allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2019Nutella heeft niet langer het koninkrijk alleen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opmerkelijk nieuws uit 2019.

Nutella heeft niet langer het koninkrijk alleen

Nutella wordt van alle kanten belaagd en is steeds minder in trek bij de Fransen.

dinsdag 29 januari 2019 , door Hanjo

De Italiaanse broodsmeerkampioen heeft zijn marktaandeel in de afgelopen vijf jaar met 10 punten zien dalen onder de druk van de toegenomen concurrentie. De jongste deelnemer aan dit strijdperk is Milka, klaar om een stuk van die taart van bijna 700 miljoen euro in te pikken.

Het vorige artikel in deze rubriek: Vader en moeder of ouder 1 en 2
Beoordeling:
Bezoeken: 651
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De citadel van Nutella is niet langer onneembaar. Na jaren van onverdeelde heerschappij begint Ferrero’s Italiaanse smeersel tekenen van zwakte te vertonen. Met een marktaandeel van 75% in zijn sector blijft Nutella een solide leider. Maar dit aandeel is nu al een paar jaar aan het krimpen. In 2013 was het nog 85% en 80% in 2016.

Een verbazingwekkende daling als je terugdenkt aan nauwelijks één jaar geleden toen een promotie op Nutella tot rellen in een Intermarché supermarkt leidde. Het merk Ferrero blijft met een jaaromzet van 500 miljoen euro een van de krachtigste in de massaconsumptie, maar groeit nu langzamer dan de markt, die met 3 tot 4% per jaar toeneemt.

Waarom heeft de Nutella zoveel van haar schoonheid verloren?

Ten eerste omdat ze lijdt onder het imago van "junk food" en dan is er natuurlijk die palmolie. Ferrero geeft nog altijd de voorkeur aan deze olie, gewonnen uit een specifiek type palmboom, vanwege het gehalte aan verzadigde vetzuren (50% tegenover 15% in bijvoorbeeld olijfolie). Maar palmolie wordt ook in één adem genoemd met ontbossing, met name op Borneo. Talloze krantenartikelen veroordelen de consumptie van palmolie en daarbij is Nutella het symbool van palmolie geworden. Hoewel de verkoop van Italiaanse chocoladepasta niet is ingestort, keren veel consumenten nu af van het merk.

Barilla, Banania en Milka vallen Nutella aan

Dit alles ten voordele van nieuwe merken. De laatste jaren is de concurrentie op deze markt aanzienlijk toegenomen. Banania heeft het segment in 2012 aangevallen met een recept zonder palmolie. Het is goed voor 7% van de markt. Maar in de afgelopen maanden hebben meerdere spelers de aanval geopend: Lindt, de Mars groep met pasta van M&M’s, Twix of Bounty of de Italiaanse Barilla, dat nu naam wil maken in de smeerpasta.

En eind januari komt Milka in de schappen te staan. Deze week lanceert het "Patamilka", een pasta die de kleur en smaak van de beroemde chocolade heeft. En Milka let daarbij niet echt op de calorieën, want het smeersel is zoeter en vetter dan Nutella.

Naast deze "consumentenproducten" zetten ook veel kleine ambachtelijke of biologische merken de aanval in op Nutella in het high-end segment. De Nocciolata van de Italiaanse Rigoni di Asiago staat garant voor "biologisch", palmolie- en glutenvrij en heeft al meer dan 4% van de pastaomzet in waarde met een groei met dubbele cijfers in de afgelopen jaren.

Kortom, al verliest hij nog niet zijn troon, koning Nutella is duidelijk geen alleenheerser meer!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention