allesfrans.com

 • Natura 2000 in Frankrijk

  De natuur beleven, gebruiken en beschermen, daar draait het om in de 1.752 Franse Natura 2000-gebieden.

 • Waar betaal je de meeste taxe foncière

  Sinds 2011 zijn de via de onroerende voorheffing geïnde bedragen met 3,1% per jaar gestegen. Maar per gemeente of departement kan de last heel verschillend  (...)

 • Terug van vakantie, en dan... staken!

  Speerpunt is de hervorming van het pensioenstelsel die onlangs werd aangekondigd.

 • Wilsverklaring - directives anticipées

  Je laatste wensen met betrekking tot zorg aan het einde van het leven.

 • Het uiten van jouw wensen voor het einde van jouw leven

  De rechten van een patiënt (aan het einde van zijn of haar leven).

  
BeginpaginaNieuwsNieuws uit Allier en Auvergne(-Rhône-Alpes)De Soudicy, de lokale munt van de Allier

Nieuwsfeiten over departement Allier en regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De Soudicy, de lokale munt van de Allier

Medio 2019 krijgt het departement Allier zijn eigen lokale munt.

zondag 3 februari 2019 , door Hanjo

Het departement Allier zal vanaf juni 2019 een lokale munt hebben om lokale producenten en bedrijven in het gebied te betalen. Een ethische bank zal het bedrag voor solidariteitsleningen verdubbelen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een dorpje in Cantal pakt de leegloop slim aan
Beoordeling:
Bezoeken: 73
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het idee werd al in 2005 geboren en zal in juni 2019 werkelijkheid worden: de "Soudicy" zal betaling van lokale producten mogelijk maken en kan worden gebruikt in sommige winkels in het departement Allier. Deze lokale munt wil ontsnappen aan de financiële speculatie en de "reële en menselijke economie" bevorderen. De Soudicy kan niet op de beurs worden geplaatst en je kunt er je boodschappen in de supermarkt niet mee betalen. Het is voorbehouden aan lokale ambachtslieden, kleine handelaren, producenten en bedrijven gevestigd in de Allier.

Verdubbeling van het beschikbare geld

Elke in Soudicy omgezette euro wordt in een ethische bank geplaatst, de NEF, die het in garantiefondsen steekt zodat het geld niet naar een belastingparadijs gaat. Eén euro is één Soudicy waard. De bank heeft zich ertoe verbonden geld uit te lenen voor ethische en lokale investeringen. Concreet betekent dit een verdubbeling van het beschikbare geld op het grondgebied. De vrijgekomen leningen zouden bijvoorbeeld de installatie van jonge lokale ondernemers kunnen financieren.

Herinneren aan het verleden om de toekomst te schrijven

De biljetten zijn ontworpen door Master 2 studenten van de Jean Monnet middelbare school in Yzeure. Ze gingen op zoek naar verhalen en legenden uit het gebied, zoals de legende van de bronnen.

Volgens deze legende zijn de rivieren die vandaag de dag in Bourbon-l’Archambault stromen in Lurçy-Lévis ontstaan door toedoen van een fee. Op een nacht nam ze het water uit de plooien van haar jurk, bracht het naar Bourbon-l’Archambault en droeg zo bij aan het voeden van het waternetwerk van het gebied.

De voor de bankbiljetten gekozen kleuren zijn afkomstig van het grondgebied. Het zijn de overheersende kleuren op de wapenschilden van de gemeenten van het departement.

Er is een geldbadge aangebracht om de munteenheid te identificeren: het roofhert verwijst naar het jachtsymbool van de Bourbon. Het hert vervangt de laatste letter van Soudicy, de Y, kenmerkend voor de regionale taal, die zo’n beetje overal een y plaatst.

Niet te vervalsen biljetten?

Er worden verschillende druktechnieken bestudeerd om de veiligheid van het bankbiljet te garanderen, waaronder risografie, een relatief zeldzame techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van zuivere kleuren die de bankbiljetten niet dupliceerbaar zouden maken. Bovendien is elk bankbiljet genummerd om de echtheid ervan te garanderen.

Wisselkantoren zullen in juni in gebruik zijn

Op dit moment telt de vereniging die de munt uitgeeft 125 leden. Veel contacten worden gelegd op het internet. Een twintigtal vrijwilligers beheren de structuur. Zij zullen vanaf juni wisselkantoren hebben in openbare plaatsen en winkels.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 • De Soudicy, de lokale munt van de Allier 3 februari 19:45, door Chris van Swaaij

  Een bijzonder initiatief met hele goede bedoelingen. Ik ben benieuwd of er (regionaal of centraal) fiscaal nog een mening gevormd is of gaat worden en wat die mening dan is. Op afstand lijkt erop dat er op deze wijze geld- en goederenstromen aan de fiscale controle onttrokken kunnen worden. En als dat zo is wordt de overheid er niet noodzakelijkerwijs beter en/of blijer van.


Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |