allesfrans.com

 • Eerste versoepeling regels rond bronheffing

  Bij een daling van de heffing op jouw inkomsten met minimaal 10% mag je, ongeacht het bedrag, je heffingspercentage aanpassen.
 • Controle elektrische installatie van privéwoning door Consuel

  Het controleren of een elektrische installatie voldoet aan de huidige Franse norm NFC 15 100.

 • EDF, Enedis, Engie, ERDF, GDF, RTE... Hoe zit dat nou?

  Kom jij er nog uit? Wie is nou wat?

 • Eerste versoepeling regels rond bronheffing

  Bij een daling van de heffing op jouw inkomsten met minimaal 10% mag je, ongeacht het bedrag, je heffingspercentage aanpassen.
 • Controle elektrische installatie van privéwoning door Consuel

  Het controleren of een elektrische installatie voldoet aan de huidige Franse norm NFC 15 100.

  
BeginpaginaVerkeer en vervoerVervoermiddelenAutoControleer eventueel gesjoemel met tweedehands auto

Controleer eventueel gesjoemel met tweedehands auto

zondag 4 november 2018, door Hanjo

Een nieuwe website moet het controleren van de geschiedenis van je toekomstige tweedehands auto mogelijk gaan maken. De beta-versie van " HistoVec" is momenteel online.

Het vorige artikel in deze rubriek: Brandstof
Beoordeling:
Bezoeken: 45
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Alles wat je over jouw toekomstige tweedehands auto moet weten om oplichting te vermijden, is wat de website HistoVec, opgezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken, biedt. Dit nieuwe portaal is momenteel in zijn beta-versie beschikbaar, maar het kan al gebruikt worden door professionals en particulieren.

Bekijk de geschiedenis van de auto

Het principe is eenvoudig. Een eigenaar die zijn voertuig wil verkopen, vult op het platform het kenteken en verdere gegevens in die op het kentekenbewijs van het voertuig zijn geregistreerd. De site doorzoekt het officiële registratiesysteem van voertuigen (de SIV) naar sleutelmomenten in het leven van het voertuig. Dit omvat: datum van ingebruikneming, eigendomsoverdracht, claims voor gecontroleerde herstelling of administratieve situatie (pandrecht, verzet, diefstal). De site geeft onmiddellijk een overzicht van de situatie van het voertuig. Ook de Crit’Air categorie wordt vermeld.

Komt de auto van een eerste eigenaar, dan mag je hopen op een groen beeld met "Rien à signaler".

Screenshot Histovec-Beta
Screenshot Histovec-Beta
(Klik om te bekijken)

De site specificeert de data van de eerste registratie en het huidige registratiedocument. Het geeft ook aan of de auto in pand is gegeven of als gestolen werd aangegeven, of dat er een procedure tegen de auto loopt. Dit kan de potentiële koper bijvoorbeeld in staat stellen te weten of de auto is onderworpen aan de procedure "véhicule endommagé", wat inhoudt dat de auto vanwege gevaar uit de handel wordt genomen. Eenmaal vastgesteld, kan de eigenaar het rapport rechtstreeks naar een potentiële koper sturen. Deze laatste kan het ook per e-mail opvragen bij de verkoper.

Toekomstige kopers zijn bang voor oplichterij

Tot de invoering van dit systeem werd in januari 2018 besloten in het kader van het grote verkeersveiligheidsplan van de regering, waarin ook de grenswaarde van 80 km/u werd vastgesteld. Ook zou dit systeem in de komende jaren moeten worden aangevuld met een nationaal bestand van verzekerde voertuigen.

Verschillende gevallen van frauduleuze verkopen van gecrashte voertuigen zijn de afgelopen maanden in het nieuws geweest. In 2016 bleek uit een onderzoek van het DGCCRF dat de helft van de geïnspecteerde bedrijven, die tweedehands auto’s verkopen, tijdens deze verkopen onjuistheden vertoonden. Het controleren van de gegevens van een voertuig helpt om kopers gerust te stellen.

Hulp om gebruikte auto’s sneller te verkopen

In Frankrijk duurt het gemiddeld 70 dagen om een auto te verkopen, vergeleken met ongeveer 20 dagen in de Verenigde Staten. Een voertuig dat een maand lang is opgeslagen, verliest 3% van zijn waarde. Het systeem van de overheid identificeert één belangrijk gegeven niet: het werkelijke aantal kilometers dat door het voertuig wordt afgelegd. Toch kan de overige informatie belangrijke informatie opleveren, zoals het type voertuiggebruik (landelijk, stedelijk), of de typologie van de eigenaars. Een auto van een rijschool, verkocht met zeer weinig kilometers, kan bijvoorbeeld de koper doen twijfelen aan de juistheid van deze informatie.

De definitieve versie van HistoVec zou begin volgend jaar klaar moeten zijn.

Online bekijken: Histovec


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Cote Argus

  Waardebepaling tweedehands auto in Frankrijk.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Geld, bank, verzekering

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen en welke afwijkende verzekeringen zijn er?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |