allesfrans.com

 • Een leiding onder de openbare weg door

  Mag je nou wel of niet een elektriciteitskabel of waterleiding onder de openbare weg (laten) trekken?

 • Eerste péage zonder hefbomen

  De A4 tussen Metz en Straatsburg is een van de eerste 100% barrièrevrije tolwegen van Frankrijk.
 • Carnaval in Frankrijk

  Anders dan bijvoorbeeld in Nederland wordt carnaval niet overal op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd gevierd.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

  
BeginpaginaFranse samenlevingTradities en symbolenEnkele bijzondere Franse paastradities

Enkele bijzondere Franse paastradities

zaterdag 31 maart 2018, door Hanjo

Net als in veel andere historisch katholieke landen is Pasen (Pâques) in Frankrijk een belangrijke gebeurtenis. Overal zijn winkelpuien en bakkerijen versierd met chocolade konijnen, kippen, klokken en andere tekenen van het voorjaar.

Het vorige artikel in deze rubriek: Duiventillen in de Auvergne
Beoordeling:
Bezoeken: 116
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De paashaas is niet zo populair als in andere landen, maar vooral in het oosten van het land kom je een lapin de pâques (paaskonijn) of een lievre de pâques (paashaas) wel tegen, waar het dier traditioneel eieren bij de kinderen brengt.

Vele andere heerlijke en soms bizarre tradities markeren de feestdagen in Frankrijk. Hier zijn er een paar.

Cloches volantes

Hoewel de paashaas aa een opmars bezig is, mogen ze niet traditioneel genoemd worden. Wel zijn dat de cloches volantes, ofwel vliegende klokken, die kinderen brengen.

De Franse katholieke traditie zegt dat op Goede Vrijdag alle Franse kerkklokken vleugels krijgen en naar het Vaticaan vliegen om door de paus gezegend te worden.

Daarom hoor je tussen vrijdagochtend en de zondag van Pasen geen klokken luiden. Ze zijn immers allemaal in Rome!

Op de terugreis nemen de klokken lekkers mee voor brave kinderen: paaseitjes van chocolade. En tijdens de kerkdienst op zondag gaan de klokken weer luid tekeer.

Een omelet van 15.000 eieren

Het is een omelet van een formaat dat je niet iedere dag tegenkomt. In Bessieres in zuidwest Frankrijk verzamelen zich op Paasmaandag zo’n 10.000 mensen om een enorme omelet te maken uit 15.000 verse eieren in een pan van 4 meter doorsnee. Er zijn 40 koks voor nodig die extra lange spanen hebben.

Deze uitzonderlijke traditie stamt uit de tijd van Napoleon Bonaparte die met zijn leger een nacht in het plaatsje doorbracht. Nadat Napoleon er met smaak een omelet gegeten had, gaf hij de bevolking de opdracht alle eieren in het dorp te verzamelen om voor zijn leger een reuze-omelet te bakken.

De geketende man

Op Corsica vindt op Goede Vrijdag een evenement plaats dat "catenacciu", de geketende man, genoemd wordt.

Het is een religieuze ceremonie die de kruisiging van Jezus naspeelt. De avond begint met een processie bij kaarslicht door de stad, geleid door een "boeteling" met een capuchonjas en een zwaar kruis en een zware ketting.

Hij maakt een bijna twee kilometer lange stadswandeling, waarbij hij drie keer tijdens deze reis moet vallen. De identiteit van de boeteling is een mysterie voor iedereen behalve de priester en elk jaar is er een lange lijst van vrijwilligers die hopen te worden gekozen voor de eer.

Eiergevecht

Hoewel Frankrijk houdt van zijn chocolade eieren, zijn er een aantal traditionele paasspelletjes waarbij echte eieren gebruikt worden. Een oud paasgewoonte in Frankrijk is het houden van een wedstrijd voor het rollen van eieren, waarbij rauwe eieren op een helling worden gerold.

Het overlevende ei wordt het "overwinningsei" genoemd, dat de steen symboliseert die voor het graf van Christus wordt gerold.

Bij een ander spel gooien kinderen rauwe eieren in de lucht. De eerste die zijn of haar ei breekt verliest en moet wat snoep aan een ander kind geven. Maar deze "wrede" straf bestaat niet in alle versies van het spel.

Werken op Goede Vrijdag

Een traditie die de Fransen niet kennen is een vrije dag op Goede Vrijdag.

Werknemers in veel andere christelijke naties hoeven niet te werken op deze dag, die de kruisiging en de dood van Jezus markeert. Ook al hebben de Fransen genoeg andere feestdagen om christelijke religieuze gebeurtenissen te vieren, Goede Vrijdag hoort daar niet bij. Tot 1905 was dat anders en was Vendredi Saint een vrije dag. Maar in dat jaar werden staat en kerk gescheiden en wed Goede Vrijdag voor de Fransen een gewone (werk)dag.

Uitzondering hierop zijn de gelukkige inwoners van de Elzas, de enige Fransen die deze dag thuis kunnen blijven. De reden hiervoor is de tamelijk gecompliceerde geschiedenis van de Elzas dat van Duitsland naar Frankrijk overstapte. Onder Duitse heerschappij hadden de Elzassers Goede Vrijdag vrij en toen ze opnieuw Fransman werden, weigerden ze dit voorrecht op te geven.

Maar Paasmaandag is een feestdag!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Feest van de buren

  Op 31 mei wordt jaarlijks op een groot aantal plaatsen in Frankrijk het feest van de buren georganiseerd.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |