allesfrans.com
 
BeginpaginaGeld en bankOverige geldzakenCompte-titre
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Compte-titre

woensdag 13 juni 2018 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 2 september 2018

Rekening waarop de effecten op naam (aandelen, obligaties...) staan die jou toebehoren. Elke effectenrekening is gekoppeld aan een kasrekening waarop de bedragen die je uit de effecten ontvangt worden verrekend.

Het vorige artikel in deze rubriek: Borg staan
Beoordeling:
Bezoeken: 58
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De effectenrekening is gewijd aan de effecten (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, enz.) van de cliënt. Alle transacties met die effecten (zoals uitkering van dividend) gebeuren via deze rekening. Deze deposito’s worden in toenemende mate in digitale vorm verhandeld. Beursgenoteerde effecten worden zelden uitgegeven, overgedragen en fysiek opgeslagen. Ze bestaan uitsluitend uit een aantal boekingen.

Het aandelenspaarplan (PEA) is een vorm van effectenrekening naar Frans recht.

Wie kan inschrijven?

Eenieder die handelingsbekwaam is om contracten te sluiten, kan op een effectenrekening inschrijven. Dit zonder voorwaarde van nationaliteit of woonplaats.

Een effectenrekening is altijd gekoppeld aan een zichtrekening om effecten te kunnen kopen en verkopen, omdat je op een effectenrekening alleen effecten kunt aanhouden.

Wanneer je effecten koopt, betaal je met de zichtrekening en worden de aangekochte effecten op de effectenrekening gecrediteerd. Volgens dezelfde logica worden de verdiende bedragen bij de verkoop van effecten of bij ontvangst van meerwaarden op de bankrekening gestort.

De effectenrekening en de zichtrekening behoeven niet bij dezelfde financiële instelling te zijn.

Net als bij een zichtrekening kan een effectenrekening de vorm aannemen:

 • Een compte titre individuel: de effectenrekening is eigendom van slechts één persoon en alleen deze persoon is gerechtigd om transacties uit te voeren. Het is echter mogelijk om, zoals voor een zichtrekening, een persoon een volmacht te geven om transacties uit te voeren op deze effectenrekening.
 • Een compte titre joint: de effectenrekening is eigendom van twee personen die zelfstandig verrichtingen kunnen uitvoeren.
 • Een compte titre indivis: de effectenrekening is eigendom van minstens twee personen, maar als iemand een transactie wil uitvoeren moet hij de toestemming hebben van alle andere eigenaars van de effectenrekening.

Gratis beheer of beheer onder mandaat?

Welke vorm de effectenrekening ook aanneemt, je kunt deze zelf beheren als je over de technische vaardigheden beschikt om het mechanisme van de beurs te begrijpen. Anders kun je het beheer via een mandaat delegeren. Net zoals bij een levensverzekering, beheert een agent in dat geval de effectenrekening voor jou volgens vooraf bepaalde doelstellingen.

Voor de aankoop van effecten bieden de belangrijkste marktspelers en natuurlijk de online brokers hun klanten sites op het internet. Maar je kunt jouw account ook telefonisch of via een bezoek aan een agentschap beheren.

Dagelijks beheer

Wanneer je zelf jouw effectenrekening beheert, moet je, voor een optimaal beheer, een minimum van tijd per dag besteden aan het bestuderen van beursbewegingen om zo reactief mogelijk te zijn.

Om je te helpen bij de besluitvorming is er allerlei software gewijd aan effectenbeheer. Ook kun je op het internet diverse gespecialiseerde sites vinden die je van waardevol advies voorzien. Enkele voorbeelden zijn Capital en Votre Argent. Beide verzamelen grote hoeveelheden informatie over de beurskoersen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention