allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingInstellingenVerzorgingshuizenEHPAD: Passende zorg voor afhankelijke personen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

EHPAD: Passende zorg voor afhankelijke personen

maandag 5 februari 2018 , door Hanjo

Een EHPAD is een zorginstellingen voor afhankelijke ouderen. Ze beschikken over gekwalificeerd personeel, essentieel om de kwaliteit en continuïteit van deze zorg te waarborgen. Naast de "gewone" EHPAD bestaat er ook een EHPAD Alzheimer.

Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 363
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Medewerkers van een EHPAD werken in overleg met zorgverleners in het gebied waar het verpleeghuis (maison de retraite médicalisée) zich bevindt. Het is daarom zeer belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de EHPAD-zorg voordat je een keuze maakt.

Volgens decreet nr. 2016-1164 van 26 augustus 2016 moeten de EHPAD’s beschikken over een multidisciplinair team van ten minste één coördinerende arts, één verpleegkundige, ziekenverzorg(st)ers, zorghulpverleners, medisch-psychologisch assistenten, onderwijzende en sociale verzorgers en psycho-onderwijzend personeel.

Beginsel van de zorg in EHPAD

Het zogenaamde contrat de séjour EHPAD definieert de doelstellingen van zorg voor de toekomstige bewoner en andere belangrijke informatie.

Voorafgaand aan een toelating wordt door de behandelend arts een medisch dossier opgesteld. De ontvangende instelling kan voor de voorbereiding van het dossier ook een beroep doen op een eigen arts.

Routineverzorging in EHPAD

Deze routinematige behandelingen zijn essentieel voor het welzijn van de bewoner. Dit zijn vooral hygiëne, comfort en preventieve zorg, zoals hulp bij: wassen, voeden, verplaatsen, kleden.

De medische staf volgt de veranderingen in de gezondheidstoestand van de bejaarden zorgvuldig op en past maatregelen daarop aan.

Technische verzorging in EHPAD

Elk van de bewoners heeft specifieke en technische zorg nodig, wetende dat verschillende pathologieën worden beheerd: diabetes, doorligwonden, incontinentie, cognitieve problemen, enz......

Technische zorg heeft dus betrekking op de distributie van geneesmiddelen, injecties, verbandmiddelen, infusies, enz.

Wie schrijft zorg in EHPAD voor?

De behandelend arts is de eerste voorschrijver. Hij of zij werkt in overleg met het medisch team van EHPAD (artsen, specialisten, ordners, levensondersteunende medewerkers, enz.) Dit personeel moet gekwalificeerd en gediplomeerd zijn.

Kwaliteit van de zorg in EHPAD

Voordat je je keuze voor een instelling bevestigt, is het essentieel om de kwaliteit van de zorg te beoordelen, dat wil zeggen de kwaliteit van de zorg:

medisch, paramedisch en verplegend personeel: personeel, aanwezigheid, duur van interventies, continuïteit van de zorg;
de waarden van de instelling: patiëntenzorg, integratie van zorg in het levensproject, respect voor de waardigheid en privacy van ouderen,
de materiële middelen: medische bedden, individuele badkamer, lift....
 
Sinds 1 juli 2016 moeten de EHPAD’s aan minimale verblijfseisen voldoen zoals gedefinieerd in decreet nr. 2015-1868 van 30 december 2015.

Ondersteuning levenseinde

Het is een moeilijk onderwerp om te bespreken, maar je moet er serieus over nadenken. Als de gezondheidstoestand van de bewoner snel verslechtert, hoe wordt hij of zij dan behandeld? Wordt aan familieleden ondersteuning geboden wanneer de betrokkene overlijdt (psychologische ondersteuning, administratieve procedures, voorbereiding op de begrafenis, enz.)

Het is dan ook van cruciaal belang om te weten of de door jou gekozen voorziening een palliatief zorgteam heeft dat is getraind in palliatieve zorg (pijn, lichamelijk lijden en waardigheid).

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Maison de retraite

  Een instelling die plaats biedt aan valide, kwetsbare, afhankelijke of zelfs gedesoriënteerde ouderen. Er zijn verschillende soorten om aan verschillende behoeften te voldoen.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 58

Dit artikel staat in rubriek:
 • Verzorgingshuizen

  Een instelling waar ouderen tijdelijk of definitief wonen omdat ze verzorging of verpleging nodig hebben die in de oorspronkelijke woonsituatie niet kan worden geboden.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention