allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAlgemeenDe Soudicy, de lokale munt van de Allier
 

De Soudicy, de lokale munt van de Allier

zondag 3 februari 2019 , door Hanjo

Het departement Allier zal vanaf juni 2019 een lokale munt hebben om lokale producenten en bedrijven in het gebied te betalen. Een ethische bank zal het bedrag voor solidariteitsleningen verdubbelen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Blog "Vu du Bourbonnais"
Beoordeling:
Bezoeken: 89
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het idee werd al in 2005 geboren en zal in juni 2019 werkelijkheid worden: de "Soudicy" zal betaling van lokale producten mogelijk maken en kan worden gebruikt in sommige winkels in het departement Allier. Deze lokale munt wil ontsnappen aan de financiële speculatie en de "reële en menselijke economie" bevorderen. De Soudicy kan niet op de beurs worden geplaatst en je kunt er je boodschappen in de supermarkt niet mee betalen. Het is voorbehouden aan lokale ambachtslieden, kleine handelaren, producenten en bedrijven gevestigd in de Allier.

Verdubbeling van het beschikbare geld

Elke in Soudicy omgezette euro wordt in een ethische bank geplaatst, de NEF, die het in garantiefondsen steekt zodat het geld niet naar een belastingparadijs gaat. Eén euro is één Soudicy waard. De bank heeft zich ertoe verbonden geld uit te lenen voor ethische en lokale investeringen. Concreet betekent dit een verdubbeling van het beschikbare geld op het grondgebied. De vrijgekomen leningen zouden bijvoorbeeld de installatie van jonge lokale ondernemers kunnen financieren.

Herinneren aan het verleden om de toekomst te schrijven

De biljetten zijn ontworpen door Master 2 studenten van de Jean Monnet middelbare school in Yzeure. Ze gingen op zoek naar verhalen en legenden uit het gebied, zoals de legende van de bronnen.

Volgens deze legende zijn de rivieren die vandaag de dag in Bourbon-l’Archambault stromen in Lurçy-Lévis ontstaan door toedoen van een fee. Op een nacht nam ze het water uit de plooien van haar jurk, bracht het naar Bourbon-l’Archambault en droeg zo bij aan het voeden van het waternetwerk van het gebied.

De voor de bankbiljetten gekozen kleuren zijn afkomstig van het grondgebied. Het zijn de overheersende kleuren op de wapenschilden van de gemeenten van het departement.

Er is een geldbadge aangebracht om de munteenheid te identificeren: het roofhert verwijst naar het jachtsymbool van de Bourbon. Het hert vervangt de laatste letter van Soudicy, de Y, kenmerkend voor de regionale taal, die zo’n beetje overal een y plaatst.

Niet te vervalsen biljetten?

Er worden verschillende druktechnieken bestudeerd om de veiligheid van het bankbiljet te garanderen, waaronder risografie, een relatief zeldzame techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van zuivere kleuren die de bankbiljetten niet dupliceerbaar zouden maken. Bovendien is elk bankbiljet genummerd om de echtheid ervan te garanderen.

Wisselkantoren zullen in juni in gebruik zijn

Op dit moment telt de vereniging die de munt uitgeeft 125 leden. Veel contacten worden gelegd op het internet. Een twintigtal vrijwilligers beheren de structuur. Zij zullen vanaf juni wisselkantoren hebben in openbare plaatsen en winkels.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • De Soudicy, de lokale munt van de Allier 3 februari 2019 19:45, door Chris van Swaaij

  Een bijzonder initiatief met hele goede bedoelingen. Ik ben benieuwd of er (regionaal of centraal) fiscaal nog een mening gevormd is of gaat worden en wat die mening dan is. Op afstand lijkt erop dat er op deze wijze geld- en goederenstromen aan de fiscale controle onttrokken kunnen worden. En als dat zo is wordt de overheid er niet noodzakelijkerwijs beter en/of blijer van.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention