allesfrans.com

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

 • Kortingen op de belasting hebben hun limiet

  De meeste fiscale voordelen die je elk jaar voor de berekening van de inkomstenbelasting mag opvoeren, zijn gelimiteerd.

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenAfvalwaterIndividuele Behandeling van Afvalwater (IBA)IBA: Details over de septic tank

IBA: Details over de septic tank

woensdag 14 april 2010 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

In een ander artikel heb je al wat algemene informatie over Septic tank kunnen vinden. Hier lees je wat meer details.

Het vorige artikel in deze rubriek: IBA: De uitstroom van een individuele afvalwaterzuivering
Beoordeling:
0 stem
Bezoeken: 8.277
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Type tank

De septic tank is vooral een bezinker. Naast deze fysische werking is er een biologische werking. De biologische afbraak in de septic tank is gering, bij toetreding van nieuw (zuurstofrijk) influent zal direct enige verwijdering plaatsvinden door micro-organismen. Deze gebruiken de zuurstof in het water waardoor het water weer snel zuurstofloos wordt, deze afbraak stopt als het zuurstofgehalte te laag wordt. Een geringe turbulentie zorgt voor minieme zuurstofinvoer in het water. Daarom is de tank in Nederland ingedeeld in een drietal kamers.

In het slib zal een beperkte gisting (zuurstofloze afbraak) ontstaan. Gisting leidt tot hydrolyse van vetzuren (wat leidt tot stank) en tot methaanvorming. Bij hogere temperaturen verloopt deze gisting actiever dan bij lagere. Onder de 10°C is de gisting zeer beperkt, vanaf de 13°C verloopt dit sneller.

De temperatuur in een ondergronds geplaatste septic tank zal in de winter onder de 10°C komen, slibafbraak is dan niet mogelijk en er treedt ophoping van slib op. In de zomer kan de temperatuur boven de 13°C komen, er kan dan vergisting en afbraak van de voorraad optreden. Dit is goed te ruiken, de septictank begint dan vetzuren te produceren.

In theorie kunnen septictanks zo jarenlang belast worden zonder vol te raken. In de Nederlandse omstandigheden komt deze afbraak door biologische omzetting echter niet veel voor en moeten septictanks regelmatig geleegd worden.

In warmere, landen zoals in Frankrijk werkt dit afbraakproces beter. Daarom prefereert men hier 1-kamer systemen om de turbulentie juist te verhogen. Hierdoor wordt het contact tussen het actief slib, waarin de actieve micro organismen zitten, en het vuile water bevorderd en wordt de biologische afbraak verbeterd. Deze constructie is dus níet gericht op maximale rust ten behoeve van de bezinking.

Het gehele systeem


In Nederland wordt het gehele systeem een IBA genoemd. IBA staat voor: individuele behandeling van afvalwater. In Frankrijk spreekt men van een dispositif d’assainissement autonome individuel.
Het principe is relatief simpel. De afvalstoffen worden, al dan niet via een vetfilter (bac à graisse) naar de septic tank (fosse (septique toutes eaux)) geleid, waar de zwaardere afvalstoffen door de zwaartekracht zullen bezinken. De fosse wordt op minder dan 10 meter van het huis ingegraven op een bodem van zand. De vetbak mag niet meer dan 2 meter van het huis liggen.

Omdat de tank gevuld wordt en er gassen vrijkomen, heeft de tank een ontluchting (extracteur) die (in verband met de geur) zo hoog mogelijk wordt geplaatst.

De niet bezonken (en minder schadelijke) afvalstoffen in de tank zullen na enkele dagen de tank weer verlaten via een distributiesysteem van poreuze leidingen (rejet par épandage). Hun lengte en oppervlak, maar ook hun vorm hangt sterk af van de bodemgesteldheid. In kleigrond zullen vertikale putten moeten worden geboord, maar in gewone aarde of zandgrond zal de vloeistof snel worden opgenomen. Ook de hoogte van het grondwater speelt een rol.

Een waterput moet op minimaal 35 meter van het systeem liggen. Bomen moeten op minimaal 3 meter afstand staan.

Voor een goede controle bevat het systeem een aantal observatiepunten (regards).

Wat zijn de formaliteiten

Je zult eerst een aanvraag moeten doen voor vervanging of nieuwbouw van een septic tank. In grotere gemeentes zal een eigen afdeling hiervoor zorg dragen, maar in dorpjes heeft de lokale overheid niet de juiste competenties en wordt deze verantwoordelijkheid gedelegeerd, bijvoorbeeld aan het waterbedrijf. Er zijn aanvraagformulieren te vinden op Internet, maar het beste is om even bij het gemeentehuis langs te gaan, want niet alle formulieren zijn gelijk!

Op de aanvraag zul je afhankelijk van de bodemgesteldheid moeten aangeven welk systeem je wilt toepassen en welke grootte tank je wilt installeren. Het kan zijn dat iemand langskomt om de situatie in ogenschouw te nemen.

Pas wanneer je een schriftelijk accoord hebt, kun je een aannemer inschakelen. Het sleutelwoord voor zijn activiteit is assainissement.

Het kan zijn dat de overheid eist dat een inspectie wordt gedaan voordat het hele systeem wordt afgedekt. Spreek dit duidelijk af met de aannemer.

Het is het meest efficient wanneer je de aannemer de inspectie laat aanvragen!

Nog wat sleutenwoorden

Het afvalwater wordt ingedeeld in twee categorieen:
- EV - eau vannes = het afvalwater van het toilet ("zwart afvalwater");
- EU - eau usées = het water afkomstig uit de keuken, badkamer en wasmachines ("grijs afvalwater").

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 • IBA: Details over de septic tank 8 oktober 2013 15:52, door Rob Klok

  LS

  Ik wil over het vernieuwen van de septic tank het volgende kwijt:
  Zo’n 2 weken geleden hebben wij (in de Vendee) een nieuwe fosse laten plaatsen. Deze is inmiddels goedgekeurd door de SPANC.
  De tijd die we nodig hebben gehad van eerste contact met een architect tot de uiteindelijke oplevering heeft zo’n 10 maanden geduurd.
  Nu is het zo dat nog een heleboel Franse huishoudens deze actie nog moeten uitvoeren, het blijkt dat de mensen dit project maar blijven uitstellen (waarschijnlijk vanwege de kosten die de vervanging met zich meebrengt)
  Inmiddels tikt de klok gewoon door totdat de einddatum is bereikt waarop alle huishoudens over een deugdelijke afvalwatervoorziening moeten beschikken.
  Je kunt je voorstellen dat het ineens erg druk gaat worden bij de architecten en bouwondernemingen.
  Kortom aan allen die nog een nieuwe fosse moeten plaatsen zou ik willen adviseren begin er nu maar vast mee want straks zal het moeilijk zijn om er tussen te komen...
  Veel wijsheid gewenst,
  Rob

 • IBA: Details over de septic tank 16 september 2013 18:45, door M. de Wolf

  in 2009 hebben we een betonnen tank van 5000 l geplaatst met het idee de rest later te doen.
  in de tussentijd hebben we verschillende opties bedacht, een ervan is het aanleggen van een rietvijver filter systeem, ik heb dat in Nederland en op internet bekeken, zowel bovengrondse systemen als ingeraven systemen, alleen weet ik niet of dit ook mag in Frankrijk en of er jurisprudentie over is?
  We gebruiken alleen biologische produkten en proberen zo ecologisch mogelijk te zijn.

  Is er een mogelijkheid daar achter te komen en hoe?
  komend jaar moeten we het hele systeem klaar hebben.

  • IBA: Details over de septic tank 16 september 2013 22:20, door Hanjo

   Onze indruk is dat ieder departement zijn eigen regelgeving heeft. Bij ons in de Allier zien ze biosystemen niet zitten, maar in een naburig departement, Saône-et-Loire, hebben ze er geen moeite mee.

   Het beste advies wat ik kan geven is om contact op te nemen met de verantwoordelijke dienst, de SPANC. Zij moeten uiteindelijk ook de installatie (goed-)keuren.

 • De septic tank in detail 18 maart 2011 10:31, door Jan Smid

  Op dit moment is er in de Morvan, maar mogelijk ook elders nogal veel te doen over de staat van de bestaande septic tank.
  Er komen controles van de overheid en het verhaal gaat, dat de meeste septic tanks vernieuwd moeten worden om aan de eissen te voldoen.
  Een nogal ingrijpende maatregel vppr een huis, dat slechts enkele weken in het jaar bewoond wordt. Kost erg veel geld en de tuin moet volledig op de schop. Daar hebben we bij ons voorbeelden van gezien.
  Is er bij jullie iets bekend hoe heet deze soep wordt opgediend?

  • De septic tank in detail 18 maart 2011 21:27, door Hanjo

   Ook in Allier wordt per gemeente de situatie geïnventariseerd. Dat gebeurt op een eenvoudige manier: alleen buiten het huis wordt naar de tank zelf gekeken. Enkele maanden later ontvang je een rapport. Voor zover wij weten, zijn het nog geen dwingende voorschriften, maar alleen aanbevelingen. Dat kan natuurlijk per situatie verschillen...

   Over twee jaar zal een volgende inspectie plaatsvinden.

   Wanneer we meer te weten komen, zal het op de website worden gepubliceerd.

   • De septic tank in detail 12 augustus 2011 17:09, door Jan Willem

    12 aug 2011.
    Wij hebben een huisje in de Allier,in de tuin een septic tank van 2000 l,geen vloeiveld,wat er uit komt verwijnt in de bosjes.Het huisje wordt ca 10 weken per jaar door 2 personen bewoond.\
    In 2008 of 2009 waren we een paar dagen weg geweest,na terugkomst had iemand een gat van ca 10
    geboord door de afdeklaag en bet beton van de tank.Wij naar de burgemeester,was met vacantie en aansluitend ziek.Dus ca 10 weken later met de maire gesproken ,die is verantwoordelijk voor de registratie van de septic tanks.Hij wist er niets van,alle buren binnen een straal van 1500 m (zijn er niet veel) gesproken,hadden niets gemerkt van onderzoek door de SPANC (is de club die moet onderzoeken).Strikt genomen had ik bij de gendarmerie aangifte moeten doen,had daar geen zin in.
    Gat is gerepareerd,verder nooit iets van gehoord.
    Ik heb gelezen dat eind 2012 alles geregistreerd moet zijn en dat we dan 4 jaar de tijd krijgen om de zaak aan alle eisen aan te passen.
    Het betekent een forse investering en veel ongemak.
    Hebben mogelijk meer mensen zoiets meegemaakt?
    met vr groeten Jan

Huidige bezoekers: 19

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |