allesfrans.com
 
BeginpaginaMedischApotheek en medicijnenHoe lang is een recept geldig?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Hoe lang is een recept geldig?

donderdag 14 juni 2018 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 2 september 2018

Wanneer de arts je een recept of doorverwijzing verstrekt is deze niet onbeperkt geldig.

Het vorige artikel in deze rubriek: Farmaceutisch dossier (dossier pharmaceutique)
Beoordeling:
Bezoeken: 4.068
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In de meeste gevallen geldt bij een voorschrift voor medicijnen een geldigheidsduur van drie maanden. Daarna is dit recept niet meer geldig en heeft de apotheker het recht de levering van de geneesmiddelen te weigeren. Als het gaat om een chronische behandeling geeft de arts aan "à renouveler" of "quantité suffisante pour". Hierdoor kan de duur van het recept worden verlengd tot 6 of 12 maanden, maar nooit langer dan een jaar. Voor de toepassing van het herhalingsrecept moet de eerste behandeling binnen de eerste drie maanden na uitgifte worden verstrekt.

Als het recept in het kader van een chronische behandeling is verlopen kan de apotheker om gezondheidsrisico’s te voorkomen het middel verstrekken. Hij is daartoe niet verplicht. Deze beslissing wordt aan zijn persoonlijke oordeel overgelaten en moet van uitzonderlijke aard zijn.

In het specifieke geval van een voorschrift voor verdovende medicijnen zoals morfine, is de geldigheidsperiode 3 dagen.

Geldigheidsduur van een recept voor medische behandelingen

De huisarts, specialist, tandarts of verloskundige kan medische procedures voorschrijven zoals een bloedonderzoek, een panoramische röntgenfoto van de tanden, een MRI of een mammografie. In deze situaties heeft de doorverwijzing geen tijdslimiet. Het is echter aan te raden deze onderzoeken kort na het voorschrijven uit te voeren.

Hoe lang is een doorverwijzing geldig voor een afspraak met een specialist?

Een ordonnance kan een huisarts ook in staat stellen afspraken voor te schrijven met specialisten, zoals een fysiotherapeut of cardioloog. Net als bij medische procedures is er geen tijdslimiet voor dit document.
Na één jaar kan een doorverwijzing door de specialist als ongeldig worden beschouwd. Hij kan het gevoel hebben dat overleg niet langer nodig is omdat het te lang geleden werd voorgeschreven. Hij kan de patiënt zelfs gelasten naar zijn huisarts terug te keren.

De terugbetaling van de zorg wordt tot uiterlijk na 2 jaar na de datum van voorschrift wordt uitgevoerd.

Geldigheidsduur van een recept voor een bril of lenzen

Bij een voorschrift van een oogarts voor de aankoop van brillen en lenzen, is het raadzaam waakzaam te zijn, omdat de geldigheid van dit document varieert afhankelijk van de leeftijd van de patiënt.

Voor glazen

Voor de vernieuwing van een bril geldt het voorschrift , indien de patiënt jonger is dan 16 jaar, voor 1 jaar. Tussen 16 en 42 jaar wordt de geldigheidsduur verlengd tot 5 jaar. Vanaf de leeftijd van 43 jaar wordt het ingekort tot 3 jaar. Tijdens deze geldigheidsduur van het voorschrift kan de opticien, op jouw verzoek, de bril aanpassen aan jouw zicht. Het is niet nodig om dan een afspraak te maken met de oogarts.

Deze termijnen zijn niet hetzelfde als het gaat om een brilvervanging na een breuk. In deze situatie kan bij een patiënt jonger dan 16 jaar het recept slechts één keer worden gebruikt. Daarna zal het nodig zijn om nog een afspraak te maken met de oogarts. Als hij ouder is dan 16 jaar, is het recept 3 jaar geldig.

Voor lenzen

Bij lenzen zijn er minder leeftijdsgroepen dan bij brillen. Als de patiënt 16 jaar of ouder is, is het recept geldig voor 3 jaar. Gedurende deze periode kan de opticien de lenzen aan jouw zicht aanpassen door een controle uit te voeren. Je hoeft dan niet terug te gaan naar de oogarts. Voor personen jonger dan 16 jaar is deze periode verkort tot 1 jaar.

De oogarts kan op het recept specificeren dat de geldigheidsduur wordt verkort en kan aangeven hoe lang het geldig is.

Hoe lang is een ordonnance bizone geldig?

Bij een langdurige aandoening (ALD) wordt een ordonnance bizone verstrekt. Het draagt deze naam omdat het in tweeën verdeeld is met aan de ene kant geneesmiddelen en testen gerelateerd aan de ALD, en aan de andere kant medicijnen en testen gerelateerd aan andere ziekten. De geldigheidsduur van het document is, ongeacht de betrokkene, dezelfde als voor een traditioneel recept, tenzij anders aangegeven door de arts.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention