allesfrans.com

 • De bus betalen met je smartphone

  Ook in de stad Moulins is het inmiddels mogelijk.

 • Kan de Franse justitie de zaak van het milieu vooruithelpen?

  Vier Franse verenigingen hebben justitie gevraagd een uitspraak te doen over de verantwoordelijkheid van de Franse staat inzake klimaatverandering.
 • Wie blijven verstookt van snel internet?

  Ondanks de voortschrijdende glasvezeldekking zullen veel huishoudens waarschijnlijk lang moeten wachten op een zeer snel internet, of zelfs op een goede  (...)

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

  
BeginpaginaGeld en bankOverige geldzakenReglementering van de "blockchain"

Reglementering van de "blockchain"

maandag 12 februari 2018, door Hanjo

Frankrijk heeft ervoor gekozen de ontwikkeling van deze technologie te ondersteunen en tegelijkertijd toe te zien op de naleving van de financiële regels. Een aanpak die het land buiten haar grenzen wil uitvoeren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Lokaal geld
Beoordeling:
Bezoeken: 34
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De prijs van de bitcoin heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen, maar virtuele valuta’s zelf zijn niet de enige die de belangstelling trekken. De blockchain, de technologie die wordt gebruikt om versleutelingsvaluta te ruilen, is van even groot belang voor overheden en bedrijven.

Concreet is het een soort digitaal grootboek waarop een deelnemer informatie kan schrijven en door anderen kan laten verifiëren, zonder via een centraal controleorgaan te gaan. Deze technologie maakt het mogelijk om zonder tussenpersonen transacties uit te voeren met een gelijkwaardig of zelfs nog beter veiligheidsniveau en bovenal met meer transparantie.

De toepassingen van de blockchain (in het Frans: chaîne de blocs en het Nederlands: blokketen) is niet alleen in de financiële sector terug te vinden. Voedseltraceerbaarheid, fotocertificering voor verzekeringsmaatschappijen.... het hele economische weefsel kan door deze innovatie worden beïnvloed.

Vermijding van derivaten

Geconfronteerd met de opkomst van deze technologie begon de Franse overheid haar regelgeving ter discussie te stellen. In plaats van de blokkade op eigen kracht te laten ontstaan en de controle te verliezen in geval van afwijkingen, heeft Frankrijk gekozen voor een andere strategie: de wet aanpassen zoals die wordt toegepast. In 2016 was Frankrijk het eerste land dat wetgeving uitvaardigde, met een wet op participatieve financiering die het gebruik van een blockchain toestond.

Het idee is om "ervoor te zorgen dat we de ontwikkeling van technologie niet tegenhouden en er tegelijkertijd voor zorgen dat de fundamentele doelstellingen van de financiële regelgeving worden gerespecteerd", namelijk consumentenbescherming, financiële stabiliteit en de strijd tegen het witwassen van geld, aldus Corso Bavagnoli, hoofd van de financiële afdeling van DG Trésor, tijdens een hoorzitting in de Senaat op woensdag.

Van vakmanschap tot modernisering

Het beste voorbeeld van deze strategie is een verordening die in december aan de conseil des ministres is voorgelegd en die het mogelijk maakt om bepaalde financiële effecten door middel van een blockchain over te dragen. "Momenteel wordt de uitwisseling handmatig, op papieren archiefdocumenten, of gewoon op Excel sheets gedaan", herinnerde Corso Bavagnoli.

De wetstekst maakt experimenten mogelijk die uiteindelijk een "grotendeels ambachtelijk proces moeten transformeren naar de modernste organisatievormen", vervolgde hij. De toets is niet anekdotisch, aangezien de markt voor de betrokken effecten nog steeds 400 miljard euro vertegenwoordigt.

Een originele aanpak

De blockchain maakt het ook mogelijk om fondsen, of ICO in het jargon, aan te trekken. Feitelijk zijn het zijn juridisch niet-geïdentificeerde voorwerpen.
Om het probleem op te lossen overweegt de AMF een soort "visum" in te voeren. De toezichthouder kan zo, op verzoek van ondernemers, fondsenwervende projecten goedkeuren, waarbij investeerders een garantie wordt geboden. Het is een aanpak die veel doeltreffender zou zijn dan een verplicht kader.

Overschrijding van het Franse kader

Er moet nog veel worden geëxperimenteerd en de Franse parlementariërs zijn zich hiervan bewust. Een informatiemissie over de blockchain is al opgestart.

Frankrijk wil deze strategie van steun en toezicht uitbreiden tot buiten zijn grenzen. Samen met Duitsland hebben de twee landen hun G20-partners geschreven om gezamenlijke projecten voor de regulering van de blockchain te lanceren.

 

Bron:

- Jean-Christophe Catalon op bfmtv.com

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |