Een testament is een schriftelijk document waarin een persoon aangeeft aan wie hij zijn goederen na zijn overlijden binnen de door de wet toegestane grenzen wenst over te dragen. Het testament geeft je dus de mogelijkheid om kosteloos een legaat te maken, dat pas na jouw dood van kracht wordt.
De testamentaire bepalingen zijn opgenomen in de artikelen 893 e.v. van de Franse Code Civil.
Het testament olographe, de eenvoudigste en meest voorkomende, bevat in negen van de tien gevallen dubbelzinnigheden of onnauwkeurigheden wanneer het door de erflater zelf thuis wordt opgemaakt.
Je moet in principe ouder zijn dan 18 jaar om een testament op te maken. Een zogenaamde majeur sous tutelle kan echter een testament opstellen en minderjarigen ouder dan 16 jaar kunnen over de helft van hun vermogen beschikken.
Volwassenen onder voogdij mogen geen testament opmaken zonder toestemming van de voogdijrechter of de familieraad. In geen geval mag de tuteur hem of haar bijstaan of vertegenwoordigen bij de handeling.
Je moet ook worden herkend als "gezond" om een geldige testament te kunnen opmaken.
In geval van betwisting van je "capacité de fait" is het aan de rechter om te oordelen of de erflater (degene die het testament heeft gemaakt) bij het opstellen van het testament al dan niet volledig in het bezit was van zijn geestelijke vermogens.
De de cujus kan alleen nalaten wat hem of haar toebehoort en waarschijnlijk zal worden verkocht. Je kunt je naam of een eretitel niet nalaten.
Personen zonder kinderen (sinds de nieuwe wet van 2007 de enige beschermde erfgenamen samen met de overlevende echtgenoot) kunnen beschikken over al hun bezittingen.
In het tegenovergestelde geval is een deel bedoeld voor de beschermde erfgenamen, de "réserve". Zo is voor een persoon met twee kinderen twee derde van de nalatenschap bestemd voor die kinderen (een derde elk) en het derde deel is het beschikbare deel (quotité disponible) dat door de erflater vrijelijk kan worden gelegateerd.
Sinds de wet nr. 2006-728 van 23 juni 2006 die sinds 1 januari 2007 van kracht is, zijn ascendenten niet langer beschermde erfgenamen. Niettemin genieten zij nog steeds een zogenaamd recht dat "de retour légal" wordt genoemd en hen toelaat goederen terug te nemen die aan de overledene (hun kind of kleinkind) zijn toevertrouwd, binnen de grenzen van de erfrechtelijke aandelen (een kwart per ouder).
Er zijn verschillende opties:
Een testament kan te allen tijde worden ingetrokken of gewijzigd.
Om het in te trekken, moet je:
Als er thuis een testament olographe is, kan deze op elk moment vernietigd worden (door hem te verscheuren of te verbranden...). De nagelaten woning kan ook worden verkocht.
Herroeping is ook mogelijk:
De vordering tot vervallenverklaring wordt behandeld door het tribunal juridiciair van de plaats van erfopvolging.
Annulering van de wil is mogelijk:
De nietigheid van het testament moet worden aangevraagd bij het tribunal de grande instance van de plaats van erfopvolging.
Een overzicht van de modellen van een testament met enkele suggesties en waarschuwingen.
In dit artikel vind je enkele termen en woorden die met de nalatenschap te maken hebben.
Een overzicht van de modellen van een testament met enkele suggesties en waarschuwingen.
Huidige bezoekers: 96
Wat informatie over de Franse regelgeving rond een testament en je laatste wil, met voorbeelden.
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.