allesfrans.com
 
BeginpaginaGeld en bankOverige geldzakenReglementering van de "blockchain"
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Reglementering van de "blockchain"

maandag 12 februari 2018 , door Hanjo

Frankrijk heeft ervoor gekozen de ontwikkeling van deze technologie te ondersteunen en tegelijkertijd toe te zien op de naleving van de financiële regels. Een aanpak die het land buiten haar grenzen wil uitvoeren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Lokaal geld
Beoordeling:
Bezoeken: 75
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De prijs van de bitcoin heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen, maar virtuele valuta’s zelf zijn niet de enige die de belangstelling trekken. De blockchain, de technologie die wordt gebruikt om versleutelingsvaluta te ruilen, is van even groot belang voor overheden en bedrijven.

Concreet is het een soort digitaal grootboek waarop een deelnemer informatie kan schrijven en door anderen kan laten verifiëren, zonder via een centraal controleorgaan te gaan. Deze technologie maakt het mogelijk om zonder tussenpersonen transacties uit te voeren met een gelijkwaardig of zelfs nog beter veiligheidsniveau en bovenal met meer transparantie.

De toepassingen van de blockchain (in het Frans: chaîne de blocs en het Nederlands: blokketen) is niet alleen in de financiële sector terug te vinden. Voedseltraceerbaarheid, fotocertificering voor verzekeringsmaatschappijen.... het hele economische weefsel kan door deze innovatie worden beïnvloed.

Vermijding van derivaten

Geconfronteerd met de opkomst van deze technologie begon de Franse overheid haar regelgeving ter discussie te stellen. In plaats van de blokkade op eigen kracht te laten ontstaan en de controle te verliezen in geval van afwijkingen, heeft Frankrijk gekozen voor een andere strategie: de wet aanpassen zoals die wordt toegepast. In 2016 was Frankrijk het eerste land dat wetgeving uitvaardigde, met een wet op participatieve financiering die het gebruik van een blockchain toestond.

Het idee is om "ervoor te zorgen dat we de ontwikkeling van technologie niet tegenhouden en er tegelijkertijd voor zorgen dat de fundamentele doelstellingen van de financiële regelgeving worden gerespecteerd", namelijk consumentenbescherming, financiële stabiliteit en de strijd tegen het witwassen van geld, aldus Corso Bavagnoli, hoofd van de financiële afdeling van DG Trésor, tijdens een hoorzitting in de Senaat op woensdag.

Van vakmanschap tot modernisering

Het beste voorbeeld van deze strategie is een verordening die in december aan de conseil des ministres is voorgelegd en die het mogelijk maakt om bepaalde financiële effecten door middel van een blockchain over te dragen. "Momenteel wordt de uitwisseling handmatig, op papieren archiefdocumenten, of gewoon op Excel sheets gedaan", herinnerde Corso Bavagnoli.

De wetstekst maakt experimenten mogelijk die uiteindelijk een "grotendeels ambachtelijk proces moeten transformeren naar de modernste organisatievormen", vervolgde hij. De toets is niet anekdotisch, aangezien de markt voor de betrokken effecten nog steeds 400 miljard euro vertegenwoordigt.

Een originele aanpak

De blockchain maakt het ook mogelijk om fondsen, of ICO in het jargon, aan te trekken. Feitelijk zijn het zijn juridisch niet-geïdentificeerde voorwerpen.
Om het probleem op te lossen overweegt de AMF een soort "visum" in te voeren. De toezichthouder kan zo, op verzoek van ondernemers, fondsenwervende projecten goedkeuren, waarbij investeerders een garantie wordt geboden. Het is een aanpak die veel doeltreffender zou zijn dan een verplicht kader.

Overschrijding van het Franse kader

Er moet nog veel worden geëxperimenteerd en de Franse parlementariërs zijn zich hiervan bewust. Een informatiemissie over de blockchain is al opgestart.

Frankrijk wil deze strategie van steun en toezicht uitbreiden tot buiten zijn grenzen. Samen met Duitsland hebben de twee landen hun G20-partners geschreven om gezamenlijke projecten voor de regulering van de blockchain te lanceren.

 

Bron:

- Jean-Christophe Catalon op bfmtv.com

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention