allesfrans.com
 
BeginpaginaVerzekeringenVoertuigverzekeringSchade door aanrijding met wild dier
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Schade door aanrijding met wild dier

donderdag 18 oktober 2018 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 15 november 2019

Met jouw voertuig heb je een wild dier (wild zwijn, hert of een ander dier "res nullius" d.w.z. zonder voogd of meester) geraakt op een openbare weg in Frankrijk. Wat moet je doen?

Het vorige artikel in deze rubriek: Een verzekering voor je voertuig
Beoordeling:
Bezoeken: 712
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Laat het ongeval registreren en stuur de aangifte naar jouw verzekeraar.
Je moet onmiddellijk de gendarmerie of de nationale politie op de hoogte brengen van het ongeval en in geval van lichamelijk letsel zal de politie een proces-verbaal opstellen.

Maak foto’s van de plaats van het ongeval (al dan niet met hekken, gevarentekens, enz.) en van het voertuig op de plaats van het ongeval. Verzamel de haren die op de bumper zijn achtergebleven, bewaar het bewijs van de botsing met het dier. Verzamel eventuele getuigenissen en vul het schadeformulier in.

Is het dier ten gevolge van het ongeval omgekomen als gevolg van de botsing en gaat het om groot wild is (wild zwijn, hert, ree,...), dan kun je het meenemen, met toestemming van de politie (artikel L424-9 van de Code de l’environnement). Maar de wederverkoop ervan is verboden.
In alle andere gevallen moet u de diensten van het bevoegde gemeentehuis (van de plaats van het ongeval) op de hoogte brengen, die het dier dan zal verwijderen.

Na een botsing met een dier moet je het ongeval binnen vijf werkdagen melden bij jouw verzekeraar (artikel L113-2 van de Code des assurances). Je verzekeraar zal een expertise laten uitvoeren om vast te stellen of de schade daadwerkelijk is veroorzaakt door een wild dier.

Vergoeding voor materiële schade aan het voertuig

De vergoeding van de schade aan de auto of motor is afhankelijk van het afgesloten verzekeringscontract.

Als je "au tiers" verzekerd bent, wordt je niets vergoed. Alle herstelkosten zijn dan voor jouw rekening.
Indien je "tous risques" verzekerd bent, of indien het contract voorziet in de dekking van alle ongevallen, ben je gedekt voor alle materiële schade aan het voertuig.

Welke malusboete op het contract na een botsing met een dier?

Je krijgt geen boete op jouw autoverzekering als de aanrijding met het wilde dier de kenmerken van overmacht heeft, d.w.z. als het niet te voorkomen, onvoorspelbaar en in de buitenwereld was. Hetzelfde geldt als het ongeval het gevolg is van nalatigheid van de eigenaar van het dier (paard dat uit de omheining is ontsnapt....).

Maar in het geval van een botsing met een dier in een gebied dat wordt gekenmerkt door borden overstekend wild, kan jouw verzekeraar van mening zijn dat het geen geval van overmacht is. Hij kan dan een malusboete op de verzekeringspremie toepassen.

Als de aanrijding met een wild dier plaatsvindt in een gebied waar geen borden staan die de doorgang van wilde dieren aangeven, kun je een klacht indienen tegen de wegbeheerder (staat, departement, gemeente....) of de wegbeheerder om te proberen hen aansprakelijk te stellen.

Als de botsing plaatsvond met een dier dat door de jagers werd vervolgd, kan hun aansprakelijkheid ontstaan (of die van de jachtvereniging of -vereniging waarvan zij lid zijn), in geval van nalatigheid van hun kant. Het is hun wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die jou dan moet vergoeden.

Schadevergoeding voor gewonde passagiers

Of je nu au tiers of tous risques verzekerd bent, indien jouw passagiers gewond raken vergoedt de verzekeraar hen onder de dekking van je aansprakelijkheid. Deze dekking moet zijn opgenomen in het autoverzekeringscontract. Het vergoedt de schade die door de bestuurder van het voertuig aan anderen wordt berokkend.

De gewonde passagier of derde partij kan ook gedekt worden door een persoonlijke ongevallenverzekering. Hij moet het ongeval binnen 5 werkdagen melden bij zijn verzekeraar om in aanmerking te komen voor een aanvullende dekking.

De vergoeding als bestuurder van het voertuig

Als je een persoonlijke ongevallenverzekering of een persoonlijke ongevallenverzekering voor bestuurders hebt afgesloten, ontvang je een schadevergoeding.

Indien je geen bestuurdersverzekering hebt afgesloten of indien jouw persoonlijk letsel niet volledig wordt vergoed onder deze dekking, kun je aankloppen bij het Fonds de Garantie des Assurances Obligatoires de dommages (FGAO). Deze laatste komt tussenbeide in geval van een botsing met een wild dier of met een dier zonder geïdentificeerde eigenaar of waarvan de eigenaar niet verzekerd is. Het Garantiefonds vergoedt lichamelijk letsel en komt naast jouw verzekeraar tussenbeide om de geleden schade volledig te vergoeden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention