Beginpagina > Allier (03) > Geografie > Streek: Montagne Bourbonnaise

Streek: Montagne Bourbonnaise

woensdag 28 april 2010, door Hanjo

Bijgewerkt op zaterdag 20 augustus 2016

Allier kan worden opgedeeld in de volgende streken:
- Bocage Bourbonnais;
- Sologne Bourbonnaise;
- Pays de Sioule;
- Montagne Bourbonnaise.
Maar er bestaan ook andere natuurlijke indelingen...

Het vorige artikel in deze rubriek: Streek: Bocage Bourbonnais
Beoordeling:
  • Druk dit artikel af
  • Email
  • Reactie
  • RSS
  • RSS
  • RSS

Montagne Bourbonnaise ligt in het zuidoosten van Allier, ten zuiden van de Sologne Bourbonnaise en ten oosten van Pays de Sioule. De streek is herkenbaar aan zijn typische bouwstijl, je kunt er de Dushambais eend of de Charroux mosterd proeven, vergezeld van een witte St Pourçainwijn.
Sommigen rekenen ook de stad Vichy tot Montagne Bourbonnaise. De stad heeft als bijnaam de Koningin van de Watersteden, en is bekend om haar renbaan. Meer over Vichy in een apart artikel.

In de streek is van alles te doen: wandelen, paardrijden en skiën in de winter. In de zomer zijn er diverse evenementen, zoals een mandenbeurs, het broodfeest in Arronnes, een bloemenfeest in de stad Le Breuil, een beurs van papierwerk of het "zwanenhalsfeest" (la fête du cou de l’oie).

Wanneer je er bent, moet je zeker een van de boerderijproducten proberen: vleeswaren, honing, jam, geitenkaas, brood en kruiden. Je kunt ervoor terecht in la Maison du de la Paysannerie, des Arts et des Traditions populaires in Arronnes, in la maison du patrimoine in Châtel-Montagne, in la Maison de la vallée du Sichon in Ferrières-sur-Sichon, in les Airelles in Laprugne, in l’Huilerie à noix in La Guillermie en in la maison de la Montagne Bourbonnaise in Mayet-de-Montagne.
Bekende producenten in de streek staan klaar om hun specialiteiten aan te bieden: meerdere producenten van geitenkaas in Arfeuilles, Tante Angela in Arronnes met haar jam, de viskwekerijen in Ferrières-sur-Sichon, de herten en struisvogels in Randier, of de bisons in Monts de la Madeleine.

Het gebied is een middengebergte met de hoogste piek op de Puy de Montoncel op 1.287 meter hoogte. Sommige geografen geloven dat het een deel van de Monts de la Madeleine is. Toch is er een duidelijk geografisch onderscheid.

Opmerkelijke pieken zijn:
- Puy de Montoncel (1.287 meter)
- Puy Snidre (1.232 meter)
- Montlune (1.198 meter)
- Bois de la Pierre du Mort (1.120 meter)
- Pierre Charbonnière (1.040 meter)
- Roc des Gabelous (980 meter)
- Les Rocs Paillés (931 meter)
- Le Grand Roc (872 meter)

Kaart

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Arfeuilles Het kasteel van Lapalisse Montagne Bourbonnaise vanuit de lucht

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Streek: Pays de Sioule
Reacties
Reacties

Aangesloten bezoekers: 43

Trefwoorden
 

 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |