allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWater en sanitairWarm waterTemperatuurproblemen met de boiler
 

Temperatuurproblemen met de boiler

zondag 16 september 2018 , door Hanjo

Als je problemen hebt met de temperatuurinstelling van het warme water (het water is te warm of te koud, of er is niet genoeg warm water) raadpleeg dan de onderstaande oplossingen. Soms is het ook voldoende om de boiler op de juiste temperatuur te brengen om energie, en dus geld, te besparen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Groupe de sécurité, beveiliging van de boiler
Beoordeling:
Bezoeken: 111
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Sommige warmwaterproblemen kunnen gemakkelijk worden opgelost zonder dat je een loodgieter hoeft te bellen. De oplossing zit in de aanpassing van je boiler.

Het water is te heet

Korte cyclus

Als het water warmer is dan normaal en je je boiler niet hebt afgesteld, kan het probleem zijn dat de boiler op een korte cyclus is ingesteld.
Dit gebeurt vaak. Dit wordt duidelijker tijdens de wintermaanden, wanneer de temperatuur van het water lager is.

Het warme water dat je gebruikt, komt uit de bovenkant van de tank. Tegelijkertijd stroomt koud water onderin de tank om deze te vullen. Dit koude water zorgt ervoor dat het element van de elektrische apparaten (of de brander op gasapparaten) het water verwarmt. Zo heb je warm water aan de bovenkant van de tank en koud water aan de onderkant.

Omdat de temperatuur stijgt, zal het water in de bovenkant van de tank veel warmer zijn dan normaal, voordat de thermostaat onderin wordt uitgeschakeld.

Als je onmiddellijk na dit proces warm water gebruikt, zul je de temperatuutstijging opmerken. Het water koelt af en keert na ongeveer een uur weer terug naar de normale temperatuur. Dit is een normaal gedrag voor alle warmwatertanks met een accumulatietank. Geen noodzaak om een loodgieter te bellen!

Thermostaatstoring

Soms kan een thermostaat vastlopen of defect raken. Het gevolg is een oververhitting van het water. Dit kan zowel met een elektrische eenheid als met een gasinstallatie gebeuren. Het probleem doet zich vaker voor bij elektrische modellen.
Dit kun je proberen:

Voor elektrische modellen
 • Schakel de stroom uit, zet de bedieningselementen tegelijkertijd op een lagere of hogere temperatuur, van het laagste naar het hoogste niveau.
 • Herhaal de operatie meerdere malen. Elke keer dat je de instelknop gebruikt, moet je een kleine klik horen.
 • Zet de thermostaat op de juiste temperatuur.
Voor gasmodellen
 • Stel de bediening in op automatische bediening.
 • Draai de temperatuurknop meerdere malen naar de laagste en hoogste stand. Als er warm water in de tank zit, moet je de thermostaat horen klikken wanneer deze aan en uit gaat.
 • Soms werkt de vastzittende thermostaat na deze operaties weer.

Aardingselement

Warmwatertanks met een dubbel element sturen 120 volt naar het verwarmingselement. De thermostaat stuurt ook 120 volt naar de verwarming, wat dan overeenkomt met de 240 volt die nodig is voor het verwarmingselement.
Een aardingselement verwarmt het water, zelfs als de thermostaat wordt uitgeschakeld omdat het continu stroom ontvangt. Dit probleem komt niet zo vaak voor. Het vereist verificatie als eerdere pogingen mislukt zijn.

Het water is niet warm genoeg

Lage buitentemperaturen kunnen leiden tot een daling van de watertemperatuur tot -1°C. Dit koude water vermengt zich met warm water in de tank. Het koelt het dus zeer snel af. Koeler water heeft ook meer tijd nodig om te verwarmen.

Het verhogen van de temperatuur van de thermostaat tijdens de wintermaanden kan helpen. Maar als je de temperatuurinstellingen van de boiler hebt verhoogd en nog steeds het gevoel hebt dat het water niet zo heet is als het zou moeten zijn, controleer dan de thermostaat en verwarmingselementen.

Het water is warm, maar niet lang genoeg

Het probleem komt vaak voor bij elektrische apparaten; het verwarmingselement of de thermostaat onderin werkt niet. Je hebt dan alleen warm water bovenin de tank.
Hoewel het water heet is, duurt het lang om na gebruik weer op te warmen.

Controleer het bovenste verwarmingselement. Het is beter om beide elementen tegelijk te vervangen.

Pas de boiler aan om meer warm water te hebben

De thermostaatinstellingen zijn warm, heet en zeer heet. Andere hebben aanduidingen in graden: 50, 60 of zelfs 70. Maar warmwatertanks hebben geen exacte temperatuur; de temperatuur kan in beide richtingen met enkele graden variëren.

De meest voorkomende opmerking is "onze boiler werkt, maar we hebben niet genoeg warm water". In plaats van een nieuwe boiler met een groter vermogen te kopen, is de oplossing de installatie van een thermostatisch mengkraan, een mitigeur thermostatique of vanne thermostatique.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention