allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVerkeer en veiligheidDe ware oorzaken van verkeersdoden op de Franse autosnelwegen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De ware oorzaken van verkeersdoden op de Franse autosnelwegen

dinsdag 31 juli 2018 , door Hanjo

Het aantal doden is sinds 2000 gehalveerd. Maar als je goed kijkt naar het aantal ongevallen dat zich in 2017 heeft voorgedaan op de 9.000 km Franse autosnelwegen, kun je stellen dat dit een wonder is, aangezien automobilisten zo roekeloos en ongeduldig met elkaar concurreren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Bufferzones bij oversteekplaatsen
Beoordeling:
Bezoeken: 182
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Volgens gegevens van de Asfa die het blad Le Parisien onthulde, hebben zich vorig jaar 150 dodelijke ongevallen voorgedaan met 166 doden tot gevolg.

En in de overgrote meerderheid van de gevallen zijn de bestuurders schuldig. Enkele van de belangrijkste ongevallenfactoren zijn slaperigheid en vermoeidheid, alcohol- of drugsgebruik, onoplettendheid, gevaarlijke manoeuvres en snelheidsovertredingen. Uit de studie van de Asfa blijkt echter vooral dat slechte rijgewoontes de kop opsteken of zich blijven voordoen.

Radars die de onderlinge afstand kunnen meten

Omdat het rijgedrag niet op afstand kan worden beïnvloed, vertrouwt de Franse verkeersveiligheid op de kunstmatige intelligentie van auto’s om te helpen de automobilist in leven te houden. Op de snelweg kan in de toekomst worden gerekend op autonome voertuigtechnologie voor het leveren van noodremsystemen, adaptieve cruisecontrol en dashboards die je wakker kunnen maken of houden in geval van slaperigheid.

Maar wanneer de automobilist zelf meent de controle te kunnen houden, heeft de verkeersveiligheid al het wapen gevonden tegen deze problematiek die verantwoordelijk was voor acht doden in 2016. Binnen twee jaar zullen nieuwe slimme radars je kunnen flitsen wanneer je te dicht op je voorganger rijdt.

Cijfers om koude rillingen van te krijgen

26% van de doden droeg geen gordel. Dit cijfer roept vragen op en bewijst dat sommige bestuurders zich helemaal niet bewust zijn van het gevaar dat ze lopen. De gordel is in Frankrijk voorin verplicht sinds 1973 en achterin sinds 1990. Vaak zijn het de voor- of achterpassagiers, veel minder vaak de bestuurder. Misschien zijn het de toeters die klinken wanneer degene die achter het stuur zit zijn veiligheidsgordel niet heeft vastgemaakt.

Het wordt gezien als een generatieprobleem. Kinderen hebben over het algemeen allemaal de reflex de gordel om te doen, maar mensen die zich de dagen dat er helemaal geen gordel in de auto zat kunnen herinneren, hebben de neiging als passagier geen gordel om te doen.

Volgens de Franse verkeersveiligheid hadden vorig jaar meer dan 350 levens gered kunnen worden als iedereen zijn veiligheidsgordel had vastgemaakt. Het niet dragen van een veiligheidsgordel vertienvoudigt de kans op overlijden bij een ongeval omdat je vaak uit de auto wordt geslingerd.

25% is gerelateerd aan alcohol, drugs of medicatie. Het aantal ongevallen met alcohol, drugs of medicijnen steeg in twee jaar tijd van 15% naar 25%! Dat is een verontrustende toename. Mannelijke bestuurders jonger dan 35 jaar zijn het meest vertegenwoordigd in dit soort ongevallen, die voornamelijk ’s nachts en in het weekend plaatsvinden. Preventiecampagnes wijzen er al jaren op: iemand die gedronken heeft, heeft 8,5 keer meer kans om verantwoordelijk te zijn voor een dodelijk ongeval. Wat de meeste zorgen baart, is dat chauffeurs alcohol en cannabis mengen, waardoor het risico op een ongeval met een factor 27 toeneemt.

42% van de ongevallen met als oorzaak onoplettendheid heeft betrekking op 18- tot 34-jarigen. Het wordt lang niet altijd veroorzaakt door snelheid, maar door het onverantwoord gebruik van smartphones, tablets en andere beeldschermen aan het stuur. Terwijl er steeds meer preventieboodschappen komen, blijven acht miljoen Fransen hun telefoon tijdens het autorijden raadplegen. Vooral jonge mensen. 61% van de bestuurders jonger dan 35 jaar leest tijdens het rijden zijn tekstberichten en 32% schrijft ze!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

- leparisien.fr

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention