allesfrans.com

 • 12 Parijse metrostations tijdelijk hernoemd

  Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Asterix en Obelix zijn enkele stations hernoemd.

 • Quiz: Enkele lastige woorden beginnend met "habi-"

  Habile, habiller, habit, habitant(e), habiter, habitude, habituel(le), habituer.... Het zijn allemaal woorden die op elkaar lijken.

 • Boek: La Constitution de 1958 à nos jours

  Ben je geïnteresseerd in (de ontwikkeling van) de Franse grondwet, dan kan dit boek interessant voor je zijn.

 • 12 Parijse metrostations tijdelijk hernoemd

  Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Asterix en Obelix zijn enkele stations hernoemd.

 • Quiz: Enkele lastige woorden beginnend met "habi-"

  Habile, habiller, habit, habitant(e), habiter, habitude, habituel(le), habituer.... Het zijn allemaal woorden die op elkaar lijken.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenVerwarmingWelk type verwarming kies je

Welk type verwarming kies je

vrijdag 16 februari 2018 , door Hanjo

Het is onmogelijk om het in Frankrijk zonder verwarming te doen, of je nu in het noorden of het zuiden woont. Er is geen "betere energie" dan de andere, maar er zijn wel verschillen in prijzen en vooral in het geboden comfort. Ook kunnen andere factoren meetellen in jouw energiekeuze.

Het vorige artikel in deze rubriek: Warmte
Beoordeling:
Bezoeken: 292
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het energieverbruik is afhankelijk van de kwaliteit van isolatie en de locatie. Een huis in Mouthe in de Jura zal enorme behoeften hebben, want dit dorp kende de laagste temperatuur (-36,7°C op 13 januari 1968). Omgekeerd vereist het zuidoosten in de winter minder calorieën, maar meer isolatie, zoals in het Provençaalse dorp Le Luc in de Var (83) met een gemiddelde jaartemperatuur van 20,8°C (de hoogste in Frankrijk).

Hoeveel kilowatt per euro

Het prijsargument, de prijs in kWh energie die vaak door energieleveranciers wordt voorgesteld, is niet de factor waar je het meest op moet vertrouwen.

De prijs van elektriciteit, de duurste en minst comfortabele vorm van verwarming, is wel een zuinige en acceptabele energiebron in combinatie met een geothermische warmtepomp die aangesloten is op een vloerverwarming.

Een CV-ketel op houtpellets kost minder dan een oliegestookte ketel van dezelfde kwaliteit, maar biedt echt comfort, een veel lagere jaarlijkse stookkosten, snelle afschrijving en een veel hogere ecologische balans. Zo’n ketel op pellets vereist ook geen grote investeringen, omdat ze met goede houtpelletketels ongeveer 50% minder duur is en dezelfde service biedt. Maar je moet voor de pelletsilo wel over een ruimte beschikken die aan specifieke eisen voldoet.

Een gasketel verdient in stedelijke gebieden de voorkeur boven pellets. Dit type verwarming is niet geschikt voor de stad vanwege het laden van de silo’s en luchtvervuiling.

De snelle veranderingen in apparatuur en milieunormen nodigen niet meer uit om veel geld uit te geven aan dure ketels. Het is daarom raadzaam om het budget zorgvuldig af te wegen en in plaats daarvan te investeren in de algehele efficiëntie van het gebouw. Verwarmingsapparaten met hernieuwbare energiebronnen met een hoog rendement (zonne-energie, houtenergie) genieten de voorkeur.

Prijzen van verwarmingsenergie

Het is altijd interessant om de evolutie van de energieprijzen over een langere periode te bekijken.

Na een luwte sinds 2014 hebben aardolieproducten hun opwaartse trend hervat.
Elektriciteit is alleen maar in prijs gestegen. Vergeleken met 15 jaar geleden is het tarief met 50% gestegen. Het was en is de duurste energievorm.
De prijzen van propaan en butaan zijn aan sterke schommelingen onderhevig. In 2008 en eind 2012 was het zelfs net zo duur als elektriciteit. Propaan daalt in prijs door een hevige concurrentie (met name in gasflessen).
Ook huisbrandolie kent hevige prijsschommelingen.
Aardgas is redelijk stabiel in prijs. Het is momenteel zelfs minder duur dan eind 2012, maar 20% duurder dan 10 jaar geleden.
Het gebruik van houtpellets is in opmars en kent een prijsdaling.
Brandhout is en blijft de goedkoopste brandstof. De prijs per stère is de laatste 10 jaar nauwelijks gewijzigd.
 

Prijsvergelijk 2018
Prijsvergelijk 2018

Brandstof en CO2

Het overzicht hieronder biedt een andere weergave van de verschillende mogelijkheden om concurrerende energie te kiezen.

Om de werkelijke gebruikskosten te vergelijken zijn de prijzen per kWh (kilowattuur) gebaseerd op de calorische waarde van elke energiebron. Het tarief per kilowattuur komt overeen met een enkele wooneenheid die deze energie gebruikt voor verwarming en warmwaterbereiding.

Energiebron KWh in centen CO2 gram/kWh
kerdane, gedearomatiseerde koolwaterstof, petroleum 16,00 381
elektriciteit 15,89 180
propaan, bij gebruik van oudere ketels 13,95 257
propaan, bij gebruik van moderne ketels 12,97 257
stadsverwarming 10,31 229
goedkoop gas 8,58 257
huisbrandolie 8,19 300
aardgas 7,15 229
houtpellets (zak) 5,70 0
houtpellets (gestort) 5,54 0
houtblokken 3,60 0
houtsnippers 2,70 0
zonne-energie 0 0
CO2 in de tabel heeft uitsluitend betrekking op de verbranding. Bij de productie van de haard en de winning, de productie en het transport van de brandstof komt ook CO2 vrij!

Voor- en nadelen

Elke energiebron heeft zijn specifieke voordelen en nadelen. We noemen de belangrijkste.

Energiebron Voordelen Nadelen
Elektriciteit Geen opslag, eenvoudige installatie van de convector Afhankelijk van het EDF-net, hoge kosten, elektromagnetische straling, 74% kernenergie
Propaangas Prestaties, netheid, 3 toepassingen: verwarming, warm water, koken. Geen "stralende" verbruiksmetermeter zoals Linky. Opslagverplichting, hoge kostprijs bij onvoldoende geïsoleerde woningen. Explosief karakter. Fossiele energie.
Aardgas Prestaties, netheid, 3 toepassingen: verwarming, warm water, koken. Geen voorraad. Gereguleerde tarieven. Explosief karakter. Relatief interessante prijs. Fossiele energie in opkomst
Stookolie Betrouwbaarheid, comfort Opslagverplichting, stijgende kosten. Geur. Giftige dampen (benzopyren, enz.). Verontreinigende verbranding. Bodem- en luchtverontreiniging. Fossiele energie komt niet langer in aanmerking voor steun (belastingkrediet, subsidies, enz.).
Houtblokken Zichtbare vlam, lage operationele kosten Sterk vervuilend voor de lucht (fijne deeltjes) voor giftige dampen binnenshuis. Laag verbrandingsrendement. Houtopslag, risico op insecten, zoals termieten. Tweemaal per jaar schoorsteen vegen.
Houtpellets Lage kostprijs. Veel apparaten met en zonder elektriciteit. Minder vervuiling. Zeer goed rendement. Automatisering van de kachels of ketel voor ontsteking en uitdoven. Opslag van de korrels in zakken of in bulk. Voor bepaalde merken kachels of ketels buitensporige prijzen.
Thermische zonne-energie Gratis energie, betrouwbaarheid, bewezen prestaties. Hernieuwbare energie zonder afval. Hoge investeringskosten. Er is niet altijd zonnestraling.
Voor een aantal energiebronnen is ook de afhankelijkheid van elektriciteit een minpunt. Valt de stroom uit, dan werken naast de elektrische radiatoren ook bepaalde pellethaarden en petroleumkachels niet meer, maar staat ook de pomp van een CV-ketel stil.

Algehele score

Nogmaals, een hoge score betekent niet dat een bepaalde energiebron in alle gevallen de beste oplossing is. Daarvoor spelen te veel andere factoren een rol.

Score Energiebronnen
Eén ster petroleum, elektriciteit, propaan (voor oudere ketels)
Twee sterren propaan (voor moderne ketels), goedkoop gas, houtblokken
Drie sterren stadsverwarming, aardgas, houtpellets, zonne-energie (elektrisch, lucht)
Vier sterren thermische zonne-energie, houtsnippers

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Welke soort verwarming?

  Er zijn verschillende methodes om een ruimte te verwarmen. Wat zijn hun voor- en nadelen?

Bron:

- picbleu.fr

Reacties

Huidige bezoekers: 5

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |