allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenAdopteer een kip
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Adopteer een kip

maandag 25 juni 2018 , door Hanjo

Met het oog op de rentabiliteit worden jaarlijks miljoenen legkippen voortijdig naar het slachthuis gebracht. Deze dierbare vogels kunnen echter tot 150 kilo afval per jaar verwerken. Een goede reden om ze een plekje in je tuin te geven.

Het vorige artikel in deze rubriek: ABC van de tuin
Beoordeling:
Bezoeken: 140
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wie heeft er niet gedroomd van een goede omelet met champignons, gebakken met de eieren uit je eigen kippenhok. Of nog beter: roereieren, gepocheerde eieren, stoofschotels of mimosa’s, kortom eigeel en eiwit in al hun glans. Maar om deze prachtige zelfgemaakte en biologische recepten te maken, moet je wel kippen thuis hebben. Een onoverkomelijk probleem in veel stedelijke of voorstedelijke gebieden....?

Toch niet! Op voorwaarde dat je beschikt over een kleine tuin, in het bijzonder om een onderdak voor galinaceae te plaatsen. In meervoud, want het zijn sociale dieren die ten minste in paren leven - en om een aantal gezondheidsaanbevelingen op te volgen, is het vrij toegestaan door de verschillende departementale gezondheidsvoorschriften om thuis een handvol pondeuses te houden. Zo kunnen bijvoorbeeld inwoners van steden met meer dan 5.000 inwoners in Aude eigenaar zijn van maximaal zes kippen "op voorwaarde dat deze dieren ten minste 16 vierkante meter omheind openluchtgebied hebben en hun huisvesting gemakkelijk te ontsmetten is", terwijl in Yvelines deze familiebedrijven niet meer dan 50 stuks pluimvee mogen hebben.

Maar in plaats van naar een tuincentrum als Truffaut of Jardiland te gaan om volwassen kippen te kopen, nodigen dierenbeschermingsorganisaties je uit om leghennen voor de slacht op te halen. Ondanks een levensverwachting van 7 tot 10 jaar worden de kippen, die als minder productief en dus minder winstgevend worden beschouwd, na 18 maanden naar het slachthuis gebracht, hoewel ze tot ongeveer 7 jaar eieren kunnen leggen. Door ze te adopteren kun je een voortijdige dood voorkomen. Je kunt de boerderijen terugvinden door middel van advertenties gepubliceerd in lokale kranten en op het internet. Maar ga niet in op een hoge kostprijs, want zo voedt je het systeem!

Een ander belangrijk voordeel: dankzij hun omnivore voeding eten de kippen nagenoeg alles en dragen ze bij tot de vermindering van de hoeveelheid afval die door een huishouden wordt geproduceerd. Als ze goed worden gevoed met graan en water, kan een enkel dier alleen al bijna 150 kilo organisch afval per jaar verwerken, een ecologische meevaller voor de gemeenten. Het is ze niet ontgaan, want diverse Franse gemeentes hebben hun inwoners er al enkele jaren toe aangezet om kippen te houden, op voorwaarde dat ze aandacht besteden aan mogelijke geluids- of geurhinder en deze goed onderhouden. Het resultaat is tonnen minder huishoudelijk afval... en verse eieren voor de houders.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Analyse van de tuingrond

  Zandgrond of kalksteengrond? Losse grond of te beploegen? Elke tuinier moet het soort grond in zijn tuin kennen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention