allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenAlgemeenAdditieven, onze gepeperde yoghurt
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Additieven, onze gepeperde yoghurt

zondag 15 april 2018 , door Hanjo

Suikers, zouten, vetten, nitrieten, pesticiden, additieven... Het Franse blad 60 millions de consommateurs[1] wijst met de vinger naar honderd consumentenproducten voor hun verborgen en potentieel gevaarlijke ingrediënten.

Het vorige artikel in deze rubriek: ABC van eten
Beoordeling:
Bezoeken: 206
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Naturel, gearomatiseerd, licht, met fruit... Elke Fransman consumeert gemiddeld tussen de 130 en 150 yoghurtjes per jaar. In Frankrijk is yoghurt bijzonder gereglementeerd. Additieven (kleurstoffen, verdikkings­middelen en conserverings­middelen) zijn normaal gesproken verboden, maar bij besluit wordt de toevoeging van aroma’s aan gefermenteerde melk en, binnen een limiet van 30% van het eindproduct (suikers en andere levensmiddelen die een specifieke smaak verlenen) toegestaan.

De truc is om te zeggen dat het voedsel dat is opgenomen in de yoghurt een mengsel van vruchten is. In deze fruitmix stopt de industrie additieven", schrijft 60 millions de consommateurs.

In haar editie valt het tijdschrift de voedselindustrie aan door "deze voedingsmiddelen die ons vergiftigen aan de kaak te stellen" en door consumenten te leren suikers, zouten, vetten, additieven, nitrieten en pesticiden te herkennen die in meer dan 100 consumentenproducten zitten verborgen.

"Wanneer je tot 12 additieven in een yoghurt vindt, worden de smaakpapillen overgeprikkeld en ontstaan er verslavingsverschijnselen. Anderzijds is er een verband gelegd tussen de consumptie van een dieet dat rijk is aan additieven en het risico op kanker".

22 suikerklontjes in een flacon ketchup

Om te profiteren van de goede bacteriën die in zuivelproducten aanwezig zijn, adviseert de vereniging het consumeren van natuurlijke yoghurts en het controleren van de afwezigheid van kunstmatige ingrediënten.

Naast verdikkingsmiddelen en conserveringsmiddelen is suiker, vaak verborgen, de grootste gedaagde. In een 70 grams flacon Heinz ketchup zitten acht tomaten en 22 suikerklontjes. Dat is voor 20g saus, net zoveel suiker als in twee petit-beurre kaakjes van het merk Lu.

"80% van het zout dat door de Fransen wordt geabsorbeerd, is afkomstig van verwerkte voedingsmiddelen. 70% van de suikers zijn toegevoegd en verborgen".

Het lezen van het dossier is angstaanjagend, maar het is ook bedoeld om wapens en sleutels aan de consument te geven door elk product dichter bij een reeks internationale studies te brengen, waaronder een die begin 2018 in het British Medical Journal werd gepubliceerd, waarin een "ernstig verband" wordt gelegd tussen ultratransformatie van voedsel en het risico op kanker.

50 producten die "moeten worden vermeden" vanwege additieven

In het hoofdstuk over additieven publiceert 60 millions de consommateurs een lijst van 50 producten die "verboden" moeten worden, variërend van E102 tot E951. Deze lijst irriteerde de Ania die eraan herinnerde dat additieven "in de eerste plaats worden toegevoegd voor de conservering van levensmiddelen".

In de vleessectie detailleert het overzicht het "nefaste mechanisme" van "teveel ijzer", of hoe (in een te hoge dosis) het ijzer in rood vlees de verschijning van kanker, vooral borstkanker bij vrouwen, bevordert. Samenvattend adviseert het tijdschrift niet meer dan 500 gram rood vlees per week, of 70 gram per dag, en minder voor vrouwen na 50 jaar.

Alles werd doorgelicht. Zelfs een hulpmiddel dat is ontworpen om de consumentenvoorlichting te verbeteren en obesitas of diabetes te bestrijden, zoals het nieuwe Nutri-score etiketteringssysteem (gebaseerd op de vijf letters A, B, C, D, E en een kleurcode) dat volgens het tijdschrift "enkele lacunes" vertoont.

De Ania, die 17.000 Franse bedrijven in de agro-voedingssector vertegenwoordigt, betreurt de publicatie die ze "brandstof voor angsten" noemt en verzekert dat de sector "een grote inspanning" doet in het kielzog van de États généraux de l’alimentation (zie ons artikel Etats généraux de l’alimentation) "om haar verplichtingen na te komen met het oog op veiliger, gezonder en duurzamer voedsel".

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Duurzaam Frans eten

  Om kliekjes te kunnen hergebruiken, moet je ze goed conserveren. Wat er allemaal mee te doen is, kun je lezen in dit artikel.

Bron:

- bfmtv.com
- 20 million de consommateurs

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention