allesfrans.com

 • Eerste versoepeling regels rond bronheffing

  Bij een daling van de heffing op jouw inkomsten met minimaal 10% mag je, ongeacht het bedrag, je heffingspercentage aanpassen.
 • Controle elektrische installatie van privéwoning door Consuel

  Het controleren of een elektrische installatie voldoet aan de huidige Franse norm NFC 15 100.

 • EDF, Enedis, Engie, ERDF, GDF, RTE... Hoe zit dat nou?

  Kom jij er nog uit? Wie is nou wat?

 • Eerste versoepeling regels rond bronheffing

  Bij een daling van de heffing op jouw inkomsten met minimaal 10% mag je, ongeacht het bedrag, je heffingspercentage aanpassen.
 • Controle elektrische installatie van privéwoning door Consuel

  Het controleren of een elektrische installatie voldoet aan de huidige Franse norm NFC 15 100.

  
BeginpaginaGeld, bank, verzekeringOverige geldzakenLokaal geld

Lokaal geld

woensdag 28 februari 2018, door Hanjo

Lokaal geld versterkt de lokale economie en samenleving. Een plaats met lokaal geld is een prettige plaats om te wonen. Men kent elkaar, men heeft wat voor elkaar over, men gunt elkaar welstand, men is actief voor elkaar en op een positieve manier.

Het vorige artikel in deze rubriek: Klein ABC van geld en bankzaken
Beoordeling:
Bezoeken: 48
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De invloed van lokaal geld mag niet worden onderschat. Het heeft een enorme invloed omdat de waarde van het geld veel langer lokaal blijft hangen. Volgens een recent onderzoek blijft tegenwoordig na het uitgeven van één euro nog slechts 45 eurocent lokaal hangen. De rest van die euro is weg. Vaak naar het buitenland en deels naar de regering in de vorm van BTW en andere belastingen.

Een onderling uitgegeven munt blijft veel langer rondhangen. Jouw uitgaven komen bij een lokale ondernemer terecht. De BTW draag je nog altijd af, maar de winst op de transactie is nog altijd lokaal aanwezig. Als de ondernemer deze winst ook weer lokaal inzet, dan blijft op de belasting na het meeste geld lokaal, wat goed is voor de lokale economie.

Maar de ware kracht van een lokale munt is de onderlinge sociale binding die ze geeft. Als je je plaatsgenoten, je wijkgenoten, je mededeelnemers in de lokale munt kent, dan ben je sneller bereid iets voor elkaar te doen. Je voelt je rijker, er is meer plezier, geluk, saamhorigheid en tevredenheid. Dát is de echte kracht van een lokale munt.

Wat is een monnaie locale?

Een lokale munt is een complementaire munteenheid naast de officiële munteenheid, de euro. Alle lokale valuta’s worden ondersteund door de nationale valuta.

Een lokale munt kan slechts in een beperkt gebied worden gebruikt: stad, regio en slechts voor een beperkt aantal goederen en diensten. De munt wordt opgericht door een vereniging die het beheert met de hulp van een financiële instelling. Alleen bepaalde goederen kunnen met de lokale valuta worden betaald.

De Franse wet van 31 juli 2014 betreffende de sociale en solidaire economie gaf een rechtsgrondslag aan de complementaire lokale munten. In artikel 16 worden lokale valuta’s aangemerkt als betalingsvouchers indien deze worden uitgegeven door ondernemingen in de sociale en solidaire economie en indien deze valuta’s voldoen aan het kader dat is vastgelegd in de monetaire en financiële wetgeving.

Waarvoor kan een lokale munt worden gebruikt?

Een lokale valuta kan worden gebruikt om dagelijkse aankopen te betalen in lokale winkels en bij de verkoop van lokale producten.

De lokale munt wordt over het algemeen gebruikt om de lokale economie te ontwikkelen door de plaatselijke handel en productie te bevorderen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een lokale valuta te gebruiken in een supermarkt of hypermarkt. De lokale munt kan ook worden gebruikt om solidariteitsprojecten te ontwikkelen.

Het is niet mogelijk om lokaal geld op een bankrekening te storten.

Hoe werkt een lokale munt?

De lokale valuta wordt in een beperkt gebied gebruikt. Het wordt meestal opgezet door een vereniging. Sommige gemeenschappen kunnen ook deelnemen aan de invoering van deze valuta.

De lokale valuta wordt gebruikt om te betalen voor transacties tussen particulieren en bedrijven of tussen bedrijven onderling.

Hoe krijg je lokaal geld?

Om lokaal geld te verkrijgen, is het noodzakelijk je aan te sluiten bij een vereniging die een project in lokale valuta voert. Deze verenigingen hebben ook lijsten van bedrijven die betalingen in lokale valuta accepteren.

Lokaal geld in Frankrijk
Lokaal geld in Frankrijk

De Soudicy in de Allier

Ook in het departement Allier is een vereniging actief in het opzetten van een lokale munt, de Soudicy, een woordspeling op "sou d’ici", stuiver van hier.

Hun website: http://www.mlcc03.fr.

Online bekijken: http://monnaie-locale-complementair...


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Reglementering van de "blockchain"

  Frankrijk heeft ervoor gekozen de ontwikkeling van deze technologie te ondersteunen en tegelijkertijd toe te zien op de naleving van de financiële regels.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |