allesfrans.com

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Een bedrag in het Frans uitschrijven

  Dit hulpprogramma zet een bedrag in cijfers om in Franse woorden. Je kunt het onder andere gebruiken voor het uitschrijven van een cheque.

 • Hervorming werkloosheidsverzekering

  Het laatste grote project van de Franse regering voor de zomervakantie is de hervorming van de werkloosheidsverzekering.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

  
BeginpaginaAuvergne-Rhône-AlpesEx-regio AuvergneDepartement Puy-de-Dome (63)Circuit de Charade

Circuit de Charade

dinsdag 27 november 2018 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 26 februari 2019

Het circuit van Charade, vlakbij Clermont-Ferrand in de Puy-de-Dôme, werd in 1958 ingehuldigd en kende een geschiedenis vol wendingen. Het was echter een belangrijke internationale wedstrijdlocatie, waar grote coureurs en zelfs Franse filmsterren verwelkomd werden.

Het vorige artikel in deze rubriek: 15 vestingen in Puy-de-Dôme
Beoordeling:
Bezoeken: 53
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het "Circuit de Charade" ontstond bij toeval op 27 juli 1958. In 1953 wilde de Automobielclub van de Auvergne de 50ste verjaardag van de Gordon Bennett herdenken. Het idee was toen om een circuit te creëren in de stad, aan de oostzijde van Clermont-Ferrand. De affiches, het loket, alles was klaar voor het evenement, dat op 10 juli 1955 zou plaatsvinden.

Tijdens de 24 uurs race van Le Mans in juni 1955 gebeurde er echter een dramatisch ongeval met 100 doden tot gevolg. Elke wedstrijd in een stad werd verboden. De Association Sportive de l’Automobile Club d’Auvergne vindt een alternatief: Gravenoire.

Het werk werd snel uitgevoerd en de eerste race vond plaats op 27 juli 1958. Het landschap en de bergachtige lay-out hebben onmiddellijk hun stempel gedrukt op het publiek en de coureurs. Sindsdien heeft de "Charadebaan" het beste van de 20e eeuwse autosport meegemaakt. De coureurs waren erg blij met het circuit, dat zeer technisch was. De beste won er! De legende van de Formule 1, Stirling Moss, gaat zelfs zo ver dat Charade het mooiste circuit ter wereld is.

Duizenden toeschouwers bij elke race

De grootsten komen vervolgens naar de Auvergne. Het circuit is gastheer van vier Formule 1 Grand Prix races in 1965, ’69, ’70 en ’72. Ook wordt het circuit gebruikt voor de opnames van de film "Grand prix" met Yves Montand en Françoise Hardy.

Charade kende in die tijd ook een bijzondere sfeer. Bij elke race waren enkele tienduizenden toeschouwers aanwezig. Bij de laatste Grand Prix van de motorfiets waren er 130.000 toeschouwers. Mensen zaten zelfs op hooibalen. Het was wel de meest verschrikkelijke race op het gebied van veiligheid.

Het veiligheidsaspect is wat de oorspronkelijke route van het circuit de das omdeed. Om aan de moderne verwachtingen te voldoen, werd het circuit in 1989 gehalveerd. Gerenoveerd naar hedendaagse maatstaven, omgevormd tot een permanent circuit, zet de nieuwe route de traditie van het bergcircuit van de Auvergne voort.

Een 100% elektrisch circuit?

Momenteel wordt onderzocht of het circuit volledig elektrisch kan worden gemaakt. Daarbij worden de voertuigen via inductie van elektriciteit voorzien. Het gehele circuit moet daarvoor van inductiekabels worden voorzien die uit zonnepanelen langs de baan worden gevoed. Zo kan het circuit in de toekomst "formule-e" races faciliteren.

Kaart

 

Op internet: https://charade.fr/fr/accueil/


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Michelin

  Met meer dan 14.000 werknemers is Michelin veruit de grootste werkgever in Auvergne.

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 11

In deze rubriek

Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Auvergne.

Oorspronkelijk zou dit departement de naam Mont-d’Or (Goudberg) dragen, maar de afgevaardigde van Clermont-Ferrand, Gauthier de Biauzat, verhinderde dit omdat hij dacht dat deze naam de aandacht van de belastingdienst zou trekken.

Trefwoorden
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |