allesfrans.com

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

 • Hoe het mis kan gaan

  Wat in de ene taal een gewoon woord is, kan in de andere taal een lelijk woord zijn of heel iets anders betekenen. Een paar voorbeelden met de Franse  (...)

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenVerf en schilderwerkAfbijten

Afbijten

woensdag 31 oktober 2018 , door Hanjo

Het verwijderen van een oude verf- of laklaag heet in het Frans "décaper" (afkrabben, afbijten; schoonmaken). Een afbijtmiddel is een "décapant".

Beoordeling:
Bezoeken: 49
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een décapant is een chemisch product dat gebruikt wordt in de industrie en voor doe-het-zelf, en bedoeld is om dunne lagen verf, vernis en oxiden te verwijderen.
Voor doe-het-zelvers is de stripper vloeibaar of gel, met gedompelde of geborstelde toepassingen.

Afhankelijk van het gebruikte product kan een spoeling al dan niet noodzakelijk zijn.

Verfafbijtmiddelen maken gebruik van verschillende agressieve chemicaliën (oplosmiddelen zoals methyleenchloride, of verschillende zuren en andere verbindingen).

Wanneer een goedkope, maar zeer effectieve stripper nodig is, is een oplossing het gebruik van bijtende soda (bescherm huid en ogen, want dit product is zeer corrosief en dus gevaarlijk) verdund met water, en voeg een beetje behanglijm toe om een dikker mengsel te verkrijgen.

Is een verfafbijtmiddel met methyleenchloride effectiever?

Een verfafbijtmiddel met methyleenchloride (chlorure de méthylène) werkt sneller, maar is veel giftiger voor de mens en in Frankrijk verboden voor vrije verkoop.
Om je gezondheid te beschermen gebruik je dus een methyleenchloridevrije verfafbijtmiddel.

Beschadigt het verfafbijtmiddel het hout?

Nee, het afbijtmiddel is zodanig samengesteld met oplosmiddelen dat de te verwijderen lagen vernietigd worden, maar het hout onbeschadigd blijft. Wanneer oplosmiddelen in het hout migreren, verdampen ze eenvoudigweg.

Verwijderen verfafbijtmiddelen alle afwerkingsproducten?

Afbijtmiddelen worden gebruikt om vlekken, vernissen en eencomponentenverven te verwijderen. Voor het verwijderen van een vloerverf of een tweecomponenten laag (met verharder) is alleen mechanisch schuren met een elektrische schuurmachine effectief.

Kan een afbijtmiddel worden gebruikt op PVC?

Nee, het afbijtmiddel zou het plastic materiaal (PVC, ABS, polystyreen, polycarbonaat) veranderen.

Hoe "strip" je een een gelakte deur?

Voor snel en efficiënt werken geniet een horizontale ondergrond de voorkeur. Breng de vernisstripper in een dikke en regelmatige laag aan met een kwast of spatel. Laat 15 minuten tot 1 uur inwerken, afhankelijk van de aard van de te verwijderen coating. Vermijd direct zonlicht en tocht. Wanneer de laag voldoende zacht is geworden (schraap een klein oppervlak af met een spatel en controleer of het terugkeert naar het ruwe substraat), verwijder je het geheel met een spatel.

Spoel met water als je een gelstripper (décapant en gel) hebt gebruikt; niet spoelen als je een "décapant résidus secs" hebt gebruikt.
Als er nog oude lagen moeten worden verwijderd, herhaal je de handeling.

Laten drogen en afwerken door te schuren met medium-korrel schuurpapier.

Geeft het afbijtmiddel de tijd die nodig is om de volledige dikte van de te strippen folie te verzachten - de spateltest wordt gebruikt om te bepalen of dit het geval is.

Hoe strip je een houten meubelstuk?

Het is aan te raden om horizontaal te werken. Breng met een kwast of spatel een dikke laag verfafbijtmiddel aan. Laat het inwerken. Afhankelijk van de aard en het aantal te verwijderen lagen coatings kan de verwerkingstijd variëren van 5 minuten tot 1 uur. Test regelmatig met een spatel om te controleren of de folie voldoende zacht is en voeg het product toe als het begint uit te drogen.
Wanneer de film zacht genoeg is, verwijder je het afbijtmiddel en de coating met een spatel. Bij een gelstripper verwijder je het door af te spoelen met water.

Welk oplosmiddel moet je gebruiken om de stripper te spoelen?

De stripper spoel je af met water. Op tannine hout (eik, kastanje....) gebruik je aceton, om te voorkomen dat de tannines stijgen.

Waarom moet je met water naspoelen?

Om een gemakkelijk aan te brengen gel te vormen, moet in de formule was worden verwerkt om het hout vettig te maken en te voorkomen dat de afwerkingen blijven plakken. Water verwijdert dit.
In een décapant résidus secs zitten geen wassen, dus het is niet nodig om het af te spoelen.

Hoe verwijder je beits?

Beits is een transparante microporeuze afwerking die het hout beschermt tegen weersinvloeden en UV-stralen. Als je de kleur echter te donker vindt en deze wilt veranderen of als de beits versleten is, moet je deze mogelijk verwijderen.

Om dit te doen, moet je het hout afbijten om de onderlaag bloot te leggen en een betere hechting aan de nieuwe afwerking te bieden. Hiervoor kun je gebruik maken van een speciaal afbijtmiddel. Je brengt het in dikke lagen aan met een borstel. Afhankelijk van de dikte van de beits vijf tot enkele tientallen minuten laten inwerken. Het residu wordt vervolgens verwijderd met een spatel of een schraper. Je kunt een nylon borstel gebruiken op reliëfs of lijstwerk.

Na het drogen is een lichte schuurbewerking noodzakelijk alvorens een nieuwe afwerking aan te brengen.

Hoe strip je verf?

Als de verf te beschadigd is of van kleur verandert, is het belangrijk om de oude verf die op uw ondergrond achterblijft te verwijderen voordat je een nieuwe afwerking aanbrengt, zodat deze in zijn oorspronkelijke staat kan worden hersteld. Je moet daarom een afbijtmiddel aanbrengen dat is aangepast aan het hout, met of zonder spoelen.

Om de verf te verwijderen breng je de verfafbijtmiddel in verschillende lagen aan met een kwast. Laat het product tussen de vijf minuten en enkele tientallen minuten inwerken en verwijder vervolgens het geheel met een spatel of schraper. Je kunt een nylon borstel gebruiken als je reliëfs of lijstwerk wilt strippen.

Als het gebruikte afbijtmiddel nagespoeld moet worden, gebruik je een vochtige spons.

Na het drogen schuur je de ondergrond mechanisch op voordat je een nieuwe afwerking aanbrengt.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Beitsen

  Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van bijvoorbeeld hout te beschermen en het een mooi uiterlijk te geven.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |