woon je in een appartement, gebruik dan niet de lift.
Identificeer verschillende routes om de buurt te verlaten in geval van een verplichte evacuatie en zorg ervoor dat je weet hoe je zo snel mogelijk via het noorden, zuiden, oosten en westen de stad kunt verlaten. Volg de adviezen en aanbevelingen van de overheid op!

Op internet: http://www.gouvernement.fr/risques/...


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention