allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenTuingereedschappenBosmaaier - Débroussailleuse
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Bosmaaier - Débroussailleuse

vrijdag 5 januari 2018 , door Hanjo

Als je van plan bent een bosmaaier te kopen is het verstandig om eerst informatie in te winnen over de verschillende soorten en hun toepassingen. In dit artikel leggen wij de verschillen in aandrijving, bediening en vermogen uit. Aan de hand van deze gegevens kun je bepalen welke bosmaaier of trimmer voor jou de juiste is.

Beoordeling:
Bezoeken: 321
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Overzicht

Débroussailleuse is de Franse benaming voor een bosmaaier.
De verschillende bosmaaiers kunnen in 3 groepen worden ingedeeld:

1 débroussailleuses portées, draagbare bosmaaiers:
coupe bordure, kantenmaaier (of kantensnijder);
coupe herbe, grastrimmer;
débroussailleuse 4 en 1, 4 in 1 trimmer;
débroussailleuse à dos, ruggedragen bosmaaier

2 débroussailleuses à roues, bosmaaiers met wielen:
tondeuse débroussailleuse, trimmermaaier;
débroussailleuse tractée, bosmaaier met motoraandrijving;
débroussailleuse autoportée, een zitbosmaaier;
motofaucheuse, (afbeelding hieronder rechts)

3 débroussailleuses sur engin tracteur, door voertuig aangedreven bosmaaiers:
débroussailleuse à fléaux, in de vorm van een dorsvlegel;
débroussailleuse forestière, zware machine speciaal voor gebruik in het bos;
débroussailleuse hydraulique, in combinatie met een tractor.

De derde groep is vooral voor professioneel gebruik en laten we in dit artikel verder buiten beschouwing.

Bosmaaier/trimmer

Als je zoekt naar bosmaaiers kom je veel verschillende termen tegen. De een noemt een machine grastrimmer of trimmer en de ander noemt het een bosmaaier. Toch is er wel degelijk een belangrijk verschil. Een grastrimmer is voornamelijk bedoeld om de kantjes of randen van het gazon netjes af te werken. Een bosmaaier kan ook worden gebruikt om slootkanten en hellingen te maaien. Voor een bosmaaier zijn vaak ook veel verschillende accessoires te verkrijgen, zoals een mes of onkruidborstel die de draadkop vervangen. Dan kun je hem ook gebruiken om dunnere takken, of bijvoorbeeld bramenstruiken te verwijderen.

Accu, elektrisch, benzine

Er zijn voor bosmaaiers en trimmers drie soorten aandrijving mogelijk. Je kunt kiezen uit een apparaat met accu, elektrisch (op het lichtnet) of op benzine. Elk van deze machines heeft zijn voor en nadelen.

Door gebruik te maken van tuingereedschap op accu hoeft je nooit benzine aan te schaffen, heb je geen hinder van kabels en werk je milieubewust. Een nadeel is wel dat je altijd moet zorgen voor volle accu’s en niet verder kunt werken wanneer de accu leeg is.

Elektrische tuinmachines zijn erg handig op plekken waar een stopcontact in de buurt is. Je hoeft nooit te laden en maakt geen gebruik van benzine die je bij moet vullen. Zo bespaar je kosten en werk je milieuvriendelijk. De grote nadelen van een elektrische machine zijn dat je altijd afhankelijk bent van stroom, je die kabel altijd achter je moet houden en dat deze meestal net te kort is.

Tuinmachines op benzine zijn over het algemeen erg krachtig, kunnen overal worden gebruikt en hebben geen tijd nodig om op te laden. Naast de voordelen van een benzine motor zijn er ook een aantal nadelen waarmee je rekening dient te houden. Zo moet je benzine op voorraad hebben om te kunnen werken, maakt de machine meer lawaai dan alternatieven op elektriciteit of accu en is het slecht voor het milieu. Ook zijn ze meestal zwaarder.

Vermogen

Het vermogen van een bosmaaier of trimmer is sterk afhankelijk van de aandrijving. Ook de prijsklasse van de machine bepaalt vaak hoeveel vermogen een machine heeft. Als je het vermogen van de drie soorten machines zou vergelijken in dezelfde prijsklasse zou dit de uitslag zijn: benzine > elektrisch > accu. De reden dat accu trimmers binnen dezelfde prijsklasse minder vermogen hebben is dat de accu een erg kostbaar onderdeel is. Als de motor van de trimmer dus vrijwel gelijk is aan de motor van een elektrische trimmer moet je de kosten voor de accu er nog bij optellen. Een bosmaaier op benzine wint doordat de prestaties van benzinemotoren enkel kunnen worden geëvenaard met elektrische machines uit het hogere segment.

De inhoud van een benzinemotor heeft veel invloed op het vermogen en wordt uitgedrukt in een aantal cc’s. Bij elektrische trimmers drukken we het vermogen uit in Watt en bij accu grastrimmers in Volt.

Handgrepen

De manier waarop je de machine bedient hangt af van het soort handvat dat er aan bevestigd is. Er zijn twee duidelijk verschillende hangrepen, de bull-horn of de D-beugel.

De klassieke bull-horn handgrepen zijn ideaal voor zwaardere machines. Doordat je hem met twee handen kunt sturen werk je comfortabel en efficiënt.
De D-beugel handgreep is vooral erg handig voor lichtere machines. Je pakt een trimmer of bosmaaier met een D-beugel gemakkelijk op nadat je het werk hebt onderbroken. Ook het sturen van de machine zal je prima afgaan zolang de machine niet te zwaar is.

Draden/messen

Bij de meeste draagbare bosmaaiers wordt zowel een draadkop als één of meerdere messen geleverd.

Hele lichte kantenmaaiers hebben een kop met één enkele draad, de grotere hebben 2 of 4 draden. Ze hebben bijna allemaal een mechaniek waarbij de draad eenvoudig uit te rollen is, want na een tijdje maaien zal er niet veel van over zijn.

Ook de messen hebben hun variëteiten. Je hebt ze met 3, 4, 5 messen, maar ook met een fijngetand blad.

Op een multifunctionele maaier kun je ook een kop plaatsen om de heg mee te snoeien en er zit een lichte kettingzaag bij voor het verwijderen van boomtakken.

(Klik om te bekijken)

Veiligheid

Het werken met een bosmaaier is zeker niet zonder gevaar. Steentjes, takken en wortels die opspringen kunnen je ogen beschadigen. Daarom is een veiligheidsbril de minimaal vereiste bescherming. Maar beter is een helm met gehoor- en gezichtsbescherming, gecombineerd met een soort harnas om ook je lichaam te beschermen. Daarbij zorg je voor een stevige broek, handschoenen en veiligheidsschoenen om de rest van je lichaam te beschermen.

(Klik om te bekijken)

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Tuingereedschap

  Wat afbeeldingen met de Franse namen van tuingereedschap: spades, harken, schoffels, ...

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention