allesfrans.com

 • Nieuw
 • Quiz: Wijn en de Franse taal

  Ditmaal 10 vragen die met de Franse taal en wijn te maken hebben.

 • Gaan kassabonnen tot het verleden behoren?

  Nu al bieden verschillende winkeliers de mogelijkheid om je kassabon per e-mail toegestuurd te krijgen, maar een Frans parlementslid wil verder gaan.
 • Een nieuwe kolom op de aanslag van de taxe d’habitation

  De overstromingsbelasting is een aanvullende post op de lokale belastingen.

 • Nieuw
 • Quiz: Wijn en de Franse taal

  Ditmaal 10 vragen die met de Franse taal en wijn te maken hebben.

 • Gaan kassabonnen tot het verleden behoren?

  Nu al bieden verschillende winkeliers de mogelijkheid om je kassabon per e-mail toegestuurd te krijgen, maar een Frans parlementslid wil verder gaan.
  
Beginpagina > Nieuws > Opmerkelijk nieuws > 2018 > Prijsopdrijving onderdelen Peugeot en Renault

Opmerkelijk nieuws uit 2018

Prijsopdrijving onderdelen Peugeot en Renault

Prijzen van reserveonderdelen worden kunstmatig opgedreven.

donderdag 31 mei 2018, door Hanjo

Uit vertrouwelijke documenten die journalisten in het kader van het Europese netwerk van onderzoeksjournalisten hebben verkregen, blijkt dat de twee Franse producenten, Renault en PSA, de reeds zeer hoge prijzen van hun reserveonderdelen kunstmatig hebben opgedreven, zo lezen we in een artikel dat verscheen in Mediapart.

Het vorige artikel in deze rubriek: Illectronisme
Beoordeling:
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Deze manoeuvre zou zijn uitgevoerd dankzij zeer geavanceerde software die Accenture aan de twee Franse fabrikanten ter beschikking heeft gesteld en die het mogelijk maakt de prijsverhogingen bijna niet op te sporen.

Automobilisten betaalden over 10 jaar 1,5 miljard euro te veel

De prijs van reserveonderdelen, die vaak op de factuur moeilijk terug te vinden is, valt onmogelijk te betwisten. Bovendien is het vaak de verzekering die de rekening van de reparatie betaalt. Hoewel het een algemeen bekend feit is dat de prijzen van reserveonderdelen hoog zijn, is dit voor het eerst gedocumenteerd en bewezen.

Bij PSA werden reserveonderdelen voor de introductie van de software verkocht tegen vijf keer de kostprijs. Nadat de software in gebruik werd genomen, wordt een factor zeven op de kostprijs losgelaten.

In het artikel op Mediapart is nog een andere openbaring te vinden. Ten eerste heeft deze software PSA en Renault in staat gesteld hun prijzen van reserveonderdelen te verhogen met elk 15%. Dat heeft hen in totaal 200 miljoen euro opgeleverd, ten nadele van automobilisten die hun auto laten repareren. Dat wil zeggen, 1,5 miljard euro over 10 jaar, die de automobilisten te veel hebben betaald.

30.000 onderdelen voor Renault en 45.000 onderdelen voor PSA

Op de Franse fabrikanten rust nog een andere verdenking. Met dezelfde software en hetzelfde stijgingspercentage lijken zij ermee in te stemmen hun prijzen te verhogen. En dat is een illegale praktijk.

"Als je 30.000 onderdelen voor Renault en 45.000 onderdelen voor PSA hebt, met dezelfde prijsverhogingen en -dalingen, zou ik graag willen dat iemand me uitlegt hoe het mogelijk is om aan beide kanten precies dezelfde verhoging te bereiken (...)", schrijft journalist Yann Philippin. "Bovendien zegt een getuige dat er een coördinatiebijeenkomst over de werking van de software heeft plaatsgevonden".

 

Het volgende artikel in deze rubriek: De reuzenworm dringt de zuid-Franse tuinen binnen
Reacties
Reacties

© allez-allier/allesfrans 2008-2018 | SPIP | Plan | Mention