De eerste keer dat de drie kleuren blauw, wit en rood samen werden gedragen, was het niet in de vorm van een vlag, maar in de vorm van een kokarde. Het werd gedragen door de 48.000 mannen van de nieuw opgerichte Nationale Garde van Parijs, waarvan La Fayette op 15 juli 1789 de commandant generaal werd.
Op 17 juli 1789 vraagt de burgemeester van Parijs aan Louis XVI om deze driekleurige cockade te dragen, symbool van "de verheven en eeuwige alliantie tussen de monarch en het volk". Dit blauw, wit en rood symboliseerde het huwelijk tussen het wit van het koninkrijk Frankrijk en het rood en blauw van het wapen van de stad Parijs, het epicentrum van de Franse Revolutie.
Op 24 oktober 1790 besloot de grondwetgevende vergadering dat oorlogsschepen en koopvaardijschepen een vlag zouden voeren met de drie kleuren in drie verticale banden. Dit om het te onderscheiden van de Nederlandse vlag, die dezelfde kleuren heeft, maar horizontaal is opgesteld.
Het duurde nog vier jaar voordat de vlag zijn definitieve vorm aannam op 15 februari 1794 bij decreet van de Nationale Conventie (zie het origineel van het decreet hieronder): "De nationale vlag bestaat uit de drie nationale kleuren, gerangschikt in drie gelijke strepen, verticaal geplaatst, zodat het blauw aan het vlagembleem, het wit in het midden en het rood in de lucht zweeft".
De driekleurige vlag verdween onder de "Restauration", van 1814 tot 1830. Maar op 30 juli 1830, de dag na de "Trois Glorieuses", herstelt Louis-Philippe de Franse vlag als teken van nationale verzoening. Tot op de dag van vandaag is de driekleur het nationale embleem van Frankrijk.
De Europese departementen en regio’s van Frankrijk in kaart gebracht.
Huidige bezoekers: 60
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.
Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.