allesfrans.com

 • Hulp bij vervoer in 2019

  Ongeacht het soort vervoermiddel en het gebruik ervan bestaan er in 2019 in het vervoer diverse financiële steunmaatregelen.

 • Fransen eten steeds vaker buiten de deur

  Het aantal maaltijden dat de Fransen thuis nemen, daalt en die trend versnelt dit jaar.
 • Hoeveel ben je kwijt voor een Franse rijopleiding?

  De president herhaalde onlangs dat zijn regering bezig was "met het versterken van een echt beleid om de kosten van rijbewijzen te verlagen".
 • Hulp bij vervoer in 2019

  Ongeacht het soort vervoermiddel en het gebruik ervan bestaan er in 2019 in het vervoer diverse financiële steunmaatregelen.

 • Fransen eten steeds vaker buiten de deur

  Het aantal maaltijden dat de Fransen thuis nemen, daalt en die trend versnelt dit jaar.
  
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2018Fransen eten minder vlees(waren)

Opmerkelijk nieuws uit 2018

Fransen eten minder vlees(waren)

De laatste drie jaar hebben de Fransen minder vleeswaren gegeten.

dinsdag 10 juli 2018, door Hanjo

De laatste drie jaar hebben de Fransen minder vleeswaren gegeten. In het bijzonder lieten ze de laaggeprijsde en meest vette producten liggen ten gunste van meer kwalitatieve vleeslekkernijen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Nederlandse hit op nummer 1 in Frankrijk
Beoordeling:
Bezoeken: 45
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De Fransen verlaten langzaam aan de charcuterie. In 2017 daalde (voor het derde opeenvolgende jaar) de hoeveelheid ham en worst (waaronder andouilles) dat door de Fransen werd geconsumeerd met 0,7%, volgens gegevens van de Fict, de beroepsfederatie die de vleeswarenindustrie vertegenwoordigt.

De belangrijkste slachtoffers van deze daling zijn de andouilles en andouillettes, twee producten waar de Fransen gek op zouden moeten zijn. Ze noteerden in 2017 een daling van -7,8%, rillettes (-3,6%), patés (-5,5%), boudin (-2,8%) en andere worsten (-2,6%). Zelfs de verkoop van de klassieke gekookte ham, die 21% van de omzet in deze delicatessen vertegenwoordigt, daalde met 2%.

Het zijn voornamelijk de goedkopere "premiers prix" merken die een cumulatief verlies van klanten en aankopen hebben. Ze vertegenwoordigen slechts 14,3% van de omzet, tegenover 15,1% vorig jaar. De nationale merken blijven koploper met 54% van de omzet in 2016.

Ondernemingen in moeilijkheden

Voor de industrie bereikte de productie 1,2 miljoen ton (-0,1%) en daalde de omzet van de sector met 0,5% tot 6,7 miljard euro. Het enige positieve punt was de export, die met 2,8 procent toenam. Maar de winst is miniem. De verkoop in het buitenland bedraagt slechts 166.000 ton, waarvan 70% in de Europese Unie.

Eén op de vijf bedrijven bevindt zich daardoor in moeilijkheden, ofwel 62 van de 310, met 37.000 werknemers. Sommige bedrijven gooiden de handdoek al in de ring, zoals Jean Caby, een bijna een eeuw oud bedrijf uit noord-Frankrijk, wiens gerechtelijke liquidatie heeft geleid tot het ontslag van 232 werknemers.

Voor Fict is het tijd om iets te doen om de trend te keren voordat het erger wordt. Hoe? Door "Franse vleeswaren weer op te vrolijken". In 2015 gaf een studie aan dat voor 65% van de Fransen charcuterie synoniem was met regionale knowhow en dat bijna 9 van de 10 Fransen "getroffen zouden worden door het verdwijnen van de charcuterie. Het is nog maar drie jaar geleden!

De federatie heeft onlangs een ambitieuze strategie onthuld om de consumenten gerust te stellen, zich aan te passen aan de nieuwe voedselbehoeften en hun het plezier van goede dingen terug te geven. Zij ontwikkelt daarvoor de "Code des Usages de la Charcuterie pour répondre aux attentes sociétales en termes de nutrition, santé, environnement, qualité des produits", gedragsregels om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de maatschappij inzake voeding, gezondheid, milieu en productkwaliteit.

Breken met nitrieten

Ten eerste is de industrie van plan het gebruik van zout en nitriet tegen eind 2019 terug te dringen. Momenteel is het niveau 120 mg/kg. In slechts één jaar zou het tot 80 mg/kg moeten dalen. Tegelijkertijd lanceert Fict een onderzoeksprogramma van 2,5 miljoen euro met het INRA (Institut national de la recherche agronomique) en het Institut technique du porc (IFIP) om het risico van nitrietgerelateerde kankers uit te sluiten.

Dat werd tijd, want in 2015 werd in een rapport van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek gesteld dat het risico op colorectale kanker met 18% toeneemt door slechts 50 gram vleeswaren per dag te consumeren. Dit komt door de toxiciteit van het nitriet zout dat fabrikanten aan hun producten toevoegen.
In 2017 veroorzaakte het boek "Cochonneries, comment la charcuterie est-elle devenue un poison" van Guillaume Coudray een schok bij consumenten. Daarnaast waren er de schandalen in slachthuizen, hart- en vaatziekten en de wens van de Fransen om beter te eten en vooral om hun vleesconsumptie terug te dringen.

Ook moeten de klanten de smaak van goed en volgens de regels van de kunst bereide producten terug krijgen door aanpassing aan de nieuwe eetgewoonten. "Plezier is niet langer de enige factor in het koopproces", zegt Fict. "De toename van het aantal maaltijden buitenshuis (30% van de maaltijden) is een uitkomst voor delicatessenproducten die overal gegeten kunnen worden (broodjeswinkels, restaurants, cafés en bistro’s, kantines, enz.). Bovendien ontstaan nieuwe, kortere en meer gekoppelde consumptiekanalen, die veel consumenten, met name jongeren, aantrekken.

Tot slot wil Fict professionals stimuleren om kwaliteitsproducten te ontwikkelen. "Het is van essentieel belang om de waarde van producten te verhogen door de promotie van gelabelde producten (biologische producten, producten met het label "Label Rouge", enz.). De sectoren ’qualité’ zoals biologische producten en ’terroir’ private labels groeiden in 2017 met 14,6%.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Illectronisme

  23% van de Fransen voelt zich niet op hun gemak met de digitale techniek en internet.

Bron:

- bfmtv.com

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |