allesfrans.com
 
BeginpaginaGeld en bankBetalingsverkeerBankkaartDe verschillende soorten bankkaarten
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De verschillende soorten bankkaarten

maandag 26 november 2018 , door Hanjo

Er zijn diverse soorten bankkaarten die verschillen in de bijbehorende diensten (verzekering, garanties, enz.), limieten en het tijdstip van debiteren.

Het vorige artikel in deze rubriek: CB - Carte Bancaire
Beoordeling:
Bezoeken: 587
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Ook de Franse bankkaarten zijn voorzien van een elektronische chip, een puce. De kaart wordt dan ook wel een carte à puce genoemd. Ze zijn ook uitgerust met een magneetstrip (piste magnétique) en een visueel cryptogram (cryptogramme), de 3-cijferige code op de achterzijde. Ze kunnen worden gebruikt met een viercijferige pincode (code confidentiel à quatre chiffres).

Elke bankkaart met het CB-logo wordt ongeacht het netwerk (Visa, Mastercard....) en ongeacht de uitgevende instelling aanvaard door alle handelaren en aangesloten dienstverleners. Een Franse bankkaart kan echter niet overal in Europa worden gebruikt voor pin-betalingen. Geld opnemen bij een automaat lukt in de meeste gevallen wel.

De verschillende bankkaarten

Er zijn diverse soorten bankkaarten die verschillen in de bijbehorende diensten (verzekering, garanties, enz.), limieten en het tijdstip van debiteren.

De vergoeding die je de verstrekkende instelling moet betalen is afhankelijk van het type kaart, maar ook van de ene bank tot de andere. Je vindt die informatie door de prijslijsten van de banken te raadplegen (bijvoorbeeld op de websites van de banken).

Carte de retrait

Met deze kaart kun je contant geld opnemen bij geldautomaten en automatische bankloketten. Wanneer je dat alleen in het netwerk van de bank zelf kunt doen, heb je een carte de retrait interne, maar kun je hem bij geldautomaten in alle binnenlandse of buitenlandse bancaire netwerken gebruiken, dan heb je een carte de retrait interbancaire.

Meestal kun je met de kaart ook bepaalde transacties uitvoeren zoals het raadplegen van jouw bankrekening. Maar je kunt er geen aankopen mee doen!

Carte de paiement of carte débit

Met deze kaart kun je contant geld opnemen bij geldautomaten en betalen bij lokale handelaren of bij externe betaling (websites, telefoon.....). De kaart is internationaal.

De betalingen kunnen systematisch worden geautoriseerd, d.w.z. het saldo van de rekening wordt gecontroleerd bij elke transactie (geldopname of betaling).

De betaalkaart kan "contactloos" zijn. Afhankelijk van de datum van uitgifte kun je zo aankopen betalen tot 20 of 30 euro zonder uw pincode in te voeren.

Carte de paiement et de crédit of carte débit/crédit

Met deze kaart kun je contant geld opnemen bij geldautomaten en betalen bij handelaren of externe betalingen doen. De kaart heeft ook een doorlopende kredietfunctie. De kaarthouder kan er dan voor kiezen om aankopen en opnames contant of op krediet te betalen.

Het gebruik van het krediet vloeit voort uit de uitdrukkelijke instemming van de houder, uitgedrukt op het moment van betaling of binnen een redelijke termijn (artikel L. 312-69 van de Code de la consommation).

Cartes co-brandée of carte co-marquée

Dit zijn bankkaarten waarop het merk van het kaartnetwerk en de bank en dat van een andere entiteit (handelaar, distributiespecialist, verenigingen) voorkomen. Deze kaarten kunnen loyaliteitsprogramma’s bevatten (loyaliteitspunten, kortingsbonnen, enz.). De "affiniteit"-kaarten spelen in op het gevoel van gemeenschapszin en verbondenheid (bv. supporters van het Franse voetbalteam....).

Onmiddellijk of uitgesteld debiteren en kaarten met systematische machtiging

De optie van onmiddellijke of uitgestelde debiteren is enkel van toepassing op betalingstransacties, ongeacht of deze in Frankrijk of in het buitenland worden uitgevoerd.

 • Indien je kiest voor een debetkaart met onmiddellijk debiteren (débit immédiat) wordt het saldo van de bijbehorende rekening na elke verrichting gedebiteerd, zodra de verrichting die door de handelaar naar de bank wordt gestuurd, is verwerkt.
 • Als je kiest voor een kaart met uitgesteld debiteren (débit différé) worden alle betalingen per kaart op een vaste maandelijkse datum in rekening gebracht. Vraag je bank naar de datum waarop de "kaartrekening" werd afgesloten en de datum waarop de rekening wordt gedebiteerd (laatste dag van de maand of de eerste dag van de volgende maand, afhankelijk van de bank).
  Bij geldopnames wordt de rekening altijd onmiddellijk gedebiteerd.
 • Als je kiest voor een betaalkaart met systematische autorisatie (carte de paiement à autorisation systématique), wordt het saldo van de rekening bij elke transactie gecontroleerd. De transactie wordt alleen toegelaten als het rekeningsaldo voldoende is.
 
Je zult in Frankrijk niet onmiddellijk je betaling of geldopname op je online rekeningoverzicht zien verschijnen. Anders dan bijvoorbeeld in Nederland werkt Frankrijk niet met zichtbare reserveringen, maar verschijnt de transactie pas na diens verwerking. Onzichtbaar reserveert de bank het bedrag wel tijdens de autorisatie van de transactie.

Autorisatielimieten

De bedragen die u aan geldautomaten kunt opnemen en betalen zijn beperkt tot variabele limieten (plafonds d’autorisation), afhankelijk van de bank en het type bankkaart. Zelfs als je banksaldo voldoende is, kan een betaling of opname per kaart geweigerd worden wanneer de autorisatiegrens wordt overschreden.

Er zijn meerdere limieten van toepassing: voor geldopnames en betalingen, vaak ook gesplitst in binnenland en buitenland. Ook kan een afwijkende limiet bestaan voor geldopnames bij een automaat van de eigen bank of bij gastgebruik.

De limieten worden meestal berekend over glijdende periodes van bijvoorbeeld 7 of 30 dagen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Moneo is niet meer!

  Moneo was een niet erg populair betaalsysteem dat op 29 juli 2015 definitief stopt.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention