allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischBezienswaardighedenSteden en dorpenDrie plaatsen in Allier kregen label "Petites cités de caractère"
 

Drie plaatsen in Allier kregen label "Petites cités de caractère"

maandag 11 februari 2019 , door Hanjo

Drie gemeenten in het departement Allier hebben het label "Petites cités de caractère" gekregen: Hérisson, Ébreuil en Bourbon-l’Archambault. Een welkome bevestiging.

Het vorige artikel in deze rubriek: De Bourbon driehoek
Beoordeling:
Bezoeken: 46
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De Allier was het enige departement in de Auvergne zonder plaatsen met het label Petites cités de caractère® op haar grondgebied, maar eind 2018 kreeg het er in één keer drie.

Op het einde van 2018 kregen Hérisson en Bourbon-l’Archambault, de twee middeleeuwse steden, vergezeld van Ébreuil, "het groene vakantieoord", het kostbare label na een bezoek van de erkenningscommissie.

Hun status als Petites cités de caractère® moet in het voorjaar gevalideerd worden door de ondertekening van een kwaliteitshandvest. Dit zal het met name mogelijk maken om meer financiering te krijgen van publieke partners.

Hérisson

Hérisson is een plaats waar het huwelijk tussen mineraal en groen onmiskenbaar en sterk is. Zelfs voor degenen onder ons die Hérisson kenden, was dit bezoek een gelegenheid om de tien historische monumenten, de cultuur en de kennis te ontdekken.

In september 2018 was de nationale vertegenwoordiger van de vereniging Petites cités de caractère® vol lof over de middeleeuwse stad op ongeveer twintig kilometer van Montluçon. Drie maanden later werd Hérisson "gecertificeerd".

De plaats is al enkele jaren kandidaat bent voor Les plus beaux villages de France® en de burgemeester ziet dit als een eerste stap.

Met een eersteklas architecturaal erfgoed - ruïnes van het feodale kasteel (13e en 14e eeuw), de kerk van Châteloy (12e eeuw), de porte d’Enfer (14e tot 15e eeuw) - herbergt Hérisson negen geklasseerde plekken, waarvan enkele geklasseerd als historisch monument.

Bourbon-l’Archambault

In Frankrijk en daarbuiten weten maar weinig mensen dat Bourbon-l’Archambault de bakermat is van de familie Bourbon. Dankzij de titel Petites cités de caractère® hoopt de gemeente meer in de schijnwerpers te komen staan, want ondanks haar geschiedenis en erfgoed blijft ze te weinig bekend.

"Bourbon" heeft heel wat argumenten naar voren te brengen: de machtige vesting op de rotsachtige uitloper van de stad, de huizen en smalle straatjes met karakter, de troeven van een kuuroord, de charme van het bisdom.

Ébreuil

Dit charmante dorp, gelegen aan de poort van de Gorges de la Sioule, voldeed aan alle door de vereniging opgelegde criteria, met name wat betreft de valorisatie van het historisch (abdij Saint-Léger, ziekenhuis van Charitains, enz.) en natuurlijk erfgoed".
De stad heeft een rijk verleden en die tweeduizend jaar oude geschiedenis is vaak onbekend bij het grote publiek.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention