allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraElektronica"Baie de brassage" of "coffret de communication"
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

"Baie de brassage" of "coffret de communication"

dinsdag 17 april 2018 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 2 september 2018

De baie de brassage (patch panel), of coffret de communication (communicatiekast) is een metalen technische kast die alle elementen bevat die nodig zijn voor de goede werking van een elektrisch netwerk van een bedrijf of een woning.

Beoordeling:
Bezoeken: 108
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De installatie van een baie de brassage (de term wordt meer gebruikt in de industriële sector) of een coffret de communication (de term komt meer overeen met een residentiële toepassing) is essentieel wanneer een gebouw meerdere computer- of telefoonapparaten in een netwerk heeft.
Het bestaat uit een router, één of meerdere switches waarnaar de op de wandcontactdozen aangesloten kabels worden geleid.

De "brassage" bestaat uit het verbinden (doorlussen) van de poorten van het netwerk en telefonie-apparatuur met de netwerkkabels. Een communicatiesysteem met een patch panel maakt het mogelijk om beter rekening te houden met de multimediabehoeften van een klant en om hem uit te rusten met meer veelzijdige communicatieaansluitingen, waardoor op een willekeurige manier telefoon-, computer- of televisiesignalen kunnen worden verspreid. Met een patch panel is het mogelijk om een modulaire configuratie in een gebouw te hebben. Er bestaan verschillende soorten.

De verschillende types

Een van de voordelen van de communicatiekasten of patch panels is dat het mogelijk is om op elk moment een ander signaal te distribueren in dezelfde aansluiting. Wanneer je bijvoorbeeld niet langer internet op een kamer wilt, maar toch toegang wilt tot telefonie, dan is dat mogelijk. De bediening is relatief eenvoudig: het wordt gedaan door het doorlussen.

Er zijn 3 verschillende typen:

Handmatig doorlussen
Gewoon de snoeren van de communicatiebox in de GTL omwisselen.
Met behulp van een switch
Het paneel is voorzien van kleine keuzeschakelaars die boven elke uitgang zijn geplaatst. Je schakelt naar het gewenste signaal.
Automatisch
Deze vorm betreft voornamelijk high-end communicatieboxen. De kast herkent het aangesloten apparaat en verspreidt het bijbehorende signaal. Het is de duurste oplossing, maar ook de oplossing die de apparaten de meeste autonomie geeft.

De handmatige oplossing is zeer interessant

De meeste communicatiedozen op de markt van merken als Legrand, Michaud en Schneider zijn handmatig, althans in de residentiële sector.

Het gebruik ervan maakt het mogelijk om toepassingen te beheren die gekoppeld zijn aan het huidige netwerk, maar ook marktinnovaties zoals bijvoorbeeld glasvezel. De handmatige communicatiedoos vereist een speciale uitvoering om effectief te kunnen werken, zowel op het gebied van bedrading als markering. De RJ45-contactdozen moeten systematisch genummerd worden in elke kamer en op het paneel. Ook kan een plattegrond met aansluitgegevens nuttig zijn. Het is ook een goed idee om elke patchkabel te markeren (met een koord of gekleurde ring) en de verschillende functies ervan aan te geven.

Een goed uitgevoerde handmatige communicatiedoos zorgt voor betere prestaties van het netwerk en een echte schaalbaarheid: het is altijd mogelijk om componenten toe te voegen om het aantal apparaten dat vanaf de communicatiedoos op het netwerk is aangesloten te verhogen. Met dit mengsysteem kan aan elke RJ45-aansluiting in huis één medium worden toegewezen: telefoon, televisie of thuiscomputernetwerk. Door het toevoegen van een modem of ADSL-router is het dan mogelijk om alle computers in huis met het internet te verbinden. Dit systeem kan alleen terrestrische televisie, TNT of kabel beheren.

(Klik om te bekijken)

Ondanks de toegevoegde waarde blijft een automatisch systeem beperkt

Hoewel verleidelijk, blijft de automatisch oplossing vrij duur, terwijl de functionaliteit beperkt blijft. Het aantal contactdozen dat op de kast kan worden aangesloten en het aantal functies zijn beperkt.

Voordeel is wel het gebruiksgemak. Elementen die aan het netwerk worden verbonden, worden automatisch gedetecteerd. Daarom is het vooral geschikt voor gebruikers die helemaal niet willen ingrijpen. Het automatische systeem kan alleen terrestrische aardse televisie, TNT of kabel beheren. De amplitude van de door satelliettelevisie gebruikte frequenties maakt het niet mogelijk deze via RJ45-aansluitingen door te geven.

Triple Play

Sommige communicatieboxen bevatten actieve patchpanelen of Triple Play. Sluit gewoon de ethernet-uitgang van een box, de telefoonuitgang van een box en een TV- of satellietantenne aan op het paneel. De signalen komen beschikbaar op alle netwerkaansluitingen. Sommige fabrikanten, zoals Schneider of Legrand, bieden dan drievoudige stopcontacten (met 3 RJ45-aders) aan, waarop je tegelijkertijd een computer, een televisie en een telefoon kunt aansluiten, of zelfs een viervoudige om bijvoorbeeld twee televisies aan te sluiten. Het is een duur proces dat echter geen gigabit-verbinding toelaat.

De accessoires van de communicatiekast

De communicatiekast heeft verschillende componenten:

De communicatiebox
Deze bevat alle netwerkelementen. Het is beschikbaar in verscheidene rangen
Grade 1: met een patchcompartiment van 8 RJ45-aansluitingen, een DTI-aansluiting, een TV-splitter en een telefoonaansluiting voor ADSL.
Grade 2: vergelijkbaar met 1, maar verschillend in de RJ45-bussen.
Grade 3: bevat dezelfde elementen als de andere, met een gigabit-netwerk als aanvulling.
Grade 4: voor glasvezel.

De patchpanel
Dit is een metalen drager waarop alle patchkabels worden aangesloten om de verschillende randapparatuur (TV, telefonie...) door te verbinden. Hier komen alle aansluitingen van het netwerk samen. Het kan 8, 16 of zelfs 32 gaten bevatten waarin de RJ45-aansluitingen zijn bevestigd.

RJ45-aansluitingen
Ze maken het mogelijk verschillende communicatieapparaten met elkaar te verbinden. RJ45-aansluitingen worden voornamelijk gebruikt in ethernetverbindingen om een computer met het internet te verbinden. Ze hebben de oude contactdozen van de telefoon vervangen.
De patchkabel
Deze kabel wordt gebruikt voor horizontale bedrading (wandnetwerk-installatie). Hij wordt aangesloten op een vrouwelijke RJ45-aansluiting. De regel is dat de afstand tussen beide niet groter mag zijn dan 90cm. In het Frans heet het een "câble Ethernet monobrin".
Een switch of hub
Met deze elementen kun je een box of modem aansluiten op de communicatiebox en het computernetwerk delen met alle apparatuur die erop is aangesloten.

Het is mogelijk om voorgeïnstalleerde dozen te vinden, verkocht door merken als Legrand of Michaud. Er zijn eenvoudige dozen, maar ook meer volledige met bijvoorbeeld een coaxiale TV-splitter die tv-signalen splitst naar RJ45- of TV/FM/SAT-aansluitingen of met een satellietaansluiting. Deze dozen zijn modulair. Ze kunnen dus aan alle behoeften worden aangepast en zijn voorzien van modernere apparatuur (bijvoorbeeld voor de toegang tot glasvezel of voor het aansluiten van twee televisies, enz.)

Bij het selecteren van de communicatiebox, is het raadzaam om een modulaire box te voorzien. Zo kun je later eenvoudige het systeem aanpassen aan veranderende behoeftes.

 

Lees ook:
Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention