allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerDocumentenRijbewijsStatusinfo omzetten rijbewijs
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Statusinfo omzetten rijbewijs

vrijdag 21 december 2018 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 10 maart 2020

Er is nu een speciaal telefoonnummer voor het navragen van de status van de aanvraag van een internationaal rijbewijs en de omzetting naar een Frans rijbewijs.

Sinds 3 maart 2020 geldt een nieuwe procedure.
Het vorige artikel in deze rubriek: Rijden in Frankrijk met een buitenlands rijbewijs
Beoordeling:
Bezoeken: 283
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Sinds 7 december 2018 kunnen aanvragers van een internationaal rijbewijs of omzetting vaneen buitenlands naar een Frans rijbewijs de status van hun dossier opvragen door te bellen naar 02.55.58.49.00 (directe lijn).

Voor aanvragen voor internationale rijbewijzen (PCI’s) bedraagt de gemiddelde verwerkingstijd momenteel 18 werkdagen. Houd hier dus rekening mee bij een vertrek naar het buitenland.

Voor de omzetting naar een Frans rijbewijs (EPE) varieert de verwerkingstijd van de aanvragen. Het hangt af van de instroom van aanvragen en het land waar je je rijbewijs hebt behaald, de gemiddelde verwerkingstijd bedraagt momenteel 6 tot 10 maanden!

In geval van urgentie of moeilijkheden om contact met de dienst op te nemen, kun je een gedetailleerde e-mail sturen:

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Statusinfo omzetten rijbewijs 5 januari 2019 09:55, door Eisso Koenders

  Ik heb begin september omzetting van het rijbewijs van mijn vrouw aangevraagd dmv alle bescheiden naar het adres in Nantes te sturen. Ik heb een bewijs van de post dat het is afgeleverd echter het formele "avis" nooit ontvangen nog enig verder teken van leven van de zijde van "Nantes". Gereclameerd maar de post kon ook niet helpen. Tot heden niets gehoord en een e-mail naar het, sinds kort bekende adres, geeft ook geen antwoord. Dit geldt tevens voor het tel.nummer Ben nu een beetje de weg kwijt wat nog te doen om de status van de aanvraag te verifiëren. Zijn er andere wegen om een antwoord te krijgen? Een bezoek aan Nantes misschien? Wie heeft hier ervaring mee en/of een advies hoe toch door te dringen tot de gewelven van de autoriteiten? Ik stel een helpend advies zeer op prijs! Met dank en groeten, Eisso Koenders

  • Statusinfo omzetten rijbewijs 3 februari 2019 17:07, door Chris van Swaaij

   Beste Eisso,

   Spannend vonden wij het ook. De aanvraag voor het rijbewijs van mijn vrouw werd door ons in april verzonden. Het duurde tot januari voordat het er was. Tussentijds (augustus) was het Nld rijbewijs van mijn vrouw verlopen. AXA had daar geen moeite mee, als je maar een bewijs had dat het Franse rijbewijs aangevraagd was. Toch maar blij dat er vanaf augustus tot januari niets vervelends gebeurde. Volgens mij helpt er maar een ding: geduld. Sterkte.

   • Statusinfo omzetten rijbewijs 3 februari 2019 18:00, door Eisso Koenders

    Dank voor het reageren. Geduld is dus een schone zaak maar ik werd vooral ongerust over het uitblijven van enige reactie uit Nantes. Ik heb alle, bij elkaar gezochte tel.nummers gebeld maar kom er niet door. Ook de website is voor mij iets van een andere planeet. U schrijft dat u in januari het rijbewijs (eindelijk) kreeg, was dat het tijdelijke rijbewijs? Het rijbewijs van mijn vrouw verloopt a.s. augustus dus nog een paar maanden de tijd (juli/augustus is de prefecture dicht!). Ik denk er nu over om naar Nantes te rijden (600 km v.v. ) en gewoon voor het loket te gaan staan om uit te vinden of de aanvraag überhaupt in behandeling is. Ik heb alle bescheiden ’aangetekend’ verstuurd maar ik heb nooit een getekend ’avis de reception’ ontvangen. Wel heb ik een tracking document van de post dat het is afgeleverd. Ik ben ook bij Axa verzekerd dus zal ik daar ook mijn licht opsteken. Als er nog andere lotgenoten zijn die dit lezen en ervaringen willen delen of advies willen geven dan hoor ik het graag, met dank. MVG Eisso Koenders

    • Statusinfo omzetten rijbewijs 3 februari 2019 19:31, door Chris van Swaaij

     Ook wij kregen geen ’avis de reception’. Bellen gaat niet en er naar toe gaan heeft geen zin, las ik indertijd op de site. Onze gemeente heeft toen ook nog geprobeerd wat meer duidelijkheid te krijgen, maar die kwamen ook niet verder, zelfs niet via onze eigen (46 LOT) prefectuur. Op de site stond toen ook nog dat ze een werk-achterstand van meer dan 6 maanden hadden en dat werd er met de zomervakantie niet beter op. Ik heb toen nog een aangetekende brief verstuurd met het uiterst vriendelijke verzoek om voortgangsinformatie. Dit met als doel bij een eventueel geschil nog wat extra materiaal te hebben. Als eerste reactie hebben we in december een verzoek gekregen om het NLD rijbewijs toe te sturen.Na het opsturen van het NLD rijbewijs (toen kwam wel het ’avis de reception’ terug) kwam er vrij snel (binnen 14 dagen) een tijdelijke verklaring. Weer later de mededeling dat e.e.a. in orde bevonden was en dat het rijbewijs in productie gegeven was bij de ANTS. Vervolgens in januari het Franse rijbewijs.
     Kennelijk hebben ze zich een beetje vergaloppeerd bij het centralisatieproces en de inschatting met hoeveel mensen en middelen ze deze klus aan zouden kunnen.

     Succes en sterkte,

     Chris van Swaaij

     • Statusinfo omzetten rijbewijs 2 mei 2019 09:40, door Eisso Koenders

      Even een ’update’aangaande eerdere, bovenstaande communicatie over het onderwerp ’rijbewijs omwisselen’. Ik heb toch de stoute schoenen aangetrokken en ben naar Nantes gegaan. Geen afspraak want dat was niet nodig volgens de website. Wij stonden om half acht s’morgens op de stoep bij de prefecture die om 09.00 uur de duren opent. Lange rijen mensen tot op de straat. Om 09.00 uur gingen de deuren open en een stormloop startte om binnen te komen, ditondanks security en een dame die vroeg of iedereen een afspraak had. Ik zei dat ik kwam om bevestiging te krijgen of het verzoek voor een Frans rijbewijs in behandeling was genomen. Een aardige dame aan de balie stond ons te woord te midden van al de hectiek en bevestigde dat mijn vrouw haar naam in ’het systeem’ zit. Dat was al een opluchting. Vevolgens vroegen wij hoe lang het nog zou duren en daarop was het antwoord, er is nog tijd genoeg want uw vrouw haar rijbewijs loopt pas af in augustus . Een logica die ik niet helemaal begreep maar we moesten het er mee doen. Ook noemden wij dat we geen ’Avis de Reception’ hadden gekregen en het antwoord daarop was dat dat meestal niet gebeurde. Ook geen zorgen dus. Sindsdien (Februari) niets meer gehoord dus afwachten maar. Mochten er anderen zijn die ook (andere) ervaringen hebben of adviezen hoe meer duidelijkheid te krijgen dan hoor ik dit graag. Boodschap aan eenieder die dit proces nog moet ondergaan is dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Ikzelf heb spijt dat ik één jaar heb genoemen. Als ik het over zou moeten doen zou ik 2 jaar voor afloop beginnen!!! Alle adviezen die kunnen bijdragen aan duidelijkheid zijn welkom.

      Met dank Eisso Koenders

      • Statusinfo omzetten rijbewijs 1 november 2019 13:20, door eisso koenders

       Geen verandering (voortgang) in dit proces (zie bovenstaande correspondentie). Gendarmerie ingeschakeld en die heeft om informatie gevraagd in Nantes ....... Ook geen antwoord. Er zijn ongetwijfeld vele anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Graag hoor ik hun ervaringen en/of adviezen. Met dank, Eisso Koenders

 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention