allesfrans.com

  
Beginpagina > Auvergne-Rhône-Alpes > Een nieuw wapenschild

Een nieuw wapenschild

maandag 12 februari 2018, door Hanjo

Matthieu Casali, doctor in de geschiedenis, houdt ook van heraldiek en is betrokken geweest bij het ontwerp van een blazoen voor de nieuwe territoriale entiteit Auvergne-Rhône-Alpes.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een nieuw logo voor de regio
Beoordeling:
  • Druk dit artikel af
  • Email
  • Reactie
  • RSS

Matthieu Casali woont in Lotharingen (Lorraine), maar als liefhebber van de heraldiek heeft dit hem natuurlijk niet belet om nieuwe wapenschild te ontwerpen en voor te stellen voor verschillende regio’s... waaronder Auvergne-Rhône-Alpes! Mede dankzij hem beschikt de regio nu dus over een wapen.

Matthieu Casali is al enkele jaren geïnteresseerd in heraldiek en heeft niet alleen nagedacht over het wapen van Auvergne-Rhône-Alpes, maar ook over de mogelijke wapenschilden voor zes andere nieuwe regio’s.

Zijn voorstel voor de regio Auvergne-Rhône-Alpes is voorgelegd aan de Franse commissie voor de heraldiek. Het comité bestaat uit deskundigen die nagaan of het voorstel in overeenstemming is met de gangbare praktijken.

Het ontwerp is consistent met de gebieden die Auvergne-Rhône-Alpes vormen. De gebieden Auvergne, Savoie, Lyonnais en Dauphiné hebben zich in de ogen van de ontwerper onderscheiden als sterke entiteiten van dit territoriale geheel. Ook putte hij inspiratie uit de reeds bestaande wapenschilden van de Gendarmerie nationale.

Matthieu Casali koos voor een écartelé, een "gevierendeeld", waarbij het wapenschild in vier "kwartieren" wordt verdeeld, gescheiden door een horizontale en een vertikale lijn. In deze vier quartiers zijn de wapenschilden van deze "sterke" gebieden opgenomen, gerangschikt naar hun geografische ligging. De rode achtergrond ("gueules") voor Lyonnais linksonder en Savoie rechtsboven; en de gele achtergrond ("d’or") voor de Auvergne linksboven en de Dauphiné rechtsonder. De verdeling komt prima uit. Om het geheel niet te druk te doen overkomen is de bovenste blauwe band met de fleurs-de-lis, die op het wapenschild van Lyon staat, vervallen.

Waarom aan het begin van de 21e eeuw een nieuw wapen?

In Frankrijk koppelen veel mensen heraldiek systematisch aan de adel met elkaar verbinden, wat helemaal niet het geval is. Zo heeft in Zwitserland elk kanton zijn eigen blazoen en dat is voor niemand een probleem! Een wapen is een manier om een historische gebeurtenis te verankeren. Het heeft niets te maken met een zeer eigentijds logo, het moderne communicatiesymbool.

 

Het volgende artikel in deze rubriek: FR3 past zich aan de nieuwe regio aan
Reacties
Reacties

© allez-allier/allesfrans 2008-2018 | SPIP | Plan | Mention