allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischAlgemeenDe Allier zet haar erfgoed in het licht
 

De Allier zet haar erfgoed in het licht

woensdag 19 december 2018 , door Hanjo

De departementale raad van de Allier wil het toerisme een impuls geven door bepaalde emblematische gebouwen in Bourbonnais onder de aandacht te brengen. Eerste stap, vanaf volgende zomer is de projectie van video’s op de gevel van de Mal-Coiffée in Moulins.

Het vorige artikel in deze rubriek: Auvergne verleidt de Europese toerist
Beoordeling:
Bezoeken: 56
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Werd het niet eens tijd om de troef van het erfgoed uit te spelen in de toeristische attracties van het departement? De departementale raad heeft een plan van 3,9 miljoen euro voor drie jaar goedgekeurd om drie eerste grote gebouwen in Bourbonnais, in Moulins, Montluçon en Cusset, onder de aandacht te brengen. Dit plan moet kunnen rekenen op de steun van de regio, de staat en Europa, voor een bedrag van drie miljoen euro exclusief belastingen.

De "mal-coiffée" in Moulins
De "mal-coiffée" in Moulins

Concreet betekent het dat toeristen volgende zomer al de eerste effecten kunnen bewonderen, met de vertoning van een video op de gevel van de Mal-Coiffée. Eind 2019 zal dit het geval zijn op het Hôtel de la Borderie in Cusset en het oude kasteel van Montluçon. Het bijbehorende geluid wordt via smartphones uitgezonden om omwonenden niet te storen.

Naar het succes van Le Puy-en-Velay

In de zomer van 2020 kunnen de bezoekers van de Mal-Coiffée een nieuwe reis door de tijd maken, via een meeslepende video die in het gebouw wordt vertoond. Een ervaring die vergelijkbaar is met die van verschillende grote Franse toeristische trekpleisters, zoals de Carrières de lumières in Les Baux-de-Provence.
De Allier bouwt voort op een succesvolle strategie die al in de aangrenzende departementen wordt toegepast, zoals in Lyon, waar het Lichtfestival tussen 6 en 10 december vorig jaar zo’n 1,8 miljoen bezoekers trok.

De doelstelling lijkt misschien ambitieus. Maar de departementale raad keek naar wat er in de Haute-Loire werd ingevoerd. Afgelopen zomer vond Le Puy en lumières voor de tweede keer plaats in Le Puy-en-Velay, met vijf monumenten, uitvergroot door een kleurenshow.

Ook een festival des lumières in de Allier?

In de Allier wordt in eerste instantie op drie locaties gefocust, maar een lichtfestival wordt nagedacht. Men sluit niet uit om verder te gaan dan het eenvoudige terrein van het historisch erfgoed om de waarde van het industrieel erfgoed te verhogen.
Deze strategie heeft een groot voordeel: het verlengt de verblijfsduur van toeristen. Omdat de projecties logischerwijs bij het vallen van de avond worden gemaakt, moedigen ze de bezoekers aan om ter plaatse te overnachten. Een politieke keuze kan een belangrijke stap zijn in de richting van de ontwikkeling van thematische aanbiedingen voor toeristen.

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention