allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingSociaalWaarom zijn de "Gele Hesjes" in Frankrijk wel een succes...
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Waarom zijn de "Gele Hesjes" in Frankrijk wel een succes...

zondag 27 januari 2019 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 6 mei 2020

Sinds november vorig jaar zorgen de "gilets jaunes" in Frankrijk voor veel onrust. Nog altijd weet de manifestatie duizenden mensen te mobiliseren en dankzij die protesten werd een geplande belasting op de brandstofprijzen uitgesteld. Maar in Nederland vond de Gele Hesjes-beweging niet veel gevolg.

Het vorige artikel in deze rubriek: Vakbeweging
Beoordeling:
Bezoeken: 260
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Ook België kwam in de ban van de protestbeweging. In Brussel gingen veel mensen de straten op en in Wallonië werden snelwegblokkades opgeworpen.

In Nederland werd ook geprobeerd de samenleving te ontwrichten en tienduizenden mensen werden lid van de Facebook-pagina Gele Hesjes NL. Maar waren al die mensen bij de geplande protesten. Er waren maar enkele gele hesjes te zien op het Binnenhof en op de Erasmusbrug. Toch zijn er ook in Nederland genoeg redenen te vinden om te protesteren: massa-immigratie, armoede en diverse andere dingen. Waarom heeft Nederland geen protestcultuur, zoals bijvoorbeeld Frankrijk die wel heeft?

Natuurlijk heeft Nederland ook sociale problemen, maar die zijn veel minder geconcentreerd dan bijvoorbeeld in Frankrijk. Wanneer je veel mensen bij elkaar hebt met dezelfde sociale problemen, krijg je ze op de been. Kijk maar naar Groningen met de aardbevingsproblematiek!

De Fransen hebben dat protesteren wel in zich. Om te begrijpen waarom de Fransen zo vaak protesteren, staken of in opstand komen, moeten we in de geschiedenis terugkijken. Protest en opstand maakt deel uit van de politieke cultuur in Frankrijk en dit wordt van generatie op generatie overgedragen. Het land is immers zelf ontstaan dankzij een opstand: de Franse revolutie van 1789, die abrupt een einde maakt aan de absolute monarchie.

"Opstand hoort bij het revolutionaire karakter van de Franse cultuur. Je kunt het bijna een vorm van expressie noemen, die zelfs wordt bezongen in de literatuur"
Wilfred de Bruijn, televisiepresentator en Parijzenaar

De langste protestperiode van de Franse geschiedenis is nog altijd mei 1968. Een studentenopstand in Parijs mondt uit in een algehele staking van bijna een maand, met zo’n 9 miljoen deelnemers, die heel het land plat legt. Arbeiders eisen meer loon, de studenten verzetten zich tegen president De Gaulle en eisen culturele vrijheid. Om de opstand te beëindigen, besluit de president nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Missie geslaagd.

Veel Nederlanders zijn wel overal tegen, maar zijn niet in beweging te krijgen voor acties. Nederlanders zijn individualistisch, ze klagen liever via sociale media of in de kroeg.

In Vlaanderen gaat het over het algemeen wat beter dan in Wallonië, wat verklaart waarom ook daar de gele hesjesbeweging niet echt op gang kwam.

Misschien gaat de uitvoering van de klimaatmaatregelen die aan de verschillende tafels zijn uitgedacht wel voor een massaal protest zorgen, zoals in 2004 bij de protesten tegen het beleid van Balkenende, en in de jaren tachtig tegen de opslag van Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied. Maar grote kans dat de meeste Nederlanders die maatregelen gewoon slikken!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • "Opstand hoort bij het revolutionaire karakter van de Franse cultuur" De ’conservatief’ denker Peter Sloterdijk sprak deze woorden reeds begin december in een commentaar over de gele hesjes beweging: "Vous (les Français) êtes les surdoués de la révolte . Hij ziet als een carnavalesque uiting . "Dans le carnaval on porte des costumes, parfois modestes comme ce gilet jaune est un costume modeste ". Fransen zijn m.i. dol op dit soort vertoon binnen de openbare ruimte, denk maar eens aan de vreemde kledij van een préfet om maar te zwijgen over het malle hoedje van een
  préfète of de tricolore sjerp van de Franse Primus inter pares en nu hebben we ook nog de rode hesje club. Sloterdijk haalt in zijn betoog aan een beroemde studie van de Rus Mikhail Bakhtine aan uit 1940 : "L’oeuvre de François Rabelais et la culture populaire au Moyen Age et sous la Renaissance" Engelse vertaling uit het Russisch :
  https://monoskop.org/images/7/70/Bakhtin_Mikhail_Rabelais_and_His_World_1984.pdf
  En na Rabelais raadt Sloterdijk aan om van Alain Peyrefitte- Le mal Français uit 1976 te lezen om de Franse cultuur beter te kunnen begrijpen. ( gelezen in een interview "Macron n’est pas Louis XVI " - le point 13-12-2018)

 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention