allesfrans.com

 • Hervorming werkloosheidsverzekering

  Het laatste grote project van de Franse regering voor de zomervakantie is de hervorming van de werkloosheidsverzekering.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

  
BeginpaginaConsumentConsument in FrankrijkDit zijn allemaal Franse merken

Dit zijn allemaal Franse merken

zondag 22 juli 2018 , door Hanjo

Aan de naam zou je denken te maken te hebben met een Italiaans, Amerikaans, Mexicaans of Grieks product. In feite zie je op de afbeelding allemaal Franse merken.

Het vorige artikel in deze rubriek: De vier verschillende termijnen
Beoordeling:
0 stem
Bezoeken: 190
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Salakis, "Griekse" kaas uit de Lozère

Een logo op een blauwe hemel, de kleur van de Griekse vlag en een naam die eindigt op "is", zoals zoveel Griekse namen. Nog niet zo lang geleden stond er ook de (inmiddels beschermde) productnaam "feta" op; nu mag alleen aangegeven worden dat het 100% schapenkaas is. Het merk werd oorspronkelijk in Corsica gecreëerd door zuivelbedrijf Massegros dat in het begin van de 20e eeuw naar de Lozère verhuisde en in 1992 werd overgenomen door zuivelgigant Lactalis.

Cerruti, het "Italiaanse" label uit Parijs

Denk je aan Italiaanse mode, dan komen merken op als Prada, Armani of Versace. Maar een Fransman voegt daar mogelijk Cerruti aan toe. Die laatste is echter niet Italiaans, maar komt uit hartje Parijs. De oprichter, Nino Cerruti, was wel een Italiaan die in Italië met het merk "Hitman" niet veel succes had en zijn geluk beproefde in Parijs.

Hollywood, niets Amerikaans, behalve de naam

Zoek niet naar kauwgom van het merk Hollywood als je naar de Verenigde Staten gaat. Het merk is er totaal onbekend. Je kunt het (bijna) alleen in Frankrijk vinden, waar het sinds 1952 in Saint-Genest-d’Ambière (Vienne) wordt geproduceerd.
Een 100% Frans merk maar gemaakt door een Amerikaan. Courtland E. Parfet, die had deelgenomen aan de landing in Normandië, wilde surfen op de golf van Amerikaanse producten die de Fransen na de oorlog overspoelde en creëerde er een kauwgommerk met een zo Amerikaans mogelijke naam.
De kauwgom oogstte al snel succes, maar in de jaren ’70 zorgde de slogan "Fraîcheur de Vivre" voor een explosie van de verkoop. En tot vandaag is het de nummer 1 kauwgom in Frankrijk.

Desperados uit de Elzas

Bier met een tequila aroma en een onmiskenbare Spaanse naam. Desperados (of "Despé" zoals het door de echte liefhebbers wordt genoemd) heeft alle kenmerken van Mexicaans bier. Toch vond het zijn oorsprong in de Elzas. In 1995 kwam de voormalige brouwerij Fischer in Schiltigheim in Bas-Rhin op het idee om een tequila-aroma toe te voegen aan een gewoon blond bier om het jonge publiek te bereiken. In 1996 werd de brouwerij door Heineken gekocht en de Fischer-brouwerij werd in 2009 gesloten, maar een Deense groep behield de merken en blijft Desperados produceren in Bas-Rhin en in Nord.

Aoste-ham komt niet uit het Aostadal

Wees voorzichtig, noem het geen "jambon d’Aoste" maar "[jambon Aoste|ham van (het merk) Aoste]". De eerste is Italiaans en komt uit het Aostadal, de tweede is een Frans merk waarvan velen geloven dat het Italiaans is. Maar er is geen sprake van misbruik van de naam aangezien het merk Aoste afkomstig is uit een dorp in Isère genaamd... Posta. Slim!
De Aoste Group werd in 1976 opgericht en werd al snel de grootste van Frankrijk in haar vakgebied dankzij een industriële aanpak en goed gevoel voor marketing. Het merk werd in 1996 doorverkocht aan het Sara Lee-concern, maar de ham wordt nog steeds geproduceerd in Isère.

Oxbow, "surfwear" van de Franse westkust

In de jaren 90 droegen studenten Quicksilver of Oxbow. De eerste is Amerikaans, maar de tweede komt uit Normandië, waar het merk in 1985 werd opgericht. In 2005 werd het overgenomen door Lafuma en verloor het wat van zijn glans.

J.M. Weston, de "smart" schoenen uit Limoges

De naam doet vermoeden dat het om een chique Engels merk gaat.
In 1891 richtte schoenmaker Édouard Blanchard zijn werkplaats op. Zeer snel vergezeld door zijn zoon Eugène wiens ogen waren gericht op de Verenigde Staten. In 1904 ging hij naar Weston, Massachusetts, waar hij de montagetechniek van Goodyear leerde, die schoenen beter bestand maakte tegen slijtage en weer.
In 1922 besliste Eugène Blanchard, die het bedrijf van zijn vader erfde, om de fabriek te hernoemen in J.M. Weston, vandaag de dag bekend als Weston, en te focussen op de high-end markt. Weston, nog steeds een symbool van Franse luxe in Limoges, levert de laarzen van de Franse gendarmerie (1.800 paar per jaar) en schoenen van de grote politieke figuren van het land, zoals Nicolas Sarkozy, Laurent Fabius, Jacques Chirac en François Mitterrand, die eigenaar was van 30 paar Weston moccasins.

Bugatti, de mythe uit de Elzas

Niet Italiaans, Duits of Amerikaans. Nee, het meest extravagante merk sportauto’s ter wereld is Frans en heet Bugatti. De Chiron, de nieuwste supercar, kan een duizelingwekkende snelheid van 420 km/u bereiken. Dit alles voor het bescheiden bedrag van 2,4 miljoen euro.
En het is in de Elzas in Molsheim (Bas-Rhin) dat deze high-tech automobieljuwelen met de hand ontworpen en geassembleerd worden. Het merk werd in 1909 opgericht door Ettore Bugatti, een genaturaliseerde Fransman met een passie voor mechanica en paardenkrachten. Het werd mythisch door het winnen van talrijke autoraces voordat het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wegzakte.
In 1998 kocht ondernemer Ferdinand Piëch, de toenmalige eigenaar van Volkswagen, de merkrechten en richtte hij het bedrijf Bugatti opnieuw op in de oorspronkelijke bakermat Molsheim.

Jeff de Bruges, chocolade uit Seine-et-Marne

Zelfs voormalig minister Arnaud Montebourg ging in 2013 op de radio in de fout toen hij betreurde geen Franse pralines aan te kunnen bieden in plaats van Jeff de Bruges. Toch is het beroemde chocolademerk Frans. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ferrières-en-Brie (Seine-et-Marne), waar ongeveer honderd mensen werken, de honderden filialen en franchisewinkels in heel Frankrijk niet meegerekend.
Philippe Jambon richtte dit merk op in 1986. Hij noemde het Jeff de Bruges naar "Jeff", een lied van de Belgische zanger Jacques Brel en naar de stad Brugge die symbool staat voor de Belgische chocolademakerij. En hoewel het bedrijf Frans is, bevinden de productiewerkplaatsen zich nog steeds in België en dit sinds de oprichting van het bedrijf.

Kickers, schoenen uit Maine-et-Loire

In schoenen is het beter om een naam te hebben die Angelsaksisch klinkt. Naast Weston is Kickers ook een puur Frans merk. Wanneer Daniel Raufast op een affiche voor het musical Hair alle zangers in jeans en blote voeten ziet, besluit hij schoenen voor deze generatie te gaan ontwerpen. Het wordt een schoen met klinknagels die als ogen voor de veters fungeren, een rood Levi’s type label aan de zijkant en zichtbare stiksels.
Gebaseerd op het Engelse woord "kick", waaraan een "s" wordt toegevoegd om de gelijkenis met het woord jeans aan te geven, startte hij in 1970 het bedrijf Kickers in Cholet (Maine-et-Loire). Toen de schoenen in de jaren ’80 en ’90 massaal door Engelse popsterren werden gedragen, explodeerde de verkoop. Vandaag de dag zijn het ouders die het merk voor hun kinderen kiezen.

Columbus Café, de Franse Starbucks

Met de naam van de ontdekker van Amerika een logo met het hoofd van een grote beer ziet Columbus eruit als een Amerikaanse coffeeshop, als een broertje van Starbucks. Toch is het meer een Franse neef. Twee ondernemers, Philippe Bloch en Ralph Hababou, richtten deze eerste koffieketen op in 1994 in Parijs.
Verleid door de veelbelovende jonge keten Starbucks, die op dat moment slechts 200 shops in de Verenigde Staten had (tegen 14.000 nu!), besloten ze hun eigen concept te lanceren voordat de toekomstige Amerikaanse reus voet op Franse bodem zette. De keten kende ondanks beperkte middelen een groot succes, maar de komst van Starbucks in Frankrijk in 2004 betekende een tegenslag voor haar expansie, die enkele jaren geleden niettemin werd hervat met vestigingen in stations, luchthavens en langs de autosnelweg.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Eco-participation

  Een toeslag op de verkoopprijs van in Frankrijk verkochte elektrische of elektronische apparaten.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |