allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenDeegwarenBroodsoorten
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Broodsoorten

donderdag 2 augustus 2018 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 1 september 2018

We kennen allemaal de baguette, maar er zijn nog veel meer soorten brood in Frankrijk. Hun benaming is vaak plaats- of streekgebonden en sommige bakkers verzinnen ook eigen namen voor hun brood. Dit zijn de meer algemene benamingen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Baguette
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 4.118
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Hoewel "bruin" brood steeds vaker bij de Franse boulangerie te vinden is, bakt deze nog steeds overwegend wit brood ("pain blanc"). Onder de verschillende tabs vind je de belangrijkste soorten.

Wit stokbrood

Baguette

Dit ongeveer 60 cm lange stuk Franse traditie heeft recht op een eigen artikel:

 • Baguette
  Een artikel in onze rubriek > Franse samenleving > Eten en drinken > Deegwaren

  Stokbrood, Frankrijks nationale trots.

Baguette tradition

We zeiden hierboven dat de baguette een stuk Franse traditie is, maar toch is er een "baguette tradition". Dat heeft te maken met een Frans decreet dat in 1993 werd uitgevaardigd. Hierin staat dat het traditionele brood een niet bevroren brood moet zijn dat ter plaatse wordt vervaardigd. Een ander onderscheid zit in de beperking van additieven als gluten of ascorbinezuur.

Pain

Het woord "pain" is de algemene benaming voor "brood", maar vraag je bij de bakker om "un pain", dan krijg je een dik stokbrood (400 gram in plaats van 200 gram voor een baguette).

Ficelle of Flûte

Een "ficelle" is een touwtje, maar ook een dun stokbrood. Het bestaat uit iets meer dan 100 gram deeg en je eet vooral korst. Je kunt het prima gebruiken om in de soep te soppen.
In sommige streken spreekt men van een "flûte" (fluit).

Maar let op: de benaming "flûte" wordt in sommige streken voor een gewoon formaat stokbrood gebruikt!

Wit brood

Brioche of Pain brioché

Dit zijn zoetere broden (soms mooi gevlochten) van wit meel waaraan suiker, eieren en eventueel melk is toegevoegd. Er zijn enkele varianten die veel op brioche lijken, zoals pain au lait (ook vaak als broodjes) en pain viennois (vaak als stokbrood). Het is een zoete variant van het Nederlandse zachte witte bolletje.

Couronne

Een "couronne" is een kroon en dan begrijp je direct de vorm van dit brood. Het is een in een cirkel gebakken stokbrood.

Faluche

Dit plat ronde brood vind je vooral in Noord-Frankrijk. Het heeft iets weg van het Turkse ronde brood dat je in Nederland veel ziet.

Pain aux céréales

Een (meergranen)brood met een mengsel van ongemalen granen en zaden. We noemen het ook in de categorie bruinbrood!

Pain au levain of Miche

Dit zuurdesembrood vind je in alle Franse regio’s, meestal in de vorm van groot rond met meel bestoven brood. Ze worden soms heel groot gebakken en dan kun je om een half of kwart brood vragen.

Pain au mais

Maisbrood is ook steeds vaker bij de Franse bakker te vinden, soms alleen op zondag, wanner de bakker "pains spéciaux", speciaal brood verkoopt.

In het Frans spreek je het woord "mais" uit met twee lettergrepen: "ma-ies".

Gâche de Normandie/Vendée

Dit traditionele brood (dat ook wel tot de viennoiserie wordt gerekend) wordt ook wel falue (of fallue) genoemd. Het is een soort brioche.

Pain azyme

Aan het deeg van dit brood is geen gist toegevoegd, waardoor het compact is. De platte versie wordt Papier azyme of Papier hostie genoemd.

Gevuld witbrood

Met deze categorie bedoelen we niet een pain au chocolat, dat hoort bij de viennoiserie.

Fouée en Fouace angevine

De Fouée is een balletje brood, gebakken in de oven en (afhankelijk van de regio) gevuld met rillettes, champignons, witte bonen of boter uit het westen van Frankrijk (Touraine, Saumurois, Poitou, Charentes). In de Anjou is het beter bekend onder de naam Fouace angevine.

Fougasse of Fougace

Fougasse is een Provençaals brood met een zachte korst, van een deeg waaraan olijfolie is toegevoegd. Het kan licht gezoet zijn of versierd met uien, zwarte olijven, ansjovis en spek. Er is ook een "fougasse au sucre" in de Zuidelijke Alpen en in Aigues-Mortes (Gard).

Bruin brood

De grens tussen wit en bruin brood is moeilijk te leggen. Voor een Fransman of een Nederlander ligt die grens trouwens op een ander punt: zo bruin als de Nederlandse bakker, bakt de doorsnee boulanger niet! Wij houden de Franse indeling aan.

Overigens zegt de Fransman geen "pain brun", maar "pain gris".

Pain aux céréales

Een meergranenbrood waaraan een melange van ongemalen granen en zaden is toegevoegd. Je zag het ook al in de categorie witbrood staan!
Om een onderscheid te maken gebruiken de Franse bakkers (vaak afhankelijk van hun leverancier voor de grondstoffen) naar Noord-Europa verwijzende namen, zoals "Pain Viking" of "Pain nordique". Het zijn vaak de "bruinste" broden die je bij de Franse bakkerij kunt vinden.

Een "Pain suédois" of een "Pain poliare" is niet bruin! (zie: "Meer pain").

Pain au son

Een bruin tarwebrood met veel zemelen. Een "pain au son d’avoine" (zoals op de afbeelding) is van haver gemaakt.

Pain de campagne, Boule of Pavé

Dit brood is voor de Fransen al aardig "bruin", terwijl een Nederlander hem nog als witbrood zou beschouwen. Het is een groot stevig brood met een dikke korst, het klassieke Franse boerenbrood dat daarom ook wel pain paysan heet. Je kunt het vaak "à la coupe" kopen (zie de tab "Termen bij de bakker").

Afhankelijk van de bakker is aan het tarwemeel wat rogge, volkorenmeel of zuurdesem toegevoegd. Als kleinere broden heten ze vaak "Boule" of "Pavé", terwijl de grotere op maat worden afgesneden – à la coupe heet dat. Je betaalt een pain de campagne dus vaak au poids, op gewicht.

Pain complet of Pain intégral

Dit is een volkorenbrood van diverse meelsoorten en grof gemalen granen. Je komt ze tegenwoordig zelfs bij de plattelandsbakker tegen.

Pain de seigle of Pain noir

Dit brood van roggemeel (minstens 70% rogge) is vaak het donkerste brood dat je bij de Franse bakker kunt vinden. Het is bleek vergeleken met een Nederlandse roggebrood, hoezel de Fransen het al behoorlijk zwart vinden.

Er is ook Pain au seigle, een brood waaraan wat rogge is toegevoegd.

Meer "pain"

 • Pain d’épices is ontbijtkoek;
 • Pain de mie is bereid met een deeg waaraan vet en suiker zijn toegevoegd. Vaak verkocht in verpakkingen van vierentwintig plakken. Het is de basis voor de productie van beschuit.
 • Pain pistolet is een hard rond bolletje.
 • Pain suédois is een witbrood dat vaak belegd wordt verkocht. Een variant is "Pain polaire".
  • Pain croquant suédois is knäckebröd.
 • Pain viennois is een langwerpig broodje met een zachte en glanzende korst, versierd met diepe insnijdingen, waarin kleine hoeveelheden ingrediënten zijn verwerkt (soms ook chocolade).

Termen bij de bakker

 • Wanneer bij een brood "à la coupe" staat, betekent het dat je er een stuk van kan laten afsnijden. Je betaalt dan "au poids", op gewicht.
 • Een half stokbrood is "une demi baguette".
 • Wanneer je het brood gesneden wilt hebben, vraag je "tranché, s’il vous plaît" en niet "coupé"!
 • Wil je geen donkere korst aan je stokbrood, dan vraag je om "pas trop cuit", maar vind je dat juist lekker, dan zeg je "bien cuit".
 • Wil je glutenvrij brood, dan vraag je: "Avez vous du pain sans gluten?"

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention