allesfrans.com

 • De Franse manus heet Jean

  Enkele Nederlandse begrippen en wetenswaardigheden over verschillen tussen de Nederlandse en de Franse taal.

 • Benen bij elkaar

  Pétanque is vooral populair in het zuiden van Frankrijk, maar bijna overal vind je de clubs en de speelterreinen.

 • Treintickets bij de Tabac

  In vijf regio’s zal vanaf eind juli 2019 een experiment worden uitgevoerd.

 • Sentier des castors - De beverroute

  Ontdek de natuur via een vrij toegankelijk wandelpad van 6 kilometer langs de rivier de Allier.

 • Een ommanteling veilig openen

  Regelmatig gebeuren er ongelukken door het onzorgvuldig openen van een ommanteling.

  
BeginpaginaFranse samenlevingTradities en symbolenDuiventillen in de Auvergne

Duiventillen in de Auvergne

zaterdag 17 november 2018 , door Hanjo

De Romeinen, en dichterbij de Gallo-Romeinen, gebruikten duiven voor hun vlees en uitwerpselen (colombine), maar ook om boodschappen over te brengen. Deze postfunctie zou de duif tot een machtsinstrument maken en verklaart voor een groot deel het privilege van de duiventil (pigeonnier) dat in de Middeleeuwen aan de edelen werd verleend.

Het vorige artikel in deze rubriek: De Micheline
Beoordeling:
Bezoeken: 41
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Het Franse woord voor duiventil is "pigeonnier". Daarnaast wordt het woord "colombier" gebruikt wanneer het om een vrijstaand gebouw gaat.

De heerlijke en koninklijke boodschappers hadden het monopolie op het recht om een duiventil te bezitten, waardoor het voordeel van het proeven van het fijne vlees en het genieten van de natuurlijke meststof behouden bleef.

Het verschil in evolutie tussen Noord-Frankrijk en Zuid-Frankrijk speelde ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van duivenhokken.
In het noorden lijkt het privilege van het recht op de duiventil aan de burgerlijke en religieuze autoriteiten die verantwoordelijk waren voor de koeriersdiensten strikt te zijn toegepast. Dit zou het kleinere aantal duiventillen in de noordelijke helft van het land verklaren, althans tot in de moderne tijd.

In het Zuiden hebben de invloed van het Romeinse recht op het respect voor individuele eigendommen en de culinaire gewoonten van de bevolking geleid tot een grotere aanwezigheid van duiventillen, ook in niet-nobele eigendommen.

Vanaf de Renaissance lijkt dit adellijke privilege te vervagen.
De grote landgoederen, al dan niet leengoed, rustten zich in de 17de eeuw bijna systematisch uit met een duiventil.
In het midden van de 18e eeuw werden in de verslagen van de beheerders die naar Versailles werden gestuurd, veertigduizend duiventillen in het hele koninkrijk vermeld. Dit indrukwekkende aantal kwam overeen met iets meer dan één duiventil per gemeente (36.000). Ondanks een zekere uitbreiding was het bezit van een duiventil in die tijd nog een voorrecht.

De oudste van deze duiventillen bevinden zich logischerwijs in gebouwen van edelen of op terreinen die onder hun beheer stonden. In Maringues (Puy-de-Dôme) staat op een landgoed een duiventil op palen uit 1665. In Effiat wordt de colombier des Oratoriens vermeld op een plattegrond uit 1667.

Maar het overgrote deel van deze gebouwen kan teruggaan tot de 19e eeuw. Sommige hebben op het pleisterwerk een datum geschilderd. Bij andere staat in de steen van een bovendorpel een jaartal gegraveerd: 1804, 1812, 1857, 1884..... Na dit laatste jaartal lijkt het erop dat de bouw van de duiventillen is gestopt. Dat zou de volgende redenen kunnen hebben:

De phylloxera-crisis

Toen de druifluis in 1884 de Franse wijngaarden van Languedoc en Bordeaux trof, glimlachte de wijnboeren van de Auvergne omdat ze dachten dat ze beschermd waren tegen de plaag. Het liep verkeerd voor hen, want in 1886 werden hun wijnstokken vernietigd, juist op het moment dat andere regio’s zich begonnen te herstellen dankzij de import van Amerikaanse planten.
De wijngaarden verdwijnen uit de Auvergne en daarmee wordt een deel van de duiventillen verlaten. Spaarzaam gebruikt, omdat het de wijnstok zou "verbranden", zorgden de duiven voor een goede natuurlijke meststof. De komst van kunstmeststoffen die gemakkelijker te gebruiken zijn, betekende dat de duiventillen niet langer permanent gebruikt zouden worden.

De touwenfabriek van Rochefort sur Mer

De hennepteelt in de Auvergne was welvarend en het rode riet was talrijk. Deze hennep, die een zorgvuldige teelt met veel meststoffen vereiste, was echter een van de belangrijkste toepassingen voor de duivenmest. De hennep uit de Auvergne was meer dan beroemd. Het gebruik ervan was exclusief voor de koninklijke touwenfabriek van Rochefort, die alle marineschepen van de 17de eeuw tot 1926 van touwen voorzag.

Wijnstokken en hennep, dit zijn de redenen waarom in de Limagne d’Auvergne de meeste duivenhokken te vinden zijn. Deze twee gewassen waren het meest interessant voor de boer, klein of groot, omdat ze een sterker en stabieler voordeel boden dan granen of groenten.
Maar kunstmeststoffen deden zowel op de wijngaarden als in de hennepteelt hun intrede en vervingen de duivenmest.

De meeste duivenhokken herbergen tegenwoordig geen duiven meer, maar het is een erfgoed dat niet mag verdwijnen!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |