allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenDrankIn het wijnland stijgt het bierverbruik
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

In het wijnland stijgt het bierverbruik

dinsdag 20 maart 2018 , door Hanjo

Voor het vierde opeenvolgende jaar steeg de bierverkoop in Frankrijk. Die groei van het bierverbruik wordt gedreven door ambachtelijke brouwers die steeds meer verfijnde dranken brouwen. Grote groepen zoals Kronenbourg worden gedwongen deze trend te volgen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Fransen en bier
Beoordeling:
Bezoeken: 349
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Na 36 jaar van achteruitgang heeft de bierconsumptie in Frankrijk de trend omgebogen naar groei in volume, maar ook in omzet. In supermarkten en de horeca steeg het volume in 2017 met +2,7% en in waarde met +8,1%.

Ook in 2018 lijkt de trend zich door te zetten, want in januari en februari steeg de bierverkoop in Frankrijk met 3,6% in volume en 8,2% in waarde voor alle merken samen.

Bijna een derde van de verkoop betreft speciaalbieren

Terwijl de verkoop van traditionele blonde bieren stabiel is, bestaat de groei vooral uit speciale, meer gesofisticeerde bieren. Er worden met name drie categorieën onderscheiden (alcoholvrije bieren, smaakbieren en gearomatiseerde bieren), die elk met ongeveer 11% zijn gestegen.

Momenteel vertegenwoordigen deze producten 27,5% van het volume van de grootste brouwer in Frankrijk, tegenover amper 10% in 2010.

Ambachtelijke brouwers zetten de toon

De groei van het bier in Frankrijk wordt vooral gestimuleerd door kleine brouwerijen. Veel zeer kleine, kleine en middelgrote ondernemingen hebben de interesse voor ambachtelijk bier doen herleven, vooral wat betreft het imago.

Grote brouwers, zoals Kronenbourg willen nieuwe producten op de markt brengen, zoals een Skoll met wodka en citroen, een Grimbergen voor fijnproevers of een Tourtel Twist met Mojito-smaak zonder alcohol.

Alcoholvrij bier wordt steeds populairder

Alcoholvrij bier maakt een grote groei door in Frankrijk. Het vertegenwoordigt momenteel 2% van de Franse biermarkt en 4% bij Kronenbourg". Het is altijd nog lager dan de Franse buurlanden Spanje en Duitsland, waar deze bieren 10% van de markt vertegenwoordigen, maar het is de verwachting dat het percentage in Frankrijk binnen een paar jaar verdubbelt.

In Frankrijk had alcoholvrij bier lange tijd een zeer slecht imago. Het werk van verschillende merken heeft het imago versterkt omdat de smaak werd veranderd.

Een toenemend aantal bierdrinksters

Onder de nieuwe bierconsumenten, met of zonder alcohol, vormen vrouwen een belangrijke aandeel. De bierconsumptie lijkt opnieuw in evenwicht te wordt gebracht. Er kan in Frankrijk niet meer worden gezegd dat vrouwen geen bier drinken.

Toch neemt Frankrijk in de Europese Unie slechts een 27e plaats in qua consumptie met 31 liter per inwoner per jaar. Dat is toch al twee liter meer dan vier jaar geleden. Het aantal producenten is sinds 2015 verdubbeld tot 1100 brouwerijen in 2017 met 4000 Franse merken.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Wijn

  De wijn mag op deze website natuurlijk niet ontbreken.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention