allesfrans.com

 • Hervorming werkloosheidsverzekering

  Het laatste grote project van de Franse regering voor de zomervakantie is de hervorming van de werkloosheidsverzekering.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

 • Hervorming werkloosheidsverzekering

  Het laatste grote project van de Franse regering voor de zomervakantie is de hervorming van de werkloosheidsverzekering.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

  
BeginpaginaAllier (Bourbonnais)Historie en traditiesMaigret en de Allier

Maigret en de Allier

vrijdag 4 januari 2019 , door Hanjo

"Maigret heeft zijn wortels in Bourbonnais" kopte de zondagse editie van de krant La Montagne op 19 november 2017. En om het nog meer te verduidelijken stond boven de volgende dubbele bladzijde de titel "Commissaris Maigret is geboren in Bourbonnais" met een reeks artikelen ondertekend door Antoine Delacou.

Het vorige artikel in deze rubriek: Klederdracht in Bourbonnais (2)
Beoordeling:
Bezoeken: 46
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

"Het leven van Georges Simenon is onomkeerbaar veranderd tijdens zijn verblijf in de Allier, in de jaren 1920. In het kasteel van Paray-le-Frésil ten oosten van Moulins, dat Maigret’s schepper zijn verlangen smeedde om een beroemd schrijver te worden. Ook plaatste hij vier van zijn romans in de Allier. Een onbekend verhaal dat een vereniging van plan is te verduidelijken voor culturele en toeristische doeleinden", is in de introductie te lezen.

Het artikel herinnert eerst aan enkele recordcijfers: de Belgische schrijver is de auteur van 400 romans vertaald in 55 talen, die in meer dan 500 miljoen exemplaren in 45 landen zijn verkocht. Maar voordat hij bekend en erkend werd, was Simenon, "le petit Sim", jong en berooid, eerste secretaris van markies Jules Raymond Henrion Staal de Magnoncour de Tracy (1878-1947), heer van Paray-le-Frésil, het dorp waarvan hij ook de burgemeester was, in het hart van de Sologne Bourbonnaise. Hij was zowel een grootgrondbezitter (een landgoed van meer dan 2.000 ha), een liefhebber van de jacht en beheerder van het dagblad van Nevers, de ’Het artikel herinnert eerst aan enkele recordcijfers: de Belgische schrijver is de auteur van 400 romans vertaald in 55 talen, die meer dan 500 miljoen exemplaren in 45 landen hebben verkocht. Maar voordat hij bekend en erkend werd, was Simenon, "le petit Sim", jong en berooid, eerste secretaris van markies Jules Raymond Henrion Staal de Magnoncour de Tracy (1878-1947), heer van Paray-le-Frésil, waarvan hij ook de burgemeester was, in het hart van de Bourbonnaise Sologne regio. Hij was zowel een grootgrondbezitter (een landgoed van meer dan 2.000 ha), een liefhebber van de jacht en beheerder van het dagblad van Nevers, de Paris Centre.

Simenon bleef in dienst van het voorjaar van 1923 tot de zomer van 1924.
Een relatief kort verblijf, maar genoeg om zowel Bourbonnais te observeren als om te besluiten schrijver te worden. "Hij had plotseling de openbaring van een wereld waarvan hij het bestaan niet vermoedde. Dus absorbeerde hij als een spons het gedrag, de situaties en de gesprekken van mensen in deze omgeving. Net zoals hij de gewoonten van de boeren en het platteland observeerde. De ijzige sfeer van de landschappen van Sologne bourbonnaise", schrijft Antoine Delacou.

In 3 jaar tijd publiceerde Simenon 18 romans
In 3 jaar tijd publiceerde Simenon 18 romans

Volgens Joël Talon, oprichter van de vereniging Simenon en Bourbonnais, zou het genie van de detective roman, ondanks zijn buitengewone werk, "lijden onder een gebrek aan bekendheid in de Allier, in de streek waar zijn leven toch veranderd is", zodat veel van zijn streekgenoten niet weten dat Simenon vier van zijn romans in Bourbonnais heeft gesitueerd:

 • L’affaire Saint-Fiacre, Maigret en de zaak Saint-Fiacre;
 • Maigret à Vichy, Maigret in Vichy;
 • Les inconnus dans la maison, Onbekenden in het huis;
 • Deuxième Bureau.

L’affaire Saint-Fiacre

In L’affaire Saint-Fiacre, een roman die in 1931 werd gepubliceerd, is een duidelijke zinspeling op Jules Maigret’s Bourbonnais roots te vinden: "Saint-Fiacre! Moulins! Woorden die Maigret beter kende dan alle andere. Hij werd geboren in Saint-Fiacre, waar zijn vader al dertig jaar directeur was", schreef Simenon vanaf het allereerste begin.

Tijdens de opnames van de film (door Jean Delannoy in 1959) werden enkele scènes opgenomen in de lokalen van de oude drukkerij Crépin-Leblond, gelegen aan de rue Jean-Jacques Rousseau, van waaruit tot 1939 het dagblad Le Courrier de l’Allier werd gepubliceerd. In de roman wordt het Le Petit Moulinois, waarin de gravin van Saint-Fiacre kennis neemt van de vermeende zelfmoord van haar zoon in Parijs. Een emotionele schok die haar plotselinge dood veroorzaakte.

Les inconnus dans la maison

Een andere Bourbonnais roman, Les inconnus dans la maison, gepubliceerd in 1940, speelt zich af rond Moulins met als hoofdpersoon, Maitre Hector Loursat de Saint-Marc, "een alcoholist, teruggetrokken in een herenhuis, half vervallen en in verval geraakt". Een plaats die Joël Talon met zijn vereniging probeerde te identificeren op basis van de beschrijvingen in de roman. Er werd een oproep gelanceerd om een dertigtal mogelijke plaatsen te identificeren, waarvan er verschillende echter als "vergezocht" worden omschreven.

Maigret à Vichy

In Maigret à Vichy, uitgebracht in januari 1968, geeft Simenon, naast de "Vichy sfeer", een nauwkeurige beschrijving van de plaatsen tussen de bronnen, de kiosk, de parken, de renbaan en de oevers van de Allier. De misdaad vindt plaatsin de rue du Bourbonnais.

Deuxième Bureau

In deze roman uit 1933 situeert Simenon de plaats Chevagnes, waarmee hij eigenlijk Paray-le-Frésil bedoelt als een plaats op Twintig en nog wat kilometers van Moulins, in de Allier. Hij schrijft: "Het is er niet vlak en er zijn geen bergen. Het is ook geen bosrijk gebied. Er is alles wat: rogge, koeien, tarwe, topinamboer, hoge bossen, en zelfs, ingesloten binnen het grondgebied van het kasteel, drie visrijke vijvers."

De vereniging Simenon en Bourbonnais

Om zijn betrokkenheid met de Allier te staven werd de vereniging Simenon en Bourbonnais opgericht. Vanaf 2018 wil zij de aandacht vestigen op "Simenon’s beproevingen in de Allier en de gevolgen daarvan voor zijn werk", door toerisme en literatuur te combineren. Om dit te doen, is ze van plan om wandelingen in de straten van Moulins aan te bieden in de voetsporen van Inconnus dans la maison. Een rondleiding door Chevagnes om de kastelen en vijvers in het decor van het Deuxième Bureau te ontdekken, evenals de routes tussen Bourbon-L’Archambault en Saint-Aubin-Le-Monial, over de sporen van L’affaire Saint-Fiacre. Dit zal het mogelijk maken om een nieuw cultureel toeristisch aanbod te ontwikkelen naar het model van de [Cheminements littéraires en Bourbonnais|Literaire paden in Bourbonnais].

 • Plaats: Paray-le-Frésil
  Een artikel in onze rubriek > Allier (Bourbonnais) > Geografie

  Paray-le-Frésil is een van de dorpjes in het kanton Chevagnes in het Franse departement Allier.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |