allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentConsument in Frankrijke-CommerceProblemen met een online bestelling
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Problemen met een online bestelling

zaterdag 26 mei 2018 , door Hanjo

Wanneer je op het internet koopt, doen zich vaak leveringsproblemen voor: een beschadigd pakje, een niet-conform product, of helemaal geen levering...
Deze situaties zijn niet zo eenvoudig te beheren: jouw pakketje gaat van de verkoper naar de bezorger en kan gemakkelijk verloren gaan. Je bent in relatie met 2 dienstverleners, dus bij wie moet je jouw pakket claimen?

Het vorige artikel in deze rubriek: Online groepsaankopen - achat groupé
Beoordeling:
Bezoeken: 72
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wanneer je iets koopt op het internet, per telefoon of in het algemeen op afstand, spreken we van een "vente par correspondance". Je hebt rechten vanaf het moment dat de dienstverlener jouw bestelling uitvoert. Deze rechten hebben betrekking op de levering van het bestelde, de opvolging ervan, de conformiteit van het product, enz. Postorders zijn speciaal omdat je je bestelling niet direct uit handen van de verkoper krijgt, maar via een vervoerder.

Aansprakelijkheid verkoper

In Frankrijk is de verkoper verantwoordelijk voor de levering van de bestelling aan de consument. Het is duidelijk dat hij zich ertoe verbindt het object op tijd en in goede staat bij jou te laten bezorgen. Daarom kan de verkoper in het geval van een probleem aansprakelijk worden gesteld. Met deze regel beschermt het Franse recht de consument: het is eenvoudiger om je tegen de verkoper te keren. Bovendien heb je met de verkoper een overeenkomst gesloten.

Elk beding dat de aansprakelijkheid van de verkoper beperkt, wordt als oneerlijk beschouwd. Met andere woorden, zij worden geacht ongeschreven te zijn. Een verkoper kan slechts aan zijn leveringsplicht ontkomen, indien hij bewijst dat de gebrekkige prestatie veroorzaakt werd:

 • door jouw handelingen;
 • door een onvoorzienbaar en onoverkomelijk feit van een persoon buiten het contract.

Het is dus zeer moeilijk voor de verkoper om zijn verantwoordelijkheid in het geval van een leveringsprobleem af te schuiven.

Aansprakelijkheid van de vervoerder

Maar hoe zit het met de vervoerder? Als het pakket niet veilig aankomt, kan dit te wijten zijn aan een fout van de vervoerder. Door het pakket in ontvangst te nemen, gaat de vervoerder geen verplichting aan met jou, maar met de verkoper. Wanneer je een pakket niet ontvangt, kan de verkoper de vervoerder verantwoordelijkheid stellen.

Jij het alleen met de verantwoordelijkheid van de verkoper te maken. Deze kan zich op zijn beurt tegen de vervoerder keren.

De aanvraag tot terugbetaling

Als de levering nooit arriveert, kan de verkoop worden geannuleerd. In dat geval is de verkoper verplicht de consument het volledige bedrag terug te betalen, met inbegrip van de leveringskosten. Deze terugbetaling dient te geschieden binnen 14 dagen na de datum waarop jij een aanvraag hebt ingediend. Als de terugbetaling deze periode overschrijdt, kun je een toeslag vragen:

 • 10% als de terugbetaling plaatsvindt binnen 30 dagen na de periode van 14 dagen;
 • 20% indien tussen 30 en 60 dagen;
 • 50% als het na 60 dagen plaatsvindt.

Redelijke levertijd

Als de levering niet wordt ontvangen, moet je de verkoper mogelijk een extra leveringstermijn geven. Deze periode kan oplopen tot 30 dagen na de aankoop. Maar je kunt ervoor kiezen om deze verlenging niet toe te staan en de aankoop te annuleren. Vergeet niet om de verkoper van deze beslissing op de hoogte te stellen.

Beschadigde producten tijdens transport

Als je bij de levering van jouw bestelling merkt dat deze beschadigd is, aarzel dan niet om de levering te weigeren. Het is de juiste reactie!
Wanneer je later ontdekt dat de goederen niet in overeenstemming zijn met het bestelde, informeer dan zo snel mogelijk de verkoper.

De procedure

Bedrijven moeten klantenservice verlenen. Neem contact op met deze service om jouw problemen uit te leggen en geef je contactgegevens op met eventueel het ordernummer. Houd informatie over je contacten met de verkoper bij, want deze documenten kunnen dienen als bewijs in geval van betwisting.

Als de klantenservice niet op jouw verzoek reageert, daag dan de verkoper uit door middel van een minnelijke schikking. De verkoper heeft dan 8 dagen de tijd om je te antwoorden. Na afloop van deze termijn kun je hem een aanmaning sturen. Als er geen antwoord is, kun je de verkoper laten dagvaarden voor de bevoegde rechter.

Leverancier van buiten Frankrijk

In Europa is het principe als volgt: de ondernemer heeft de verplichting om een product conform en in goede staat aan u te leveren binnen 30 dagen na de datum van aankoop (tenzij je akkoord bent gegaan met een langere termijn). De verkoper moet je ook informeren over alle kosten die je in rekening worden gebracht. Als het pakket in slechte staat aankomt, moet je het weigeren en contact opnemen met de verkoper. Als je defecten constateert nadat het pakket is geopend, kun je een terugbetaling, reparatie of vervanging eisen. Eventuele gebreken dien je binnen 6 maanden aan de verkoper te melden. Indien je het pakket nooit hebt ontvangen, informeer dan zo snel mogelijk de verkoper. Je kunt een terugbetaling of een herlevering eisen. Aarzel niet om het Europees Consumentencentrum te raadplegen voor hulp.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention