allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Betonspecie, de mengverhouding

  Wat is de juiste mengverhouding voor het aanmaken van beton en cement?

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Hulp bij vervoer in 2019

  Ongeacht het soort vervoermiddel en het gebruik ervan bestaan er in 2019 in het vervoer diverse financiële steunmaatregelen.

 • Fransen eten steeds vaker buiten de deur

  Het aantal maaltijden dat de Fransen thuis nemen, daalt en die trend versnelt dit jaar.
  
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkGevolgen Brexit op Franse onroerendgoedmarkt

Gevolgen Brexit op Franse onroerendgoedmarkt

donderdag 24 januari 2019, door Hanjo

Wat schijven Franse bronnen over de impact die de Brexit zal hebben op Frankrijk en meer specifiek op de vastgoedsector. Dit artikel vat informatie uit diverse (Franse) bronnen samen. Het is en blijft daarbij een kwestie van hypotheses, want zelfs nu we steeds dichter bij de dag komen waarop de Brexit een feit zal zijn, is niet te zeggen hoe die zal verlopen.

Beoordeling:
Bezoeken: 234
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Zodra de Brexit-stemmen werd uitgebracht, werden de vooruitzichten genoemd. De daling van het Britse pond en de koopkracht werden gezien als potentiële factor voor de vermindering van hun residentiële investeringen in de eurozone, of zelfs het vertrek van sommige van hen. Anderen zagen het ook als een potentieel positief element, aangezien investeringen in de eurozone in de toekomst meer stabiliteit en veiligheid zouden kunnen bieden.

De Franse vastgoedsector heeft veel troeven en zou moeten kunnen profiteren van de gevolgen van de Brexit. Toch valt een daling van de Britse investeringen in Frankrijk te verwachten.
Ook voor Britse beleggers die in Europa willen investeren, is de situatie aanzienlijk veranderd. De Europese markt biedt faciliteiten tussen Europeanen, dankzij het vrije verkeer van personen en kapitaal. Bij het verlaten van de EU stijgen de belastingen op inkomen uit vermogen en vermogenswinsten naar 33% voor alle Britten die bijvoorbeeld in Frankrijk willen investeren (vergeleken met 20% en 19% voorheen). Een daling van de Britse investeringen in Frankrijk is dan ook logischerwijze te verwachten.

Terwijl de Britten dus beperkt zijn in hun investeringen in Europa, is het tegenovergestelde bijzonder interessant en aantrekkelijk. Een omslag in het voordeel van de EU en haar onderdanen. Dit zijn de eerste gevolgen van Brexit, en die zijn niet in het voordeel van de Britten.

De Britten in Frankrijk

In 2015 waren de Britten de belangrijkste buitenlandse kopers van onroerend goed in Frankrijk, vóór Belgen, Zwitsers en Italianen. Het aantal vastgoedaankopen door Engelsen in Frankrijk steeg in 2015 met 44%. De Britse overnames vertegenwoordigden 34% van de transacties van buitenlandse kopers in 2015, tegenover 24% in 2013.

In Frankrijk waren de meest aantrekkelijke vastgoedlocaties in 2015 de regio’s Provence-Alpes Côtes d’Azur, Rhône-Alpes, Languedoc-Roussillon en Ile-de-France. Het gemiddelde bedrag van de aankopen van appartementen of huizen was ongeveer 310.000 euro. In 2016 bezaten 500.000 Engelse onderdanen onroerend goed in Frankrijk. Met de waardevermindering van het Britse pond moesten deze huishoudens meer geld uit gaan geven dan voorheen om de vakantie in hun tweede huis door te brengen. En hogere uitgaven brengen het risico met zich mee dat de begrotingen uit balans raken. Wanneer je de jaarlijkse vastgoedkosten (huisvestingsbelasting, onroerende voorheffing, onroerende voorheffing, onroerende voorheffing, onroerende voorheffing, onderhoudskosten....) van een tweede huis in Frankrijk op 3% van de aankoopprijs vaststelt, betekent dat voor een huis dat voor € 300.000 werd gekocht ongeveer € 9.000. Dit percentage kan worden verhoogd voor luxe eigendommen in het zuidoosten, waar de lokale onroerendgoedbelasting relatief hoog is.

Van de 200.000 Britten die in Frankrijk wonen, zijn er 70.000 gepensioneerden die zich sinds de Brexit-stemming bijzonder ongerust hebben gemaakt. Engelse gepensioneerden die in Frankrijk wonen hebben te lijden onder een daling van hun pensioeninkomen als gevolg van de sterke waardevermindering van hun munt. Het kan zijn dat de minder bedeelden hun onroerend goed in Frankrijk verkopen en zich in Spanje of Portugal vestigen. De kosten van levensonderhoud in deze twee landen zijn momenteel veel lager dan in Frankrijk.

De Franse vastgoedmarkt

In 2016 heeft de Franse vastgoedmarkt van woningen een directe impact gezien. In dat jaar verwachtte men dat door de daling van het Britse pond prijsaanpassing in regio’s met een sterke aanwezigheid van Engelse tweede huizen. Sommige Engelsen zouden er niet langer over de financiële capaciteit beschikken om in Frankrijk te blijven en voor lokale markten als de Périgord, Limousin of Normandië rekende men, indien het aanbod groter werd dan de vraag, op prijsdalingen van 10 tot 20%.

Bij een harde Brexit zouden de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk met 25-35% kunnen dalen, een schokkende aankondiging die de Bank of England deed op 14 september 2018. Men verwacht een vastgoedcrash en een explosie van de werkloosheid die zou kunnen leiden tot een financiële crisis die net zo rampzalig is als de crisis van 2008. Huizenprijzen zouden in drie jaar tijd met 25 tot 35% kunnen dalen, terwijl een stijging van de hypotheekrente een ineenstorting van de markt tot gevolg kan hebben. En dat zou Britten er weer toe kunnen bewegen zich in een ander land te vestigen, waarbij Frankrijk een logische keuze is.

Frans onroerend goed is in trek

En dat het Franse onroerend goed daadwerkelijk in trek lijkt te zijn, is te zien aan een aanzienlijke stijging van het aantal geraadpleegde Franse woningadvertenties vanuit het Verenigd Koninkrijk. De gespecialiseerde site SeLoger meldt een stijging van 75% voor huisvesting in Parijs.

 

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Geld, bank, verzekering

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen en welke afwijkende verzekeringen zijn er?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |