allesfrans.com

 • Hulp bij vervoer in 2019

  Ongeacht het soort vervoermiddel en het gebruik ervan bestaan er in 2019 in het vervoer diverse financiële steunmaatregelen.

 • Fransen eten steeds vaker buiten de deur

  Het aantal maaltijden dat de Fransen thuis nemen, daalt en die trend versnelt dit jaar.
 • Hoeveel ben je kwijt voor een Franse rijopleiding?

  De president herhaalde onlangs dat zijn regering bezig was "met het versterken van een echt beleid om de kosten van rijbewijzen te verlagen".
 • Hulp bij vervoer in 2019

  Ongeacht het soort vervoermiddel en het gebruik ervan bestaan er in 2019 in het vervoer diverse financiële steunmaatregelen.

 • Fransen eten steeds vaker buiten de deur

  Het aantal maaltijden dat de Fransen thuis nemen, daalt en die trend versnelt dit jaar.
  
BeginpaginaNieuwsNieuwsberichtenVoor een nieuwe auto wordt in Frankrijk gemiddeld 26.717 euro (...)

Uit de (Franse) media...

Voor een nieuwe auto wordt in Frankrijk gemiddeld 26.717 euro betaald

De gemiddelde prijs die de Fransen besteedden om een nieuwe auto te kopen steeg vorig jaar met bijna 900 euro. Oorzaak: de onbezonnen liefde van automobilisten voor SUV’s.

zaterdag 9 juni 2018, door Hanjo

Het vorige artikel in deze rubriek: Steeds meer reclamedrukwerk
Beoordeling:
Bezoeken: 73
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het kopen van een nieuwe auto kost de Fransen steeds meer. Gemiddeld besteedden automobilisten in 2017 26.717 euro bij de dealer, zo blijkt uit de jaarlijkse studie die deze vrijdag gepubliceerd werd door het vaktijdschrift L’Argus. Dat is 889 euro meer dan vorig jaar en dat is uiteindelijk geen verrassing.

Sinds 2010 groeit het gemiddelde budget om een auto te kopen van jaar tot jaar. Zo besteedden de Fransen acht jaar geleden "slechts" 19.767 euro aan de aankoop van een nieuwe wagen, tegenover bijna 27.000 euro in 2017.

De SUV, veel duurder dan de sedan

De belangrijkste oorzaak van deze opwaartse trend: SUV’s. Deze echte 4x4’s vertegenwoordigen 25 tot 30% van de omzet, afhankelijk van het segment. Wanneer je ze koopt, zijn ze veel duurder dan een sedan van dezelfde grootte. Zo is een kleine SUV (Renault Captur of Peugeot 2008) 5800 euro duurder dan een gelijkwaardige sedan zoals een Clio of een 208. Voor een compacte SUV wordt gemiddeld 32.484 euro in rekening gebracht.

Bij grotere modellen wordt de kloof nog indrukwekkender. Gemiddeld is een grote SUV (vaak premium) 21.000 euro duurder dan een gewone gezinsauto. Dankzij de sterke vraag en met een uitgebreide uitrusting drijven de fabrikanten de prijzen op deze modellen op.

De auto’s worden verkocht met meer en meer opties, en zijn beter uitgerust, dit is te verklaren door een toename van de macht van de lease met koopoptie. Bij een krediet wordt de maandelijkse betaling berekend over de totale prijs van de auto, terwijl bij een huurprijs geen rekening wordt gehouden met de restwaarde.

Slechts twee soorten auto’s kosten iets minder dan gemiddeld: stadsauto’s en multifunctionele auto’s. Zo kostte een Renault Twingo of een Fiat 500 gemiddeld 14.122 euro. Ook hier stijgen de prijzen: 564 euro meer dan in 2016. Nog een goedkopere categorie: Renault Clio of Peugeot 208, gemiddeld 17.901 euro.

Drie keer zo hoog als de inflatie

De studie van L’Argus wijst op een ander interessant element: de prijs van nieuwe auto’s is explosief gestegen in verhouding tot de inflatie. In negen jaar tijd zijn de prijzen met 32,9 procent gestegen, terwijl de algemene inflatie met 11 procent toenam. En de ineenstorting van de dieselverkoop, over het algemeen duurder om te kopen, heeft de gemiddelde prijs niet verlaagd (of zelfs gestabiliseerd). Het aandeel van de autoverkopen van meer dan 35.000 euro steeg met drie punten.

Deze stijging van de gemiddelde prijzen van nieuwe auto’s verklaart ook de gestage stijging van de leeftijd van de kopers. In 2018 is de gemiddelde koper van nieuwe auto’s 56 jaar oud, tegenover 55,3 jaar vorig jaar.

Aan deze stijging van de gemiddelde aankoopprijs moeten ook de gebruikskosten worden toegevoegd, die eveneens stijgen (+ 3,1% in vergelijking met vorig jaar). Gemiddeld kost een Renault Clio benzine zijn eigenaar jaarlijks 6063 euro (onderhoud, verzekering, financiering).

Hoe ziet de doorsnee Franse auto eruit?

Met een gemiddelde prijs van 26.117 euro, meet de nieuwe auto gemiddeld 4,24 meter lang met 1262 kilo op de weegschaal. Het vermogen is 117 pk, hij heeft een koppel van 231 Nm en verbruikt 4,6 liter brandstof per 100 liter. Bij 47% gaat het om een dieselmodel.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Enquête over mobiliteit

  Tot 30 april 2019 wordt een enquête uitgevoerd over het verkeer van personen en hun vervoerswijzen.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |