zondag 27 januari 2019 , door
Bewerkt op woensdag 6 mei 2020
Sinds november vorig jaar zorgen de "gilets jaunes" in Frankrijk voor veel onrust. Nog altijd weet de manifestatie duizenden mensen te mobiliseren en dankzij die protesten werd een geplande belasting op de brandstofprijzen uitgesteld. Maar in Nederland vond de Gele Hesjes-beweging niet veel gevolg.
Ook België kwam in de ban van de protestbeweging. In Brussel gingen veel mensen de straten op en in Wallonië werden snelwegblokkades opgeworpen.
In Nederland werd ook geprobeerd de samenleving te ontwrichten en tienduizenden mensen werden lid van de Facebook-pagina Gele Hesjes NL. Maar waren al die mensen bij de geplande protesten. Er waren maar enkele gele hesjes te zien op het Binnenhof en op de Erasmusbrug. Toch zijn er ook in Nederland genoeg redenen te vinden om te protesteren: massa-immigratie, armoede en diverse andere dingen. Waarom heeft Nederland geen protestcultuur, zoals bijvoorbeeld Frankrijk die wel heeft?
Natuurlijk heeft Nederland ook sociale problemen, maar die zijn veel minder geconcentreerd dan bijvoorbeeld in Frankrijk. Wanneer je veel mensen bij elkaar hebt met dezelfde sociale problemen, krijg je ze op de been. Kijk maar naar Groningen met de aardbevingsproblematiek!
De Fransen hebben dat protesteren wel in zich. Om te begrijpen waarom de Fransen zo vaak protesteren, staken of in opstand komen, moeten we in de geschiedenis terugkijken. Protest en opstand maakt deel uit van de politieke cultuur in Frankrijk en dit wordt van generatie op generatie overgedragen. Het land is immers zelf ontstaan dankzij een opstand: de Franse revolutie van 1789, die abrupt een einde maakt aan de absolute monarchie.
"Opstand hoort bij het revolutionaire karakter van de Franse cultuur. Je kunt het bijna een vorm van expressie noemen, die zelfs wordt bezongen in de literatuur"
Wilfred de Bruijn, televisiepresentator en Parijzenaar
De langste protestperiode van de Franse geschiedenis is nog altijd mei 1968. Een studentenopstand in Parijs mondt uit in een algehele staking van bijna een maand, met zo’n 9 miljoen deelnemers, die heel het land plat legt. Arbeiders eisen meer loon, de studenten verzetten zich tegen president De Gaulle en eisen culturele vrijheid. Om de opstand te beëindigen, besluit de president nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Missie geslaagd.
Veel Nederlanders zijn wel overal tegen, maar zijn niet in beweging te krijgen voor acties. Nederlanders zijn individualistisch, ze klagen liever via sociale media of in de kroeg.
In Vlaanderen gaat het over het algemeen wat beter dan in Wallonië, wat verklaart waarom ook daar de gele hesjesbeweging niet echt op gang kwam.
Misschien gaat de uitvoering van de klimaatmaatregelen die aan de verschillende tafels zijn uitgedacht wel voor een massaal protest zorgen, zoals in 2004 bij de protesten tegen het beleid van Balkenende, en in de jaren tachtig tegen de opslag van Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied. Maar grote kans dat de meeste Nederlanders die maatregelen gewoon slikken!
De slogans weerspiegelen de libertaire, anarchistische en anti-kapitalistische ideologie van de protestbeweging.
Huidige bezoekers: 68
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Verschillende soorten dienstverlening.
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.