allesfrans.com
 
BeginpaginaMedischAlgemeenVanaf 15 september tele-consultatie
 

Vanaf 15 september tele-consultatie

vrijdag 17 augustus 2018 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 2 september 2018

Tele-consultatie en tele-expertise zullen aan de Franse medische praktijken worden toegevoegd. De aanpak van "het grote probleem van toegang tot zorg voor iedereen", volgens de regering.

Het vorige artikel in deze rubriek: Vaccinatieprogramma
Beoordeling:
Bezoeken: 63
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De aftrap is gegeven. Vanaf 15 september zullen patiënten die in Frankrijk wonen kunnen profiteren van teleconsulten, een echte medische consultatie, maar dan op afstand, die aanleiding kunnen geven tot een digitaal recept. Dit is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen de zorgverzekering en de artsenvakbonden.

Het decreet werd op vrijdag 10 augustus bekendgemaakt in het Franse Publicatieblad. Het regelt de relatie tussen zelfstandig werkzame artsen en de ziektekostenverzekering. "Het stimuleren van de ontwikkeling van beroepsgroepen en de uitwisseling van informatie en meningen tussen beroepsbeoefenaren in de gezondheidssector, met name door de toepassing van telegeneeskunde (tele-expertise en teleconsultatie), draagt bij tot het belangrijke vraagstuk van de toegang tot zorg voor iedereen", zegt artikel 28, lid 6, van het nationale verdrag.

Teleconsultatie

Teleconsultatie is "in lijn met het gecoördineerde zorgtraject", aldus de tekst. Ook wordt de nadruk gelegd op het vertrouwelijke karakter van de uitwisselingen. Televergaderingen "moeten dus ook plaatsvinden op plaatsen die het vertrouwelijk karakter van de uitwisseling tussen de patiënt en de raadgevende arts waarborgen" en "onder voorwaarden die de veiligheid van de doorgegeven gegevens waarborgen".

Concreet gezien is een eenvoudig telefoontje niet genoeg, evenmin als het doorgeven van gegevens via Skype, FaceTime, of een ander videoconferentiesysteem. Een geautoriseerde zorgverlener moet in de lus passen. "Het goede nieuws is dat de sociale zekerheid vanaf september voor dit alles zal zorgen", voorspelde Nicolas Wolikow, president en medeoprichter van Qare, een baanbrekende start-up van deze dienst.

Inhoudelijk vindt het overleg plaats op dezelfde manier als bij een bezoek aan een arts. De behandelaar bevraagt zijn patiënt, stelt een diagnose, schrijft eventueel een passende behandeling voor, laat fysiologisch of lichamelijk onderzoek uitvoeren, verwijst naar een andere gespecialiseerde collega...

Tele-expertise

Dat brengt ons bij tele-expertise. Volgens de tekst gaat het om "de deskundigheid die wordt gevraagd door een arts die "de arts die het verzoek heeft ingediend" wordt genoemd en door een arts die "de vereiste arts" wordt genoemd, op grond van zijn opleiding of bijzondere bekwaamheden, op grond van medische gegevens of elementen in verband met de verzorging van een patiënt en dit zonder zijn of haar aanwezigheid.

De zorgverzekering onderscheidt twee niveaus: "eenvoudige" of "diepgaande" tele-expertise. In het eerste geval gaat het om het verkrijgen van "een snelle kennisgeving bij het lezen van een document in de context van een eenvoudige klinische situatie", legt de CNAM uit in het dagblad van de dokter. Voor grondige tele-expertise is een "uitvoerig gemotiveerde mening" vereist.

In beide gevallen, telefonische consultatie en tele-expertise, is de toestemming van de patiënt vereist voordat de handeling wordt uitgevoerd. Indien de tele-expertise moet worden herhaald, is een initiële toestemming niettemin voldoende. De terugbetaling ervan zal tot februari 2019 duren, volgens het tijdschema van de minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention